Španělská armáda Hyundaie rozdrcena

Na start druhého podniku španělského asfaltového mistrovství se postavil ještě větší počet R5 korejské značky, konkrétně už tři.

Od začátku loňské sezóny se takřka pravidelně na tamních soutěžích ukazuje dvojice i20 R5, za jejichž volanty usedají Iván Ares a Surhayen Pernía. Teď ale postavení korejské značky ještě zesílilo, neboť se v okolí Córdoby ukázal ještě třetí vůz a za jeho volantem hodně rychlý José Antonio Suárez. Málokdo by si před startem vsadil na jiného vítěze než někoho z této trojice. Největší šanci na porážku Hyundaiů si držel Miguel Fuster, který si pro novou sezónu pořídil zcela nový Ford Fiesta R5 a hned v úvodní soutěži skončil s půlminutovým odstupem na pěkné druhé příčce. Své místo na výsluní si chce vybojovat i oficiální stáj Suzuki, ale se Swiftem R+ to proti sofistikovanějším vozům R5 nemá jednoduché. Joan Vinyes však dostal pro Rallye Sierra Morena k dispozici novou druhou generaci tohoto vozu. Junior Javier Pardo zůstal ve starším voze.

Početní převaha značky Hyundai dostala hned v prvním testu vážnou ránu. Suárez po vyhrané kvalifikační zkoušce nedokázal kvůli poruše motoru dokončit ani první rychlostní zkoušku. Zmar korejské značky v první etapě dokonal Ares, který věřil v rychlejší osychání tratě a na svou i20 zvolil naprosto nevhodné gumy. Na klasických zkouškách úřadující mistr ztrácel moře času a náladu si spravil jedině dvěma triumfy na superspeciálkách v Córdobě. Šestá příčka s takřka dvouminutovým odstupem rozhodně nebyla výsledkem, jaký se před startem od Arese očekával. Pernía na tom byl o něco lépe, celou etapu se držel na druhém místě a na jejím konci se propadnul na čtvrté místo mezi obě Suzuki. Z druhé příčky se nakonec po první etapě radoval Laurent Pellier, který do Španělska vyrazil testovat svůj Peugeot 208 T16 R5 před dalším dějstvím evropského šampionátu.

Pernía do druhé etapy vstoupil třetím časem, ale ten mu stačil k tomu, aby v průběžných výsledcích přeskočil Vinyese. Pilot Suzuki si však ztracenou příčku v druhém sobotním testu uzmul zpátky. V RZ 10 o ni ale už přišel definitivně a třetím nejrychlejším mužem letošní Rallye Sierra Morena se stal Pernía s Hyundaiem. Nejrychlejší i20 a nejrychlejší vůz vůbec však v sobotu pilotoval někdo jiný, Ares. Loňský šampión si bohužel z prvního dne odnášel příliš velké manko na to, aby se posunul výše než o jednu jedinou příčku do elitní pětky před Parda. Pellier sice v okolí Córdoby hlavně sbíral kilometry, ale při té příležitosti předvedl hodně solidní výkon a v sobotu si udržel druhé místo. Mužem číslo 1 druhého podniku španělského asfaltového mistrovství byl od prvního do posledního kilometru Fuster. Pilot Fordu Fiesta R5 kromě úvodního testu vyhrál další tři v pátek a jeden v sobotu. Do druhé etapy nastupoval s hodně solidním náskokem skoro celé minuty a pak už nemusel nikam pospíchat. Díky rekordnímu čtvrtému vítězství v Rallye Sierra Morena se Fuster stal novým lídrem šampionátu.

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!