Jakub "kuře" Kura - eWRC.cz
7. 4. 2018 20:31 − 4052× − 2

Kostka slaví čtvrté vítězství na Kopné

Rallysprint Kopná se i letos postaral o otevření sezóny rallysprint série a ve Slušovicích se z prvního místa radovali Kostka s Kučerou.

O osudu letošního ročníku populární Kopné nebylo po skončení loňského obnoveného podniku dlouho jasno, ale k radosti mnohých fandů i soutěžících do toho organizační tým kolem rodiny Minaříkových šel znova a výsledkem byl 24. ročník podniku. Ten na svůj start přilákal celkem 107 posádek a krom účastníků RSS se na Kopné objevily i posádky historických soutěžních vozů, když se na slušovicku odehrál úvodní podnik MČRHA. Organizátoři si na soutěžící připravili sedm rychlostních zkoušek nabízejících 68 ostrých kilometrů a tyto se odjely na třech úsecích, které patří do inventáře Kopné. Třikrát, tedy v každé sekci jednou, se jelo na Zádveřicích, které byly ve stejné podobě jako vloni a opět začínaly krátkým kroužením v areálu Fagus. Shodnou podobu měl i Kameňák, který začínal na konci Vlčkové a přes kopec se jelo do cíle k cestě na Rusavu. No a trojlístek vložek doplňovala Kopná, klasika všech klasik, protože zkouška projíždějící obcí, která dala soutěži název, patři neodmyslitelně do harmonogramu podniku.

Na startu Kopné se sešla velmi silná konkurence posádek, když v rámci třídy RC2 nastoupilo na start 15 vozů, tyto doplnila dvě WRC, přičemž zejména Tlusťákův Hyindai i20 WRC byl českou premiérou tohoto speciálu a třetím 1,6L WRC, které se na start Kopné postavilo. Ale byl to vůz specifikace R5, který začal nejlépe, protože úvodní Zádveřice projel nejrychleji Kostka před Vlčkem a vzpomínaným Tlusťákem. V nasazeném tempu pokračoval Kostka i na další vložce a při příjezdu do prvního servisu měl náskok deseti sekund na druhého Grzyba. Třetí byl Vlček, čtvrtý Habaj a Tlusťák se propadl na páté místo. Jiné jméno nejrychlejšího jezdce soutěž nepoznala ani ve druhé sekci a dalšími dvěma nejrychlejšími časy si Kostka vypracoval náskok 25 sekund na Grzyba. Na druhých Zádveřicích se na konec TOP 10 propadl Habaj, čímž se Tlusťák dostal na čtvrtou příčku.

Ani v poslední sekci nepřipustil Kostka nějaká dramata, vyhrál i zbylé testy a na slušovické náměstí si přijel pro čtvrtý triumf na Kopné. Druhý průjezd Kameňáku pak rozhodl, že na druhém místě dokončil soutěž Tlusťák a teprve finiš na Kopné posunul na třetí místo Vlčka, čímž byl polský jezdec odsunul mimo stupně vítězů. Na pátém místě dokončil Mareš, který absolvoval teprve druhý podnik s vozem R5. Šestý byl Koči, který přijel testovat spolupráci s novým spolujezdcem na MSR, sedmé místo bral další stále ještě nováček ve voze R5 Pospíšilík. Osmý byl Habaj, na deváté místo se po poslední vložce Trněný a desítku uzavřel Jekeš. V "enkách" zvítězil Březík před Vavříkem a Šimkem.

Mezi dvoukolkami, tedy v samotné rallysprint sérii, se od začátku soutěže začal odehrávat souboj mládí vs. zkušenosti. Při debutu ve voze R2 začal nejlépe Cais, který byl o šest desetin rychlejší jak Svačina. Tato dvojice výrazně ujela zbytku pole, když třetí Semerád ztrácel osm sekund a čtvrtý Horák byl dalších 14 desetin nazpět. Když Cais zopakoval vítězství i na RZ2, přijížděl podobně jako Kostka v absolutní klasifikaci, do prvního servisu s náskokem přes 10 sekund na druhého Svačinu. Třetí byl nadále Semerád, který se na druhou příčku dotáhl na čtyři sekundy, na čtvrté místo se posunul Talaš. Po servisu začal nejlépe Semerád před Caisem a středočeský jezdec se tak opět o něco přiblížil Svačinovi. Když na čtvrté vložce opět vyhrál Cais, narostl jeho náskok na téměř čtvrtminutu na druhého Svačinu, který navíc přišel o nejbližšího pronásledovatele, když Semerád ztratil přes dvě minuty ve vložce. Na třetí příčku se tak posunul Talaš, čtvrtý byl Horák a pátý Lukašík.

Na RZ5 ztratil další z mladíků na čele, když své časové konto zatížil minutou ztráty Cais a propadl se na páté místo. Do čela se tedy posunul Svačina, na druhé místo šel Talaš a třetí byl Horák. Na předposledním testu zajeli opět nejrychleji Semerád a Cais, přičemž tento výsledek jim chronometr zaznamenal i ve stopce poslední zkoušky. V celkové klasifikaci to pak znamenalo, že pro vítězství si dojel Svačina o 13 desetin před Talašem, který se poprvé pořádně svezl s P208 R2 svezl, když mu na Valašce odjištěný hasící systém znemožnil start. Finišem se na třetí místo posunul Cais, čtvrtý dojel Srb, jenž v rally startuje poslední roky spíše sporadicky. Pátou příčku bral Nekvapil, šestý byl Semerád. Při debutu s novou technikou v podobě C2 R2 dokončil sedmý Kornfehr, osmý dojel Lukašík, teprve devátý Krajča pilotoval vůz jiné třídy než 6. Konkrétně šlo o Clio ve tř. 8, ale desítku uzavřel klasicky vůz tř. 6, když šlo o Vopatřila s cupovým Adamem, jenž tak klasifikaci tohoto poháru vyhrál.

Komentářů celkem: 2
7. 4. 2018 21:54
1 0
Strašná škoda, že Tomáš Kostka se rally nechce věnovat naplno smajlík
8. 4. 2018 00:03
0 0
Původně napsal Shacki
Strašná škoda, že Tomáš Kostka se rally nechce věnovat naplno smajlík
Pokud bude zase testovat před Barumkou na Pačejově, tak bychom tentokrát mohli mít srovnání i s Pechem (předpokládám že se díky Inveltu zúčastní) někde jinde než u něj "doma".....
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!