Jakub "kuře" Kura - eWRC.cz
24. 3. 2018 19:52 − 2889× − 0

Lukyanuk s Arnautovem vítězí na Azorech

Mistrovství Evropy se o tomto víkendu probralo ze zimního spánku a na Azorských ostrovech se konal úvodní podnik.

Dalším dnem dnes pokračoval úvodní podnik mistrovství Evropy a druhá etapa Rallye Acores nabídla 107 měřených kilometrů, které byly rozděleny do šesti rychlostních testů. Ty se odehrály na čtyřech úsecích, kdy se dvakrát jelo na vložkách Graminhais a Tronqueira, které obě shodně měřili přes 21 kilometrů a jeden průjezd byl dnes naplánován na superspeciálce Grupo Marques, která se poprvé jela ve čtvrtek večer a obdobně se hned zkraje soutěže závodilo na vložce Vila Franca São Brás. Po včerejšku byl ve vedení Lukyanuk, který měl soutěž rozjetu podobně jako vloni, kdy i tehdy byl po první etapě na první příčce a stupně vítězů se dělil s dvojicí Portugalců Mourou a Magalhaesem i když je nutno poznamenat, že oproti loňsku se letos oba Portugalci prohodili.


Foto: fiaerc.com

První sobotní vložku zajel nejrychleji Lukyanuk, který zase o kousek navýšil náskok na druhého Mouru. Velmi dobře začal den Habaj, který se zaskvěl třetím časem a posunul se na dohled TOP 10. Dění druhé etapy už pouze jako divák sledoval úřadující juniorský šampion do 28 let Griebel, jenž se první etapou protrápil a zakončil ji na 17. místě, což znamenalo, že na loňský výkon mohl jen smutně vzpomínat. Když Lukyanuk vyhrál i druhou klasickou vložku sekce, šel jeho náskok opět vzhůru a superspeciálku uzavírající sekci přenechal Polákům, měl v polovině durhé etapy náskok už 37 sekund na druhého Mouru. Na RZ11 havarovali z 8. a 9. místa Sousa a Larsen a opět se tak potvrdilo, že azorská soutěž dokáže být velmi náročná a nikdo nemá nikdy nic jisté. Celkově však po první sobotní sekci vedl Lukyanuk před Mourou a Magalhaesem, čtvrtý byl Ingram a pátý Koči, který Brita stáhl na 26 desetin.


Foto: fiaerc.com

Odpoledne začal nejlépe úřadující německý šampion Kreim, který se však v absolutním pořadí pohyboval až v polovině druhé desítky, ale Lukyanuk druhým místem kontroloval situaci na čele. Na čtvrté místo se dokázal dostat Koči, když si poradil s Ingramem, ale košický jezdec se neradoval dlouho, když se po předposledním testu zase vrátil zpět na páté místo. A byl to boj skoro až do konce, protože Koči v poslední vložce ulomil kolo, kvůli čemuž musel odstoupit. Závěr rally si už pohlídal Lukyanuk, který svou Fiestu R5 dovezl k vítězství, dva nejrychlejší časy v závěru rally už nepomohly Magalhaesovi k překonání Moury, protože azorskému šampionovi pořád zůstalo k dobru devět sekund na evropského vícemistra. Čtvrtou příčku si při debutu s Fabií R5 odváží z Azorských ostrovů Ingram, jenž současně vyhrál klasifikaci JERC U28. Na páté místo se posunul Ahlin, který v juniorech bral druhé místo za manchesterským rodákem.

Šestou příčku si při svém evropském debutu odváží magarský šampion Herczig, sedmý dokončil Habaj, pro nějž jde o mnohem lepší start do sezóny než vloni, kdy nedojel. Velmi kvalitním výkonem se prezentoval osmý Yates, jenž byl třetí v juniorech do 28 let, což by mohlo být tím správným výsledkem, který jej motivuje k přidání dalším soutěží, kromě nyní plánované Rally di Roma Capitale. Závěr nejlepší desítky pak připadl domácím jezdcům, když devátý dokončil Teodósio a desítku uzavřel Fontes. Mezi juniory do 27 let vyhrál Gago, v závěru pomohly technické problémy Seskse k posunu Llarenovi na druhou příčku právě před Lotyše. Technika pak vyřadila ze čtvrtého místa Wagnera.


Foto: fiaerc.com

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!