Škoda Motorsport v Argentině se třemi posádkami

Kategorii WRC 2 letošní sezóny mistrovství světa jasně dominuje tým ŠKODA Motorsport.

› Tovární posádka ŠKODA ve složení Pontus Tidemand a Jonas Andersson chce svým druhým vítězstvím na Argentinské rally převzít vedení v mistrovství světa (WRC 2)
› Teprve 17letý Kalle Rovanperä se spolujezdcem Jonnem Halttunenem pojedou v kategorii WRC 2 podruhé za tovární tým ŠKODA Motorsport
› ŠKODA dominuje hodnocení kategorie WRC 2 mistrovství světa prvním místem Jana Kopeckého a druhým Pontuse Tidemanda
› Argentinské rally se zúčastní také juniorská posádka ŠKODA Ole Christian Veiby a Stig Rune Skjaermoen, kteří ale nebudou nasazeni do bojů o body v kategorii WRC 2
› Šéf ŠKODA Motorsport Michal Hrabánek: „Po letošních vítězstvích v Monte Carlu, Mexiku a na Korsice chceme, stejně jako loni, vyhrát také Argentinskou rally.“

Mladá Boleslav, 24. dubna 2018 – Kategorii WRC 2 letošní sezóny mistrovství světa jasně dominuje tým ŠKODA Motorsport. Jan Kopecký s Pavlem Dreslerem zvítězili v rámci své kategorie v Rally Monte Carlo a ve Francouzské rally na Korsice, díky tomu jsou po čtyřech kolech letošní sezóny na prvním místě v průběžném hodnocení šampionátu. Úřadující šampióni kategorie WRC 2 Pontus Tidemand/Jonas Andersson (S/S) vyhráli v Mexiku a ve Švédsku skončili na druhém místě, takže jsou aktuálně druzí za svými týmovými kolegy. Vítězstvím na Argentinské rally (26. – 29. dubna 2018) se chtějí opět posunout do čela průběžného pořadí. Kalle Rovanperä, teprve 17letý junior týmu ŠKODA, který je současně nejmladším jezdcem přihlášeným do Argentinské rally, bude chtít se svým spolujezdcem Jonnem Halttunenem (FIN) opět – po Mexické rally – předvést svoji rychlost. Další juniorská posádka ŠKODA ve složení Ole Christian Veiby a Stig Rune Skjaermoen (N/N) se zúčastní Argentinské rally, ovšem bez registrace do kategorie WRC 2.

Argentinské rally, pátého kola letošní sezóny mistrovství světa v rally (FIA World Rally Championship), se ŠKODA Motorsport zúčastní s úřadujícím mistrem světa kategorie WRC 2 Pontusem Tidemandem a Jonasem Anderssonem (S/S) a posádkou Kalle Rovanperä/Jonne Halttunen (FIN/FIN). V loňském roce přivezl Pontus Tidemand z Argentiny pro českou značku dominantní vítězství v kategorii WRC 2. Na druhou stranu juniorské posádky Kalle Rovanperä a O.C. Veiby týmu ŠKODA pojedou v Argentině poprvé. Veiby dokončil nedávnou Francouzskou rally na Korsice na čtvrtém místě. Nicméně v Argentině nebude zapsán do bojů o body v kategorii WRC 2.

Šéf ŠKODA Motorsport Michal Hrabánek řekl: „Prozatím se sezóna 2018 pro značku ŠKODA vyvíjí skvěle. Po letošních vítězstvích v Monte Carlu, Mexiku a na Korsice nám patří první dvě místa v průběžném hodnocení kategorie WRC 2. Skvěle pokračuje také náš program s juniorskými jezdci. Kalle i O.C. již na světové úrovni ukázali svoji značnou rychlost. Juuso Nordgren zapůsobil velmi dobrým umístěním na stupních vítězů, když v zatím posledním odjetém čtvrtém podniku v rámci mistrovství České republiky, Rally Šumava Klatovy, dojel na třetím místě. V průběhu roku 2018 jej uvidíme v různých soutěžích, včetně kategorie WRC 2 mistrovství světa.“

Významnou součástí aktivit ŠKODA Motorsport je také spolupráce se zákaznickými týmy. ŠKODA FABIA R5 je aktuálně nejúspěšnějším vozem své kategorie, a tuto pozici si bude chtít udržet také po nejnovějším vylepšení motoru. „Jsme hrdí na to, že v Argentině bude hned sedm vozů ŠKODA FABIA R5, a budeme tak nejvíce zastoupenou značkou v kategoriích WRC 2 a RC 2. Tím se dokonale ukazuje, že naše strategie funguje. Účastí našeho továrního týmu demonstrujeme atraktivitu a konkurenceschopnost našeho soutěžního vozu,“ vysvětluje šéf ŠKODA Motorsport Michal Hrabánek.

V Argentině na posádky čeká přibližně 360 kilometrů rozdělených do 18 rychlostních zkoušek, které zavítají do argentinské prérie s výškou až 2000 m n.m., na písečné trati náhorních plošin a kamenité vysokohorské cesty. Náročné trati v podhůří And nedaleko města Córdoba jsou velmi podobné zkouškám na Mexické rally. Dva vozy ŠKODA FABIA R5 určené pro Pontuse Tidemanda a Kalle Rovanperu byly do Córdoby přivezeny přímo z Mexika. Proto jsou již „aklimatizovány“ na podmínky v Argentině.

Argentinská rally startuje ve čtvrtek 26. dubna večer spektakulární zkouškou v blízkosti servisní zóny ve Villa Carlos Paz. Vítěz je očekáván na stupních vítězů u jezera San Rouge 29. dubna přibližně v 15 hodin.

Věděli jste, že…

…první Argentinská rally se jako součást mistrovství světa konala v roce 1980 a vyhrál ji Walter Röhrl?
…z Argentiny pochází legendární pilot formule 1 Juan Manuel Fangio, který vybojoval pět titulů mistra světa?
…Argentinec Carlos Reutemann nejenže skončil v sezóně 1981 formule 1 na celkově druhém místě, ale také obsadil třetí místo na Argentinské rally v letech 1980 a 1985?
…Jorge Recalde s vítězstvím v roce 1988 je jediným Argentincem, který kdy vyhrál rally, jež je součástí mistrovství světa?
…posádky často popisují ikonickou rychlostní zkoušku „El Condor“ s unikátní scenérií tvořenou černými kameny a úzkými cestami s hlubokým pískem ve výškách přes 2100 metrů nad mořem j ako „jízdu po Měsíci“?

Komentářů celkem: 16
24. 4. 2018 13:58
0 0
"...v zatím posledním odjetém čtvrtém podniku v rámci mistrovství České republiky, Rally Šumava Klatovy..."
které dva podniky mi unikly? smajlík
24. 4. 2018 14:13
0 0
Škoda, že nedostane prostor Honza Kopecký, když vede šampionát WRC2. Podle mě by to i na té šotolině zvládnul, kdyby potestoval.....škoda smajlík
24. 4. 2018 14:57
0 0
Původně napsal Wladimeer
"...v zatím posledním odjetém čtvrtém podniku v rámci mistrovství České republiky, Rally Šumava Klatovy..."
které dva podniky mi unikly? smajlík
to už jsme za půlkou sezónysmajlík
24. 4. 2018 15:45
0 0
Původně napsal racingHR
Škoda, že nedostane prostor Honza Kopecký, když vede šampionát WRC2. Podle mě by to i na té šotolině zvládnul, kdyby potestoval.....škoda smajlík
Jedině při problémech soupeřů.
24. 4. 2018 17:04
0 0
Když má Škoda to výročí tak mohli nechat jet Kopeckého o titul WRC2smajlík-český jezdec-český vůz-výročí a věřím,že ten titul by udělal.To zní pěkně co?
24. 4. 2018 18:21
0 0
Původně napsal hujer
Když má Škoda to výročí tak mohli nechat jet Kopeckého o titul WRC2smajlík-český jezdec-český vůz-výročí a věřím,že ten titul by udělal.To zní pěkně co?
Mě to zní spíš pohádkářsky.
24. 4. 2018 18:48
0 0
Tom_crm:možná tobě ale někde jsem četl(nevím kde a nejsu schopen to zpětně najít) že Honza pokud bude mít dostatek bodů a realnou šanci na titul tak mu přidají starty na dalších podnicích(dle p.Hrabánka).Honzovy hlavní jsou asfalty a dle toho prý budou řešit šotoliny.Tak nevím a nechám se překvapit.
24. 4. 2018 20:25
0 0
Kopecký má jako další podnik Sardinii - což asfalt rozhodně není, a určitě tam má ještě Německo a Katalánsko. Dle mého mu měli dát šanci ještě v Portugalsku, to by mu mohlo sednout, ale nic, no. Taky si velice přeju, aby mu letošní sezóna vyšla jako žádná jiná předtím : tj 2 tituly -domácí a ve WRC 2 , to bychom se tady asi všichni poch..li, no ni ?
24. 4. 2018 20:27
0 0
klasicky chaotická nicneříkající tisková zpráva ŠMsmajlík
24. 4. 2018 20:48 Upraveno 20:52
0 0
Proč je Honza ve světě páté kolo u vozu, nedostává šanci,..a když ji dostane, je nejhůře druhý..smajlíksmajlík no nevím
24. 4. 2018 22:49
1 0
Původně napsal tlustymirek
Proč je Honza ve světě páté kolo u vozu, nedostává šanci,..a když ji dostane, je nejhůře druhý..smajlíksmajlík no nevím
Přesně ,Honza má smůlu ,že je vždy něco "důležítějštího" než on . Ale je fakt ,že si svoji kariéru spojil s ŠM ,a tak musí poslouchat.ŠM mu dala možnosti ,které by jako soukroumník neměl. Na druhou stranu nikdy nebyl typem zářivé hvězdy , spíše tvrdý pracant ,a to se bohužel v dnešní době nenosí smajlík
25. 4. 2018 09:19
0 0
Nedělejte tady z Kopeckého otloukánka. Svou šanci dostal, ale prostě z nějakých důvodů nezazářil. Dnes je mu 36 a to už prostě není nejméně. Jediný důvod, proč by mu měli umožnit, aby se pokusil vyjet titul ve WRC2, jsou zásluhy, ale mám takový pocit, že na ty se ve vrcholném světe rally moc nehraje. Ale třeba to tak opravdu dopadne ... kdo ví.
25. 4. 2018 14:00
0 0
Já myslím že letos Honza titul vyhraje.
25. 4. 2018 14:14
0 0
Kopeckeho meli nechat ve WRC2 a v domacim mistraku meli jezdit vsichni mladosi Veiby, Nordgren a Rovanpera...
25. 4. 2018 17:43
0 0
Veronss:přesně jsi to vystihl a plný souhlassmajlík
25. 4. 2018 22:17
0 0
Původně napsal hujer
Veronss:přesně jsi to vystihl a plný souhlassmajlík
Podle mě přesně mimo. Myslím právě, že ti nadějní, mladí jezdci potřebují získávat zkušenosti na tratích MS, protože přece jen mají perspetivu.
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!