Vlastimil Resl - eWRC.cz
30. 3. 2018 11:57 − 6684× − 0

Sandra Pokorná: „Zatím mám největší úspěch u dětí"

a snad brzy i jízdou u chlapů…

Do své první kompletní sezóny dvoudenního domácího šampionátu vstoupila při Kowax Valašské Rally ValMez Sandra Pokorná. Navigována spolujezdcem Jiřím Skořepou postupně zrychlovala a nakonec obsadila devětatřicátou příčku absolutně, pátou ve třídě 3 a zvítězila v Dámském poháru.

Spokojena se vstupem do letošní sezóny může být Sandra Pokorná, která po loňské příbramské premiéře ve dvoudenním šampionátu plánuje absolvovat kompletní kalendář tohoto seriálu. „Možná ho proložím ještě Pačejovem a Košicemi. Každopádně velký český mistrák je mojí prioritou,“ upřesňuje své plány pražská závodnice.

Sandra se v samotném úvodu sezóny chystala i na Garáž.cz Testovací RZ Žiželice. Tam však zůstala její impreza odstavená v servisu. „Vzhledem ke zhoršeným klimatickým podmínkám jsem se spolu s mým týmem rozhodla neriskovat případné škody. První letošní ostré kilometry se subaru jsem tak absolvovala až při shakedownu před Valaškou. Ten byl fajn, ale z mého pohledu ne úplně dostačující k tomu, abych získala jistotu pro charakter valašských erzet a suverénní pocit za volantem. Podle toho také vypadala úvodní rychlostka. Jela jsem jí velmi opatrně, s velkým respektem, rezervou a snahou vše si po dlouhé zimní pauze osahat,“ přiznává Sandra, která do soutěže vstoupila pětašedesátým časem absolutního pořadí.

Každou další rychlostní zkouškou ale získávala sebedůvěru a zrychlovala. „Tratě Valašky byly nádherné a hodně náročné. V některých pasážích jsem se sice trochu trápila, ale celkově jsem každým dalším odjetým kilometrem získávala zkušenosti a sebevědomí. Některé úseky mi seděly více a dosažené časy mě pak samotnou překvapily. Strašně těžká pro mě byla sobotní předposlední večerní vložka Lešná 2. Zde mě hodně podržel Jirka (spolujezdec Jiří Skořepa, pozn. autora). Jízdu za tmy jsem si pak hned zopakovala ještě na městské zkoušce, kde jsem už měla mnohem lepší pocit. Třiatřicátý čas v jejím cíli mě opravdu potěšil,“ popisuje úvodní etapu pilotka, která během prvního dne postoupila na sedmačtyřicátou pozici absolutní klasifikace.

V postupném zrychlování pokračovala Sandra Pokorná i zkraje neděle. „Moc jsem toho na neděli nenaspala, ale iontový nápoj, co mám normálně na pásu v autě, jsem řízla RedBullem a to hodně pomohlo:). Na nedělní etapu jsem se velmi těšila. Celý tým mě podpořil a perfektně odváděl svojí práci a já se snažila nebýt nervózní při diváky obseté Tatra erzetě. Velmi mi s mým nedělním výkonem také pomohl táta. Podpořil mě pořízením dalších michelinek a já se díky tomu poprvé svezla na úplně nových pneumatikách. Moc si toho vážím. Byl to velký rozdíl,” říká Sandra s vděčností v hlase a přidává další skvělé dojmy: „Příjemně mě překvapilo i to, kolik lidí mě povzbuzovalo a fandilo mi. Především to tedy byly děti, které asi zaujala růžová barva na mé impreze. Podpisové kartičky tak zmizely všechny a na další závod budu muset zvýšit zásobu. Snad postupem přibudou i chlapi. Ne kvůli autu, ale jízdě. Toho bych si cenila:).“

„Nedělní erzety mi oproti těm sobotním přišly jednodušší. Možná i proto, že jsem už znovu měla auto po sobotě osahané. Dobrý pocit ze své jízdy jsem měla hlavně na Juřince. Velké štěstí vnímám na Hukvaldech, kde se v polovině erzety rozhodlo stádo srn přeběhnout silnici. Já tak z vytočené pětky musela dobrzdit do trojky a mezi srny se takřka trefit. Dále na této erzetě nastal problém v podobě prasklého brzdového kotouče. Naštěstí se tak stalo až v jedné z posledních zatáček a my tak dojeli do servisu. Další komplikace přišly na Bystřičce. Na její druhý průjezd jsem se moc těšila. Pocitově to bylo dobré, ale časové zhoršení oproti prvnímu průjezdu mě překvapilo. Stejně jako na závěrečné Juřince. Později bylo odhaleno, že přestalo plně foukat turbo. To znamenalo ztrátu výkonu o nějakých šedesát koní, takže jsem byla logicky pomalejší. Každopádně příjezd na cílovou rampu Valašky znamenal splnění dalšího snu,” uzavírá své vzpomínání na Kowax Valašskou Rally ValMez Sandra Pokorná, která se už těší na klatovskou Rallye Šumava: „Náš tým mechaniků sídlí v Klatovech, takže Šumava bude z části naší domácí soutěží.“

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!