20. 4. 2018 06:59 − 1958× − 0

Szejové proti 84 soupeřům

Druhý závod Mistrovství ČR v rally začíná již tento víkend (20. – 21. dubna) na tratích v okolí Klatov.

V podhůří Šumavy – horského pásma procházejícího Rakouskem, Německem a Českou Republikou – se bude nacházet tradiční základna závodu, na klatovském náměstí proběhne slavnostní start i cíl. Na týmy čekají klikaté a úzké RZ, které prověří schopnosti a dovednosti závodníků i jejich strojů.

Rally víkend bude nabitý emocemi a každému fanouškovi motosportu se zrychlí srdeční tep, protože bude mít možnost vidět na šumavských tratích nejen soubobé speciály v rámci českého šampionátu, ale také stovku historických aut, kteří budou závodit v rámci 27. Historic Vltava Rallye (2. podnik FIA ME historiků). V rámci doprovodného programu se uskuteční 4. Rallye Šumava Legend. To znamená, že fanoušci v součtu uvidí kolem 190 závodních aut. Tyto počty jsou nejlepším důkazem o popularitě rallysportu u našich jižních sousedů a naznačují, jak těžké výzvě se musí Szejové postavit. Místní konkurence je opět silná. Favority na výhru nebudou tentokrát pouze Češi – několikanásobní mistři republiky Jan Kopecký nebo Václav Pech, ale také Rus Alexej Lukjaňuk, jehož vizitkou je extrémní tempo a jízda bez kompromisů. Bratři Szejové mají tedy vysoko nastavenou laťku a zopakování loňského úspěchu, kdy dosáhli na čtvrté místo, bude velice těžkým úkolem. Pro tým GK Forge KoWax Racing bude Šumava již desátý startem s vozem Ford Fiesta R5 a čtvrtým na tomto závodě.

Pořadatel druhého závodu Mistrovství ČR v rally připravil 14 rychlostních zkoušek o celkové délce více než 160 kilometrů. Páteční etapa, skládající se z šesti RZ, začne v 17:23, takže se závodníci budou muset v druhých průjezdech poměřit nejen se záludnostmi tratí, ale také s jízdou pod světlomety. V sobotu na týmy čeká dalších osm rychlostních zkoušek, mezi nimi i nejdelší zkouška – Strašínská (19,18 km). Vítěze poznáme před osmou hodinou večerní, kdy závodníci dorazí do cíle.

Jarek Szeja:

„Na start na Rally Šumava Klatovy se těším více, než na první podnik sezóny, kterým byla Valaška. Šumava je závod, se kterým nás pojí milé vzpomínky. Do cíle v Klatovech jsme v minulosti dojeli jako vítězové produkční kategorie a před rokem jsme skončili těsně pod stupni vítězů. A také mi sedí zdejší rychlostní zkoušky, navíc se nebojím nočního zápolení, neboť nás čekají tři zkoušky, které se pojedou za tmy. Toto všechno je teoreticky naší výhodou, ale před startem bychom měli zapomenout na všechna očekávání a přání, prostě se musíme plně soustředit na naše úkoly, a potěšit sebe i fanoušky parádní jízdou.”

Marcin Szeja:

„Noční rychlostní zkoušky vyrovnávají naše šance mezi námi a zkušenějšími českými mistry volantu, kteří zde znají prakticky každý kámen. Minulý rok nám pomohl déšť a překvapivě se měnící přilnavost povrchu. Neměl bych nic proti, kdyby se tyto podmínky zopakovaly. Proto se nikdy nevyplácí podceňovat přípravu a znalost terénu. V noci s nedá jezdit jinak než podle dobrého napsaného rozpisu.”

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!