Jakub "kuře" Kura - eWRC.cz
18. 4. 2018 12:37 − 3157× − 7

Alternativní pohony pro vozy WRC?

V Ženevě se bude příští úterý rokovat o tom, kam dále směřovat s technickými předpisy vozů WRC a v debatě budou i alternativní pohony.

Zástupci FIA a nejdůležitější hráči z MS v rally se v Ženěvě sejdou na tématem dalšího vývoje šampionátu a toho, kam dále s vozy WRC. Současná pravidla z pětiletého cyklu platí sice teprve druhým rokem, ale vzhledem k úvahám o zavedení alternativních pohonů či hybridů se na přípravě strategie směřování začíná pracovat již nyní. A tato změna filosofie pohonu má zastánce v osobě nejvyšší, tedy prezidentu FIA Jeanu Todtovi, který by hybridně či přímo plně elektricky poháněné vozy WRC rád na tratích viděl. Současně si ale boss FIA uvědomuje, že takováto technologie v rally skýtá jistá omezení oproti například třeba okruhům.

"Dnes neexistuje žádný výrobce, který by vyráběl auto schopné ujet 200 kilometrů po rallyových zkouškách v ostrém nasazení a současně aby toto bylo schopné rychlého dobití. V této chvíli je tedy bezpředmětné přemýšlet nad tím, aby byly v MS elektrické vozy. Je ale důležité mít různé kategorie s různými přístupy k novým technologiím. Je jasné, že do MS potřebujeme zavést ekologičtější technologie. Motorsport není jenom podívaná pro diváky, jedná se též o laboratoř nových technologií. A právě ty mohou pro značky představovat dobrý důvod k ospravedlnění výdajů na motorsport. Potřebujeme zavést nějakou formu hybridních technologií, svět se mění, automobilový průmysl prochází změnou a stejně tak musí i motorsport," říká Jean Todt pro britský server autosport.com


… čeští diváci měli šanci vidět elektrozávoďák v Sosonové díky Janu Černému

Jak už nastiňují slova Jeana Todta, při dnešních technologiích a podobě itineráře typické soutěže MS je nepředstavitelné, aby elektrický vůz takovou porci kilometrů zvládl. Jak britský server cituje jednoho ze zástupců týmů, řešením by mohla být úprava současných technických předpisů: "Všichni víme, že budou muset nastat změny, ale je opravdu potřeba spěchat na zavedení hybridů či elektrických aut? Jsou úpravy, které jde zavést poměrně jednoduše do současných regulí jako například vypínání některých válců motoru na přejezdu nebo něco takového. Meeting v Ženevě bude zajímavý a určitě pomůže nastavit směr do budoucna."

Stále ještě nováček ve strukturách FIA, Yves Matton, který je šéfem přes rally, se nechal pro Autosport slyšet: "Spolupracujeme s výrobci na vývoji vozů WRC jak ve střednědobém i dlouhodobém horizontu. Zatím je příliš brzo na nějaké výstupy, ale je důležité, aby do úvahy byly brány i marketingové zájmy značek," říká Yves Matton. Lákavost nových technologií zaujala M-Sport, jenž připravuje elektrický rally speciál a možnosti vývoje tímto směrem sonduje například i Prodrive, které se MS účastnilo se Subaru a později s MINI. "Poprvé jsme s elektrickými hybridy pracovali v roce 2004 v silničních autech. Máme tým zabývající se elektřinou, vyvinuli jsme vlastní DC – DC měnič, máme oddělení softwaru a nedávno jsme dělali na vývoji hybridního auta pro Ford. Zatím jsme nedělali takový projekt v rally, ale máme zkušenosti pro práci v tomto směru."

Komentářů celkem: 7
18. 4. 2018 14:20
0 0
Ať už dou stou elektrikou do prdele.
18. 4. 2018 14:59
0 0
Původně napsal mikalch
Ať už dou stou elektrikou do prdele.
smajlíksmajlík... líp bych to nedokázal vyjádřitsmajlík
18. 4. 2018 15:14
0 0
Nechť je všeci šejci řádně klepnou přes prsty za takové úvahy.
18. 4. 2018 15:54
0 0
Hosi, nebuďte staromódní, musíme přec jít s dobou. WRX už to mají spočítané, tak se to snad ve WRC na čásek uklidní, ale s o to větší silou se to pak vrátí. Jednou to tak prostě bude. Ještěže jsem už stár, byť ještě vesel.
haq
18. 4. 2018 18:59
0 0
Asi by mi to tak moc nevadilo když by to bylo přínosný pro zrychlení WRCček. Nebo nějak jinak smysluplně obhájitelný z hlediska získání výhody proti současným autům. Ale když to ty auta jen zpomalí a ještě kvůli tomu ztěžknou tak nevim, to přece nebude moc atraktivní... No FIA už zabila nejednu sérii takže obavy nejsou ani teď bezpředmětné.
18. 4. 2018 20:20
0 0
Nóó tak kdyby se přejezdy jezdily na elektriku a RZ na benzín tak bych asi neprotestovalsmajlík
18. 4. 2018 23:51 Upraveno 23:53
0 0
Původně napsal hujer
Nóó tak kdyby se přejezdy jezdily na elektriku a RZ na benzín tak bych asi neprotestovalsmajlík
To by bylo za mě asi nejhloupější řešení, přece to nebudou na RZtě tahat jen jako mrtvou váhu. Elektromotor něco váží a nadimenzovat baterie aby s nima šlo odjezdit všechny přejezdy by byl velký úlet. Bavíme se o stovkách kg.
Čisté elektromobily jsou podle mě slepá vývojová ulička i v osobní dopravě a smysl v rally by dával jedině hybrid, kde bude elektrika podporovat spalovací motor. Přejezdy by pak byly příležitostí rekuperovat energii v baterkách do plna před další RZ.

Případně Porsche experimentovalo před pár lety na okruzích u GT3 R Hybrid s ukládáním energie do setrvačníku a narozdíl od baterek to bylo mnohem efektivnější, fungovalo to velice dobře i v ostrém nasazení. Setrvačník byl ale uložen zhruba tam, kde v rally sedí spolujezdec smajlík Navíc gyroskopický efekt by mohl ovladatelnost v rally komplikovat trochu víc než na okruhu.
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!