Jakub "kuře" Kura - eWRC.cz
21. 4. 2018 09:29 − 2753× − 0

Klatovské soutěži vévodí Kopecký s Dreslerem

Na Rallye Šumava vstoupil do českého mistráku Alex Lukyanuk, ale ani on v první etapě nenašel recept na Jana Kopeckého.

Druhým podnikem českého mistráku je Ralle Šumava a ta včera v podvečer započala klasicky na Čínovském okruhu, který doplnily ještě dva testy Andělická a Koráb, který byl z celé trojice nejdelší s 18 ostrými kilometry. Z hlediska skladby zkoušek v první etapě se jednalo o shodnou podobu jako v roce 2016, kdy však Andělická a Koráb měly prohozené pořadí, novinkou však letos byl druhý průjezd Čínovem, když se jelo i ve druhé sekci pod pláštíkem tmy. Celkem etapa nabídla 78 měřených kilometrů a jméno nejrychlejší posádky první etapy jsme věděli krátce před půl dvanáctou v noci. Za jednoznačného favorita bylo nutno považovat Kopeckého, ztížit život mu chtěl nováček na Šumavě a potažmo v českém mistráku Lukyanuk, který s kosteleckým pilotem svedl zejména v roce 2016 vteřinkový souboj na Barumce.

No a Čínov začal tak nějak podle očekávání, když Kopecký zajel o 47 desetin rychleji než zbytek pole, přičemž druhý byl Lukyanuk a třetí Pech. Shodné pořadí nabídla i Andělická, zde však moskevský rodák Lukyanuk zaostal za Kopeckým jen o osm desetin, avšak na Korábu opět Kopecký náskok výrazněji navyšoval a po první sekci vedl před Rusem o necelých 12 sekund. Třetí příčku držel Pech, na kterého se však se ztrátou dvou sekund tlačil Dohnal, pátým časem na Korábu se na pátou průběžnou příčku posunul Kopáček. Až na začátku čtvrté desítky jsme museli v této fázi soutěže hledat nejrychlejší čtyřkolky, protože nejlépe jedoucí Navrátil byl na dělené 30. příčce s Matěnou (ten však pilotoval Evo IX), druhý byl Talaš a třetí Barčák.

Druhá runda přinesla další vítězný čas pro Kopeckého na Čínově, druhým časem se po vložce na průběžnou bronzovou příčku posunul Dohnal, který o 14 desetin překonal Pecha. Změny se děly i za Plzeňanem, na páté místo se totiž posunul Mareš a podobně šel vzhůru Nordgren, jelikož oba těžili z propadu Kopáčka na sedmé místo. Na následující Andělické stihla projet jenom část posádek, než byla zkouška po Pospíšilíkově havárii zrušena, avšak i to stačilo na to, aby ze hry o čelo vypadl Dohnal, jenž byl mimo trať a následně měnil kolo, což jej stálo ztrátu 12 minut. Vítězství v RZ bral samozřejmě Kopecký před Lukyanukem, na třetí místo průběžně se pak vrátil Pech.

I druhý Koráb vyhrál Kopecký a když Lukyanuka postihly problémy s předními světly jeho Fiesty R5, vzrostl náskok kosteleckého pilota na více jak půlminutu. Naopak moskevský jezdec má jen 5,8 sekundy na Pecha a v sobotu bude muset odrážet Plzeňanův atak. Čtvrtou příčku drží po první etapě Mareš, pátý je junior Škody motorsport Nordgren, který je však týmovým kolegou Mareše, protože Fabie R5 obou jsou připravovány týmem Kresta racing a Fin jede s exemplářem, který loni Krestu dovezl ke třetímu místu na Barumce.

Šestou příčku držel po pátku Štajf, sedmý byl Vlček, osmý Kopáček, který se až na druhém Korábu propadl o dvě místa na aktuální osmou příčku. Tři sekundy za blovickým jezdcem jede devátý Tarabus a desítku uzavírá Szeja, který se do TOP 10 protlačil díky propadu Trněného. Ve druhé sekci se nejrychlejší dvoukolky posunuly pořadím a vedoucí Navrátil je již 24. celkově. Nic se nezměnilo ani na jméně druhého nejrychlejšího, kterým je nadále Talaš s dalším Peugeotem 208 R2, třetí Barčák hájí čest Opelu, protože za ním následuje další část lví smečky v pořadí Dohnal, Wagner, Firla.

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!