Stalo se před x lety – 13/2018

Minulý týden jsem vás o tento seriál ochudil, tak to jdu napravit.

27. března 2004 – Martin Prokop vítězí na Šumavě

Před 14 lety vyhrál Martin Prokop při svém čtvrtém startu s vozem WRC na Šumavě. Byl to velmi kontroverzní rok a posádky tenkrát velmi nadávaly na pořadatele.

Ještě po první etapě bylo vše celkem v pořádku. Na čele byly vozy WRC v pořadí Kresta, Kopecký a Kuzaj. Pech nechal tři minuty na Strážově. První tři sobotní zkoušky ale byly v podstatě pro první posádky nesjízdné a vozy WRC tam ztrácely minuty v porovnání s produkčními vozy, které už měly vyčištěnou stopu. Podívejte se třeba na výsledky RZ8, kde Míra Tarabus se Civicem zajel druhý čas absolutně a vozů WRC naděloval minuty.

Každopádně Martin Prokop ztratil v té době ze všech vozů WRC nejméně a v závěru se dokázal dostat před vedoucího Václava Arazima. Sice nevyhrál jedinou rychlostní zkoušku, v cíli byl ale vítězem. Přitom na Šumavě měl v roce 2002 těžkou nehodu, po které si musel dát půl roku přestávku.

"Ještě v noci vyrazil můj táta se Zdeňkem Hrůzou jako ledoví špioni a díky nim jsem se dokázal vyhnout všem krizovým místům na sedmé i osmé vložce. Oba odvedli precizní práci a já jim moc děkuju," ocenil Martin pomoc svého otce.

Pro Martina Prokopa to bylo první a na dlouhou dobu i poslední vítězství v českém šampionátu. Od roku 2005 začal jezdit MS a doma se prakticky neukazoval. Až v roce 2010 na Bohemce dojel třetí. Vzhledem k tomu, že Hänninen ani Bouffier nebodovali do českého mistráku, připsal si v něm druhé vítězství.

29. března 2006 – Panizzi opouští tým Red Bull Škoda

Před 12 lety jsme přinesli informaci, podle které se Gilles Panizzi naštval a opustil tým Red Bull Škoda, který tenkrát jezdil s Fabiemi WRC. Stalo se tak po dvou soutěžích na Monte Carlu a v Katalánsku.

Podle listu BBC je Gilles Panizzi naštvaný a opouští tým Red Bull Škoda. Potvrzují se tak zákulisní informace o tom, že se v Katalánsku pohádal s vedením týmu.

Panizzi byl velmi nespokojen s výsledným desátým místem a prohlásil prý, že Fabie WRC není konkurenceschopný vůz. "Už nechci jezdit v týmu Red Bull. Nechci už déle riskovat jen proto, abych dojížděl desátý," cituje Panizziho list BBC.

Pro Panizziho tak prakticky skončila jeho vrcholná kariéra, během které jezdil dlouhá léta v továrním týmu Peugeot a pak i dva roky u Mitsubishi. Dvě soutěže s Fabií mu ale stačily:)

1. dubna 2012 – Mads Ostberg vyhrává poprvé a naposledy soutěž MS

Před 6 lety vyhrál Mads Ostberg v Portugalsku. Přesněji řečeno nevyhrál. V cíli byl s přehledem nejrychlejší Mikko Hirvonen. Jenže na závěrečné technické prohlídce byly zjištěny homologační neshody v setrvačníku jeho Citroenu a Mikko byl vyloučen. Mads se tak stal vítězem a na druhé místo se posunul Jevgenij Novikov, pro kterého to také byl nejlepší výsledek v MS.

Mads se od té doby už vítězství v MS nikdy nedočkal. Sice má 16 pódiových umístění, ale to vítězství jen jediné, a ještě pro něj asi ne moc sladké.

Tak zase za týden.

Komentářů celkem: 3
28. 3. 2018 14:101
0 0
To byly časy smajlík smajlík To video z té Šumavy je fakt legendární!!!
Myslím, že Panizzi se ani tak nezlobil na auto, jako spíš na ten svůj tým. To auto samo o sobě tak špatné nebylo.
No a vidět Ogiera, jak se rok připravoval ve Fabii a pak vlítnul do ms jako nezastavitelný uragán, to taky potěší smajlík smajlík
28. 3. 2018 15:062
0 0
Koukal jsem, že Panizzi třeba začal s Monte na druhé pozici, pak se propadal.
28. 3. 2018 19:453
0 0
Petr Uhel byl docela tintítko. smajlík
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!