Jakub "kuře" Kura - eWRC.cz
8. 4. 2018 18:54 − 5117× − 5

Ogier vítězí na Tour de Corse a navyšuje náskok v MS

Tour de Corse je za náma a po vyjetí náskoku první den si už vedení pohlídal Ogier s Ingrassiou, kteří tak navýšili náskok v čele MS.

Naše ohlížení za Tour de Corse jsme opustili v pátek a ve shrnutí je tedy nutno se podívat na zbývající dvě etapy. V sobotu byl na programu nejdelší den, když se jelo šest zkoušek, která daly dohromady 136 ostrých kilometrů, čímž učinily druhou etapu tou nejdelší v soutěži. Třetí etapa, jak je už na MS tradicí, byla spíše dojezdovou, avšak i přes to pořád slibovala přes 70 měřených kilometrů a RZ11 byla se svými 55 km nejdelší vložkou soutěže. Po pátku byl na čele Ogier, kterého se snažili pronásledovat Neuville a Meeke, avšak oba jezdci byly od Francouze vzdáleni lehce přes půlminutu.

Pětinásobný mistr světa nezačal v sobotu nejrychleji, nejlepší čas přenechal svému krajanu Loebovi, který se do soutěže vrátil v rámci rally2 po pátečním ustlání si v hlubokém příkopu. Ač Ogier i ve zbytku sekce nechával nejlepší časy jiným, dokázal na druhého Neuvilla najet dalších necelých deset sekund, Belgičanův odstup od třetího Meeka zůstával konstantní na pěti sekundách. Naopak Britovi se k zádům blížil Tanak, kterému po přestupu k Toyotě nechybí rychlost ani na asfaltu. Pátý byl další zástupce Toyoty Lappi.

Ve druhé sobotní sekci to byl právě vzpomínaný Fin, který začal nejlépe, avšak na změnu pořadí to nemělo vliv. To se totiž měnilo až po RZ9, v níž se Meekovi podařilo dostat před Neuvilla. V podání Brita to však bohužel pro Citroen byla labutí píseň, neboť o vložku dál dostal jezdec špatnou hlášku od spolujezdce a vylétl z trati, čímž putoval na chvost TOP 10 a do rally2. Ani Meekovo odstoupení však nepomohlo Neuvillovi k zisku kýžené druhé příčky, protože vítězstvím v RZ10 se před něj posunul Tänak.

V neděli již zbývalo odjet poslední dvě zkoušky a nejlepší tempo před PowerStage ukázali Tänak, navrátilec Meeke a Neuville. Smolařem vložky byl Lappi, který trefil obrubník a propadl se o tři příčky, čímž pomohl vzhůru Sordovi, Evansovi a Mikkelsenovi. Ale aspoň trochu své zaváhání dokázal Fin spravit na PowerStage, kde vyhrál a bral nejvíce bodů. Druhý čas zaznamenal Loeb a třetí Ogier. Tisíciny rozhodly v neprospěch Meeka, který vral body za čtvrté místo v PS a poslední bod zbyl pro Tänaka. V celkové klasifikaci tedy vyhrál Ogier, který bral třetí výhru z letošních čtyř startů a opět o něco navýšil náskok na Neuvilla v průběžném pořadí MS.

Druhou příčkou se při prvním asfaltovém startu s Yarisem WRC předvedl Tänak, třetí místo si připsal Neuville. Body za čtvrté místo si odváží Sordo, pátý dokončil Evans, který byl navigován jednorázovým navrátilcem MIllsem na sedačce spolujezdce. Vítězstvím z PowerStage se dokázal na šestou příčku posunout Lappi, sedmý byl Mikkelsen a osmý dojel vítěz WRC2 Kopecký. Toho se dnes pokusil dojet Meeke, ale 57 desetin bylo proti a Brit si tak i přes včerejší výlet do korsické vegetace připsal několik bodů Desítku uzavřel Bonnato s novou C3 R5.

Ve WRC2 tedy zvítězil Kopecký, který sice v první sobotní sekci a v neděli přenechal nejrychlejší časy týmovému kolegovi Veibymu, ale i tak si v průběhu soutěže dokázal vybudovat téměř dvou minutový náskok na úřadujícího francouzského asfaltového šampiona Bonnata s debutujícím Citroenem C3 R5. Smolařem se stal Veiby, kterému v RZ10 odešla převodovka a zkoušku a přejezd do následného servisu musel absolvovat pouze s prvním rychlostním stupněm, čímž definitivně přepustil stupně vítězů jiným. Na třetí příčku se proto posunul Andolfi a i když se Nor pokusil ještě výsledek v neděli zvrátit, 18 desetin nakonec hovořilo ve prospěch Itala.

Komentářů celkem: 5
8. 4. 2018 20:16 Upraveno 20:16
0 0
Opravdu je 5,7 sekundy rozdílu stejné jako 57desetin a u Veibyho 18 desetin stejných jako 18desetin? Kdyžtak mě poučte, ale podle me to stejné není.
8. 4. 2018 20:53
0 0
Původně napsal pelikan
Opravdu je 5,7 sekundy rozdílu stejné jako 57desetin a u Veibyho 18 desetin stejných jako 18desetin? Kdyžtak mě poučte, ale podle me to stejné není.
a co sa ti na tom nezda? desat desatin je jedna sekunda tak petdesiat desatin bude pet sekund
8. 4. 2018 21:29
0 0
nojo, v tomhle je kuře fakt nevinně smajlík
8. 4. 2018 21:34
0 0
vyhlášení vítězů (průjezd rampou), v čase 1:31 je Kopejda: https://www.facebook.com/TourdeCorseWRC/videos/1421378941300774/
9. 4. 2018 21:10
0 0
Ne je to samozřejmě v pořádku a rozhodně to nemělo být rýpání do autora,proste mě jen tento ty zápisu překvapil.Nejsem na to zvyklý.A když jsem si svou chybu uvědomil smazat už to nešlo.
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!