Jakub "kuře" Kura - eWRC.cz
27. 4. 2018 22:49 − 2532× − 0

Po prvním dni je ve vedení Ott Tänak

V Argentině pokračuje mistrovství světa svým pátým podnikem a po osmi rychlostkách úvodního dne vede Ott Tänak.

Světový šampionát v rally píše o tomto víkendu již svou pátou letošní kapitolu, která nese přívlastek argentinská, protože po severoamerickém Mexiku se posádky tentokrát vydaly na jihoamerický kontinent, kde na soutěži s centem ve Villa Carlos Paz bojují o další příděl bodů. Pro první etapu byla připravena osmička měřených testů, z čehož byly dvě superspeciálky, přičemž jméno jedné z nich – Fernet Branca je jistě povědomé hráčům počítačové hry Richard Burns Rally, neboť v této hře existuje i virtuální podoba jmenovaného testu. Z klasických testů byl nejdelším ten nesoucí název Amboy – Yacanto, jehož 33 km se výrazně podílelo na celkové kilometráži etapy, která dosáhla 156 km. Zajímavostí je, že test se do harmonogramu vrátil poprvé od roku 2014 a letos se jede lehce kratší, než před čtyřmi roky, jinak ale nadále nabízí kombinaci rychlých technických úseků s úzkými částmi doplněnou o rychlejší závěr.

Po úvodní superspeciálce se do čela soutěže dostal Neuville, jehož následovali Tänak a Ogier, ale jak se dalo čekat, po první klasické vložce se pořadí měnilo. Možná poněkud překvapivě šel do čela Ogier, kterého nově na stupních doplnili Mikkelsen a Latvala. Avšak Finova radost z průběžné třetí příčky netrvala ani jednu vložku, neboť ve třetím testu musel Latvala auto s poškozením motoru odstavit a vzhledem k rozsahu škod pro něj už soutěž skončila. Pořadí na čele se měnilo i po zmíněné RZ3, když si na první příčku polepšil Mikkelsen, jenž se dostal před Ogiera. Na následující vložce Francouz stupně vítězů opustil, protože se projevily následky čištění trati a Ogier se tím pádem propadl na čtvrtou příčku. Za vedoucího Mikkelsena se posunuli Tänak s Meekem, ale ani tohle pořadí dlouho nevydrželo, protože po poslední vložce sekce se Estonec dokázal dostat před Nora. Tím pádem se do servisu v polovině etapy přijíždělo v pořadí Tänak, Mikkelsen, přičemž oba jezdce dělilo osm desetin, třetí Meeke ztrácel dalších 23 desetin. Necelou sekundu a půl ztrácel čtvrtý Ogier a pátý byl Sordo s odstupem tří sekund.

Hned na první odpolední vložce se musel se stupni vítězů rozloučil Mikkelsen, jehož postihl defekt znamenající ztrátu něco přes půl minuty, což vyústilo v propad na osmou příčku. Za Tänaka se tudíž posunul Meeke a na třetí příčku šel Ogier. Ale, jak už to v první argentinské etapě je zřejmě zvykem, pořadí dlouho ustáleno nezůstalo, po RZ7 ztratil Francouz dvě příčky a osiřelou třetí pozici převzal Sordo a čtvrtý místo držel Neuville. V poslední vložce si oba jezdci Hyundai pořadí prohodili a po první etapě je tedy pořadí následující. Vedoucí Tänak má na čele náskok 22 sekund na druhého Meeka, jehož náskok před třetím Neuvillem je mnohem hubenější, protože čítá necelých šest sekund. Čtvrtý Sordo na týmového kolegu ztrácí devět desetin a pátý je Ogier, jemuž na Španěla chybí necelých sedm sekund.

Druhou polovinu nejrychlejší desítky otevírá Breen který je za Ogierem jenom kvůli penalizaci za minutový pozdní příjezd do ČK, sedmou příčku s odstupem lehce přes čtvrtminutu na Ira hájí Mikkelsen. Na osmé místo se až v posledním testu dostal Lappi, jemuž se povedlo překonat Evanse, vedle nějž usedl uzdravený mitfára Barritt. TOP 10 uzavírá Suninen s třetí Fiestou WRC a v absolutním pořadí dále následujcí nejrychlejší posádky WRC2.

Tam opět hrají prim Fabie R5, protože o všechny nejrychlejší časy se dnes postaraly tovární jezdci Tidemand a Rovanperä. Druhého jmenovaného může jenom mrzet ztráta z RZ2, kde nechal půlminutu, protože ve zbylých testech dokázal úřadujícího mistra světa ve WRC2 často porážet nebo s ním držet tempo. Výsledkem tedy je, že Tidemand má po pátku náskok 20 sekund na Rovanperä, minutu zpět následuje třetí Greensmith. I přes kolostřešní kombinaci v RZ2 je na čtvrtém místě Heller, jenž minulý víkend vyhrál v Chile tamní kandidátský podnik MS a pátý je Dominguez.

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!