Kowax Valašská rally ValMez: první body bratří Szejů

Bratři Szejové, nejlepší zahraniční dvojice minulé sezóny Mistrovství ČR, se zúčastnili závodů po dlouhé, skoro půlroční pauze.

I když se první soutěž Mistrovství ČR odehrála za krásného počasí na suchých rychlostních zkouškách, těžko jsme mohli mluvit o předvídatelných a stabilních podmínkách. Během prvního jarního víkendu nechyběly na technických a rychlých asfaltových cestách severovýchodní Moravy zbytky zimního posypu. Dále vše v některých zatáčkách komplikovalo vytahané bláto z kol závodních aut.

Bratři Szejové, nejlepší zahraniční dvojice minulé sezóny Mistrovství ČR, se zúčastnili závodů po dlouhé, skoro půlroční pauze. Jarek a Marcin ukázali, že přes zimu nezapomněli, jak se jezdí s autem R5, avšak museli čelit mnohem silnější konkurenci než v roce 2017. Reprezentanti týmu GK Forge Kowax Racing od začátku Valašské rally ValMez nasadili tempo, které je vyneslo do první desítky. Musíme zmínit, že první soutěže českého šampionátu se zúčastnilo 78 soutěžních vozů, 22 dvojic byli přímí konkurenti bratří Szejů s nejsilnějšími auty kategorií R5 a WRC.

Po zdolání 15 rychlostních zkoušek o celkové délce 174 km skončila polská dvojice na Valašské rally ValMez na 10. místě absolutně, devátí mezi týmy bodujícími do Mistrovství ČR v rally. Na tomto výsledku se ve velké míře projevila drobná chyba ze třetí rychlostní zkoušky, na které se jejich Ford Fiesta R5 v jedné pravotočivé zatáčce lehce otřel o strom. Dalších deset kilometrů po tomto nešťastném incidentu jeli Jarek a Marcin s pohnutou geometrií zadní nápravy, což způsobilo týmu z Ustroně značnou časovou ztrátu. Část ztráty se podařilo vyrovnat díky svižné jízdě v dalších měřených testech. V deseti z patnácti RZ vybojovali Szejowé časy v první desítce! V úvodním podniku české rally sezóny dosáhli Jarek s Marcinem na 11 mistrovských bodů – sedm za umístění v absolutní klasifikaci, čtyři body za dílčí hodnocení v rámci první a druhé etapě závodu.

Jako první projeli cílem ve Valašském Meziříčí reprezentanti továrního týmu Škoda Motorsport Jan Kopecký a Pavel Dresler. V cíli měli více než minutový náskok. Na poslední RZ „urvali“ druhou příčku sedminásobný mistři ČR Václav Pech s Petrem Uhlem (Ford Fiesta R5). Pódium doplnila druhá dvojice z Mladé Boleslavi – norské duo Ole Christian Veiby / Stig Rune Skjærmoen (Škoda Fabia R5), kteří brali tento start jako přípravu na Korsickou rally. Kolegové z týmu Szejů – Martin Vlček a Jindřiška Žáková (Ford Fiesta R5) dokončili domácí závod na sedmém místě. Celkem Valašskou rally ValMez zdárně absolvovalo 52 ze 79 týmů.

Mistrovství ČR v rally 2018 bude pokračovat na Rally Šumava Klatovy. Závodění na asfaltových RZ na jih od Plzně je naplánováno na víkend 20. – 21. dubna.

Jarek Szeja: – Na soutěži českého šampionátu musíte jet na limitu na každém kilometru, každého závodu. Není zde místo na odpočinek. Nyní musíme zapracovat na našem tempu, aby bylo rychlé a stabilní, a abychom zároveň brali co nejvíce bodů. Budeme pracovat na odstranění drobných chyb, což nám umožní se každým dalším úsekem zlepšovat. Po tomto závodě jsem spokojený s tím, že jsme se i půl roku od posledního startu ocitli mezi předními posádkami MČR zvláště, když je konkurence ještě nabitější než v roce minulém.

Marcin Szeja: – V prvním podniku letošního Mistrovství ČR bylo nejtěžší přizpůsobit se podmínkám na cestách. Je brzké jaro, takže se na asfaltu nacházel štěrkový posyp a v mnoha zatáčkách také bláto a další nečistoty. Museli jsme co nejlépe odhadovat a svým způsobem předvídat, jak se budou podmínky a teplota na trati měnit.

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!