24. 4. 2018 08:11 − 2154× − 1

Polský šampionát 2018 je tu

Na tradičních tratích v okolí Swidnice za účasti osmi speciálů R5 odstartoval nový ročník polského mistrovství.

Ten se odehraje na sedmi podnicích, ze kterých jeden posádky zavede na litevskou půdu. Počet soutěží se tak navýšil o jednu a stejný nárůst se odehrál v případě šotolinových podniků. Ty teď jsou v kalendáři dva a oba jsou zařazeny až na samý konec kalendáře. Polské mistrovství poslední dobou bojuje s nezájmem posádek a tamní federace se rozhodla tento nedostatek řešit zkrácením ostré kilometráže soutěží. Možná se teď počet účastníků zvedne, ale pro změnu si zase nebudou mít možnost pořádně zazávodit. Rajdu Świdnicki tento postup žádné ovoce nepřinesl, posádek odstartovalo méně než v posledních třech letech. Společně s dalšími čtyřmi podniky tento podnik obsahoval jen 100 – 120 ostrých kilometrů. Na Rajdu Rzeszowski a Rajdu Polski budou pak posádky na trati přes 200 kilometrů bojovat o dvojitou porci bodů.

Úřadující polský mistr Filip Nivette se letos chce věnovat hlavně zahraničním startům, ale úvodní podnik nevynechal. S Fordem Fiesta Proto se ale moc daleko nedostal, ve třetím testu jej ze čtvrté příčky vyřadil problém s chlazením. Ještě hůře dopadnul někdejší šampión Wojciech Chuchala, který se na start rally vůbec nepostavil. Měl rovněž startovat s podomácku připraveným vozem kategorie Open N, ale přípravce nedokázal Škodu Fabia včas pořádně doladit. Boj o přední příčky si tak pro sebe rezervovali piloti R5, sofistikovaných speciálů s mezinárodní homologací. Lukasz Byskiniewicz do Polska přivezl novotou vonící Hyundai i20 R5, ale první start mu moc nevyšel. Mezi soupeři ve speciálech stejné kategorie skončil poslední a bohužel se nakonec musel o 6,4 sekundy sklonit i před nejrychlejším pilotem v kategorii Open N, Marcinem Slobodzianem v Impreze oficiální stáje Subaru Poland. Jako jediný vůz R5 do cíle nedovezl Dariusz Poloński, když svou Fiestu na závěrečné Power Stage rozbil.

Soutěž odstartovala sobotní večerní superspeciálka v ulicích Świdnice a nejrychlejší čas tam zajel Jakub Brzeziński, který se pokusí bojovat o letošní titul za volantem Škody Fabia R5. Do nedělní hlavní části rally však vlétnul ve velkém stylu Zbigniew Gabryś, který po dílčím vítězství v RZ 2 vyhrál ještě RZ 3 a posunul se do čela. Na prvním průjezdu nejdelším úsekem Jawornik – Kamionki však veškeré soupeře doslova deklasoval Grzegorz Grzyb. Pilot Fabie R5 všem nadělil čtvrt minuty a více a dokončil svůj famózní skok ze sedmého místa po RZ 1 až na vedoucí příčku. Gabryś se propadnul z vedení až na třetí příčku a do boje o vítězství se už nedokázal znovu zapojit. V závěru navíc musel odolávat útoku ze strany oficiálního jezdce Škody Polska Motorsport. Mikolaj Marczyk se na Kopné pořádně rozjel a teď s Fabií R5 dokázal v předposlední zkoušce vybojovat skvělou třetí příčku. Jako třešničku na povedený dort přidal vítězství na Power Stage. Brzeziński vyhrál RZ 6 a stáhnul své manko na 6,6 sekundy. Grzyb ale znovu ovládnul nejdelší úsek a po vítězném vstupu do slovenského mistrovství vstoupil neméně úspěšně i do toho polského.

Komentářů celkem: 1
26. 4. 2018 02:34
0 0
Marczyk startoval v Prešově, na Kopné ne (Grzyb, Habaj, Poloński, Gabryś, Bonder).
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!