Vlastimil Resl - eWRC.cz
13. 4. 2018 08:38 − 2291× − 0

Rallyová premiéra Lukáše Krupičky

Svoji rallyovou premiéru absolvoval na Vančík Rallysprint Kopná Lukáš Krupička.

Teprve šestnáctiletého pražského pilota navigoval v rámci Poháru mládeže Jan Ryšánek a společně dokončili soutěž na devětačtyřicátém místě absolutně a patnáctém v početně obsazené třídě 6. Pro Lukáše, který dosud závodil na nejrůznějších amatérských podnicích, je to další krůček ke splnění snu stát se soutěžním jezdcem.

Lukáš Krupička oslavil loni na podzim teprve své šestnácté narozeniny. Přesto za sebou má již pestrou závodnickou minulost. „K motoristickému sportu mě přivedl děda (Josef Kukelka, pozn. autora). Jezdil rallye a spolujezdce mu dělal Pavel Ryšánek. O zkušené poradce jsem tak měl postaráno. Od mého mládí mi umožňovali startovat všude, kde to můj věk dovoloval. Jezdil jsem Amater Rally u Milana Blahouta, Mogul Driving Cup v Sosnové, EDDA Cup, Vltavín Door Trophy a další podniky. Od začátku vše nicméně směřovalo k soutěžím,“ vrací se ke svým jezdeckým začátkům Lukáš, který na Kopné premiérově usedl do kokpitu Peugeotu 208 R2. „Předtím jsem jezdil s fiestou, pořízenou z Německa. Vybavili jsme jí sekvenční převodovkou, takže přechod do peugeota nebyl až tak složitý. Každopádně oproti fiestě se jedná o čistokrevný závoďák a jízda s ním mě velmi bavila. Po čtyřech průjezdech shakedownu následovaly ostré kilometry na tratích rychlostních zkoušek. Ty jsou na Kopné specifické a uskákané. Auto na nich odskakovalo a chvilku trvalo, než se nám podařilo naladit tlak v pneumatikách a především tlumiče.“

Jedna z nadějí českého rallyesportu může těžit ze spolupráce s mladým, leč již velmi zkušeným spolujezdcem Janem Ryšánkem (syn Pavla Ryšánka, pozn. autora). „Lukáše znám od nějakých jeho osmi let, když začal jezdit slalomy s bugynou. Od té doby začala naše spolupráce, směrovaná k tomu, aby jednou jezdil soutěže. Po oslavě jeho loňských šestnáctých narozenin jsme chtěli jet Mikulášskou. Ta ovšem nespadá do Poháru mládeže a tak to neklaplo. První příležitostí tak byla letošní Kopná. Lukáš absolvoval rally školu, zažádal si o licenci a vyrazili jsme,“ popisuje vzájemnou spolupráci až k Lukášovu rallyovému debutu Honza. Pražská posádka během něj usedla do Peugeotu 208 R2. „Naprosto skvěle připravené auto nám zapůjčil tým Kit Racing. Během samotné soutěže pro mě bylo ohromnou srandou přesedat mezi spolujezdeckým a jezdeckým sedadlem. Na přejezdech jsem si vychutnával sekvenční převodovku, zatímco Lukáš zažíval pocity navigátora. Velmi rychle se to naučil a nebyl žádný problém,“ pochvaluje si Jan Ryšánek.

Výsledkem nakonec bylo devětačtyřicáté místo absolutně a patnácté v početně obsazené třídě 6. „Postupně jsme se s autem učili, přicházeli mu na chuť a zrychlovali. Při druhém průjezdu Zádveřic jsme sami sobě nadělili oproti prvnímu průjezdu vteřinu na kilometr. Na Kameňáku to byly dvě vteřiny a na Kopné dokonce tři na kilometr. Jediná krizovečka nás postihla na páté rychlostce. Po rozhození na štěrku jsme trefili pár malých tyček a odnesl to přední nárazník. Nešlo však o nic zásadního a vše šlo opravit pomocí pásky a zdrhovaček. Cíl dokončit úvodní soutěž jsme splnili a na těch dalších chceme pokračovat ve zrychlování,“ končí povídání Honza.

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!