Jakub "kuře" Kura - eWRC.cz
28. 4. 2018 19:10 − 2328× − 0

Ott Tänak udržuje vedení v Argentině

V Argentině pokračuje mistrovství světa svým pátým podnikem a ani druhá etapa nezměnila nic na vedení posádky Tänak – Järveoja.

Na soutěžích mistrovství světa bývá obvykle zvykem, že nejdelší etapou je ta prostřední, avšak v Argentině to neplatí, protože dnešní druhá etapa nabídla o 10 kilometrů méně než včerejší první. Avšak sobota pro posádky představovala i dva průjezdy nejdelším testem celé rally – Cuchilla Nevada – Rio Pintos, který se jel jako RZ11 a RZ15. Na svých čtyřech desítkách kilometrů zkouška soutěžícím nabízí mix všeho, co lze v jihoamerické soutěži zažít, projíždí se například brody nebo nechybí skok přímo u kaple Nuestra Señora del Rosario de Characato. Samotná zkouška je pak kombinací dvou loňských testů a spojovačky, která loni vedla mezi nimi. U další sobotní zkoušky Los Gigantes / Cuchilla Nevada je jistě perličkou, že Los Gigandes hostily v lednu Dakar a samotná zkouška je zkrácenou verzí loňského testu.

Po včerejšku byl na čele soutěže Tänak, který ukazuje, že přestup k Toyotě mu na rychlosti nic neubral. Druhá etapa byla v určitých místech ovlivněna mlhou, což platilo zejména pro Los Gigantes, jelikož zkouška šplhala až k téměř 2000 metrů nad mořem. Ani tyto podmínky nezabránily Tänakovi v tom, aby opanoval všechny tři klasické testy a teprve na superspeciálce Fermet Branca nechal nejrychlejší čas Neuvillovi. Belgičan se navíc po prvním průjezdu 40 km vložky dostal na druhé místo za Tänaka, když najel 17 sekund na Meeka a o osm sekund se před Brita dostal. Na poslední vložce sekce pak Neuville další dvě sekundy přidal a po první sekci sobotního dne bylo pořadí na čele v podobě první Tänak s náskokem 40 sekund na Neuvilla a ten měl dále k dobru dalších deset sekund na Meeka.

Průjezd RZ11 si určitě do seznamu povedených zkoušek nezapíše Ogier, který sice udržel pátou příčku, avšak jestliže před jejím startem držel relativně malý odstup 15 sekund na Sorda, po dojetí testu vzrostla Francouzova ztráta na 40 sekund. V cíli Ogier sportovně přiznal, že jel zkoušku příliš opatrně a tím si způsobil celou ztrátu. Na tomto testu pohasly všechny naděje na dobrý výsledek pro Breena, jenž šel přes střechu a z šestého místa se musel se soutěží rozloučit. Na tom samém testu poškodil auto i Lappi, ale pokračoval dále. Takže po polovině druhé etapy byl na čtvrtém místě Sordo s odstupem 16 sekund na Breena a Ogier na Španěla ztrácel 41 sekund.

Odpoledne to dlouho vypadalo, že se nic moc v pořadí měnit nebude, avšak opět do dění zasáhla nejdelší vložka a tentokráte si smůlu vybral Meeke, jenž musel měnit defekt, což jej stálo přes dvě a půl minuty a propad na konec TOP 10. Na stupně vítězů se tak za vedoucího Tänaka a Neuvilla (které navzájem dělilo 46 sekund) posunul Sordo, jemuž na týmového kolegu schází 20 vteřin. Padesát sekund pod stupni vítězů jede Ogier, který má čtvrtminutu náskoku na pátého Mikkelsena. S další půlminutou ztráty následuje Lappi, sedmý je Evans, jemuž na Fina chybí šest sekund a na osmé místo se propadl již vzpomínaný Meeke, jemuž na krajan chybí půlminuta. Devátou příčku drží Suninen a nejrychlejší desítku uzavírá nejlepší jezdec WRC2 Rovanperä.

Ve WRC2 do dneška vstupoval v roli vedoucího jezdce Tidemand, avšak již včerejšek naznačil, že rychlostně s ním je vyrovnán i Rovanperä. No a mladý Fin dnes začal ve velkém stylu, když vyhrál všechny čtyři testy dopolední sekce a po RZ11 šel před Švéda. V nasazeném tempu Rovanperä pokračoval i odpoledne a teprve v poslední dnešní vložce jej dokázal Švéd porazit, takže po dnešním dni oba piloty Škody motorsport dělí na čele 23 sekund. Třetí příčka pak nadále patří Greensmithovi, který obvykle zajížděl třetí nejrychlejší čas i na jednotlivých vložkách, pouze v RZ10 a 11 si vyšlápl i na Tidemanda a zajel druhý čas.

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!