26. 3. 2018 07:37 − 4246× − 1

Vzpomínka na Jirku Sedláře u jeho pomníčku

Letošní KOWAX Valašská rally ValMez 2018 je mimo jiné pořádána jako Memoriál Jiřího Sedláře.

Přibližně dvě hodiny před ostrým startem položili na místě připomínajícím jeho tragický osud zástupci pořadatele Valašky kytičku a zapálili svíčku.

Ačkoli Jiří Sedlář (23. 7. 1959 – 13. 8. 1989) prokazoval mimořádný talent od svých prvních závodů na motokárách, široká motoristická veřejnost o něm příliš nevěděla. O rodákovi z valašské Kašavy se totiž začalo hlasitěji mluvit, až když od svého debutu pravidelně čeřil vody domácího soutěžáckého rybníka. Sedlářova kariéra byla díky své přímočarosti takřka ukázková.

Do rally Sedlář nevstoupil, ale doslova vtrhl při domácí Rally Valašská zima 1982. Tedy v roce, do nějž je datován první start Valašské rally. S navigátorkou Milanou Žákovou sice od pořadatelů dostali startovní číslo kolem stočtyřicítky. Nicméně rychlými časy, a především 14. místem absolutně a vítězstvím ve třídě, na sebe mladý jezdec okamžitě strhl pozornost soutěžáckých odborníků.

Sezona 1987 znamenala pro Jiřího Sedláře dosažení jednoho z vrcholů kariéry. Se škodovkou dokázal konkurovat jezdcům s mnohem silnějšími vozy, a po skvělých výkonech na neznámých tratích v Rakousku, Itálii a v Německu vyhrál Mitropa Cup.

Život a kariéra Jirky Sedláře skončila při rutinním testování tlumičů před Rally Budapešť na notoricky známém úseku nedaleko Valašského Meziříčí. „Chystali jsme se na Rally Budapešť, která se jela v rámci Mitropa Cupu, a testovali poprvé originální tlumiče. Jirka se normálně poutal, to spíš já jezdil bez pásů, tenkrát to ale zrovna bylo naopak. Při rychlejším průjezdu jednou zatáčkou šel závodní favorit ven na stranu, příkop auto zvedl, a to se převrátilo přes střechu. Nic by se asi nestalo, kdyby Jirka nehrábl po klice a neotevřely se dveře. On se v autě neudržel a dopadl na krajnici, já zůstal v autě,“ zavzpomínal na osudové chvíle Josef Častulík.

Když Jiřího Sedláře do sanitky nakládali, ještě s Josefem Častulíkem komunikoval. Ačkoliv lékaři v nemocnici ve Valašském Meziříčí dělali, co bylo v jejich silách, život motokáristy evropského formátu a jednoho z největších talentů domácí scény automobilových soutěží se jim zachránit nepodařilo. Před sedmou hodinou večer dne 13. srpna 1989 třicetiletý Jiří Sedlář na následky mnohočetných vnitřních zranění a silného krvácení do břicha, hrudníku a hlavy zemřel…

Informačním kanálem 37. KOWAX Valašské rally ValMez 2018 je stránka www.valasskarally.cz, informace k soutěži naleznou zájemci také na facebookovém profilu Valašská Rally Valmez.

Foto: Dušan Póč

Komentářů celkem: 1
26. 3. 2018 17:321
0 0
Jirka Sedlář byl náš největší, nezapomenutelnej talent. Byla radost koukat, jak dokázal trápit fabriku. Jirko nezapomeneme!!
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!