Jakub "kuře" Kura - eWRC.cz
15. 4. 2018 14:33 − 3497× − 0

Phil Mills: Nová WRC jsou ohromující

Mistr světa z roku 2003 Phil Mills se vrátil do kolotoče MS jako záskok u Elfyna Evanse a vyzkoušel si novou generaci vozů WRC.

Na uplynulé Tour de Corse se odehrálo více návratů mistrů světa, než jen v případě dvojice Sébastien Loeb – Daniel Elena. Vedle Elfyna Evanse totiž kvůli zranění Daniela Barritta usedl Phil Mills, tedy navigátor Pettera Solberga, jenž norskému jezdci četl noty v mistrovské sezóně 2003. Osud tomu navíc chtěl, aby norsko – welšská posádka byla poslední, která vyhrála MS před francouzskou érou, která trvá již neuvěřitelných 14 let. Ale zpět ke Korsice a Millsovi. Ten se s mistrovstvím světa rozloučil po Portugalské rally 2010, kdy se nechal slyšet, že je na čase se v životě posunout dál a ukončil spolupráci s norským jezdcem. Od té doby usedal do auta jen příležitostně a spíše se věnoval práci ve svém Viking motorsportu zaměřujícím se na stavbu a přípravu historických Escortů. Perličkou pak je, že jeden z nich stavěl Mills i pro Solberga, který s ním obvykle startuje při Rally Sweden Historic.

Letos v dubnu však Phil Mills jednorázově udělal návrat do MS, jelikož obvykle dělá Elfynu Evansovi špiona na soutěžích a proto zná dobře jeho rozpis a byl nejlepší volbou pro záskok za Barritta. A co na spolujezdce udělalo velký dojem, to byly současné vozy WRC. Welšan totiž MS opustil na sklonku éry 2,0L vozů a nezažil tak první generaci 1,6L WRC a současnou generaci okusil taktéž poprvé. "Jet 180 km/h po rovinkách je furt stejné jako před 15 lety a nemění se ani vracáky, ale největší rozdíly jsou v zatáčkách mezi tím. Ty projížděné na třetí a čtvrtý rychlostní stupeň by se ve starém autě projížděly na 3/4 plynu, teď je však prolítnete bez ubrání. Je to neuvěřitelné," srovávnává pro wrc.com Phil Mills generace vozů WRC.

A ač byl od spolujezdeckého řemesla na nejvyšší úrovni pryč téměř osm let, nechal se slyšet, že dostat se zpět do správného fungování byla hračka a návyky navigátora se vrátily velmi rychle. Výsledkem pak bylo páté místo absolutně, které posádky vybojovala v závěru soutěže. Není tedy divu, že ve stopce poslední vložky mu Elfyn Evans složil pochvalu: "Phil odvedl skvělou práci, tohle je nejtěžší soutěž na čtení rozpisu. Opravdu mu musím poděkovat."

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!