Rovanperä: Havárie byla mou chybou

V předposlední zkoušce skončila snaha Kalle Rovanperä o udržení vedení ve WRC2 před týmovým kolegou havárií.

Teprve 17 letý pilot Škody motorsport Kalle Rovanperä je mnohými považován za obrovský talent a o tom může svědčit i to, že od roku 2016 pilotuje čtyřkolky a s Fabiemi S2000 a následně R5 si dvakrát dojel pro lotyšský titul (2016, 2017). Loni mladý Fin sbíral zkušenosti i v Itálii, kde s Peugeotem 208 T16 bral konečnou pátou příčku, avšak začátek sezóny byl poznamenán chybami a haváriemi. Na sklonku roku si s Fiestou R5 Rovanperä dvakrát vyzkoušel starty ve WRC2 a dlouho se čekalo, že bude patřit mezi další mladé jezdce, kteří v M-Sportu podepíší Malcolmu Wilsonovi. Avšak poměrně nečekaně se finský pilot nakonec objevil ve Škodě motorsport, kde by dle mnohých indicií měl mít podepsán víceletý kontrakt. V továrních barvách pak Rovanperä startoval letos už dvakrát v MS, v Mexiku dojel na pátém místě ve WRC2 i kvůli penalizacích nabraným za využití rally2 v první etapě, nyní v Argentině zajížděl Kalle velmi vyrovnané časy s úřadujícím mistrem WRC2 a týmovým kolegou Pontusem Tidemandem.

Souboj obou škodováků pokračoval až do předposlední vložky, ve které Rovanperä zajížděl na jednotlivých splitech časy mezi vozy WRC, avšak svou snahu nedovedl dotáhnout až do úspěšného cíle, protože v jedné zatáčce byl příliš rychlý a po sérii kotrmelců skončil se svou Fabií R5 mimo trať a vůz nebyl schopen pokračovat. Po nehodě byl do nemocnice na pozorování odvezen i jezdec, protože si stěžoval na závratě a lékaři chtěli vyloučit podezření na otřes mozku. V neděli v noci se však jezdec mohl vrátit zpět k týmu a pro autosport.com zhodnotit nehodu: "Byla to velká havárie. Šlo o mou chybu, v seznamovacích jízdách jsem udělal chybu a sekci si špatně napsal," přiznává svou vinu na nehodě Fin.

Fabia R5 finského jezdce po nehodě skončila mezi auty diváků a jedno z nich poměrně značně poškodila. K tomu Kalle Rovanperä dodává, "možná, že ta auta nestála na zrovna nejlepším místě. Navíc nejsou ani příjemným místem, kam s autem dopadnout," říká Fin a neskrývá zklamání z nepovedeného konce dobře rozjeté soutěže, "byl to opravdu špatný konec soutěže, kterou jsem měl dobře rozjetou. Moc jsem chtěl vyhrát v klasifikaci WRC2 a šel jsem za tím, co to šlo. Z mého prvního argentinského startu jsem si odnesl hodně zkušeností a s výjimkou Monte Carla je to soutěž, kde jsem za jeden podnik nabral nejvíc nových poznatků," uzavírá Kalle Rovanperä jehož dalším startem ve WRC2 bude až domácí Finská rally.

Komentářů celkem: 19
30. 4. 2018 18:37
0 1
" možná, že TA auta NESTÁLA na zrovna nejlepším místě". Omlouvám se, ale trhá to oči.....
30. 4. 2018 19:20
0 0
smajlík přiznat svou vlastní chybu umí málokdo smajlík smajlíksmajlíksmajlík
30. 4. 2018 19:24
1 1
proč se vlastně všichni grammar nazis soustředěj jenom na kuře? je tu mnoho hromadně rozesílanýho materiálu, kde by se mohli vyřádit do halelujá, ale oni ne, oni si troufnou jenom na nebohé kuře smajlík
30. 4. 2018 19:37
0 0
Musím se autora zastat. Je to přímá řeč, vlastně citát, takže pokud Kalle řekl: "...ty auta...", tak přes to nejede vlak smajlík
30. 4. 2018 19:41
1 0
to je finština, vy volové smajlík tam se říká ty auta...
30. 4. 2018 20:34
1 0
já debil se tě zastávám a ty máš nakonec pravdu smajlík
30. 4. 2018 20:45
1 1
Novej, dík za zastání. Holt si někteří ještě nezvykli, že pravopisné chyby jsou něco jako můj trademark smajlík
1. 5. 2018 00:03
0 0
No, abychom si s tím pravopisem nakonec všici nenabjehli.
Mimochodem, co se stalo s tím statečným bílým Fiatem?
Já bych si ho na zahradě pověsil na strom a počkal až bude Kalle za 3 roky mistrem světa ve Fábii WRC, a pak bych tu trofej zkusil prodat.
1. 5. 2018 09:46
0 0
Původně napsal trepa
" možná, že TA auta NESTÁLA na zrovna nejlepším místě". Omlouvám se, ale trhá to oči.....
Jsem na tom úplně stejně, ale když něco podobného napíši, sesypou se na mě jak vosy na pivo smajlík
1. 5. 2018 09:48
0 0
Původně napsal Novej
proč se vlastně všichni grammar nazis soustředěj jenom na kuře? je tu mnoho hromadně rozesílanýho materiálu, kde by se mohli vyřádit do halelujá, ale oni ne, oni si troufnou jenom na nebohé kuře smajlík
Jestli to nebude tím, že ,,nebohé kuře" s tím mívá problémy výrazně častěji než ostatní smajlík
1. 5. 2018 10:18
0 0
Dovolím si Kallemu oponovat, trefené auto má daleko příjemnější deformační zónu než stromy, co byly všude kolem (navíc tak vysoko, na úrovni oken, to zafunguje i odpružení, navíc auto na šotolině uhne, což strom zřídkakdy).
1. 5. 2018 13:07
0 0
"...je to soutěž, kde jsem za jeden podnik nabral nejvíc nových poznatků". Zbývá dodatek že takových pěkně komplexních smajlík. Cyklista má IMHO pravdu. Statečný Fiat a asi nejen on by měl být spíše pochválen.
1. 5. 2018 13:45
0 0
Tom_crm: jestli to nebude tím, že kuře toho napíše kapánek víc a aktuálněji/rychleji smajlík
cyklista2: je strašně fajn, že furt žijou lidi, co maj poztivní pohled na svět smajlíksmajlíksmajlík
2. 5. 2018 02:00 Upraveno 02:01
0 0
Ještě že tam nikdo nebyl. Ale jinak se to tenhle střelec nenaučí. Mrkejte na Tanaka. I Sebové dávali pecky a to měli naprosto top techniku skoro vždy smajlík smajlík
2. 5. 2018 13:08
0 0
Původně napsal Novej
proč se vlastně všichni grammar nazis soustředěj jenom na kuře? je tu mnoho hromadně rozesílanýho materiálu, kde by se mohli vyřádit do halelujá, ale oni ne, oni si troufnou jenom na nebohé kuře smajlík
No zrovna u Tebe mě taková reakce docela zaráží. Jakože jsi "pünktlich" jenom tam, kde se Ti to hodí? smajlík
Úroveň žurnalistiky šla dolů rapidním způsobem a poukazovat na jednotlivé paskvily mě přijde naprosto legitimní. A ohánět se tu nějakou aktuálností, která je pak na úkor kvality textu, mě přijde jako čirý alibismus. Ono nechat text "odstát" a za 10 minut si ho po sobě přečíst a zrevidovat, mě připadá naprosto automatické.
Bavíme se tu o kvalitě veřejně šířené informace jednoho z nejčtenějších rally-webů.
2. 5. 2018 14:19
0 0
Kiwiooo44: skoro bych s tebou souhlasil, kdyby...
stává se totiž špatným zvykem (nejen tady) reagovat na něco, co nikdo nepsal, takže to zjednoduším: proč se šije jenom do kuřete?
2. 5. 2018 15:20
0 0
Jednak není Kuře zaměstnaný journalista, ale chodí do nějaké své práce a dělá to jako koníčka, jednak se zlepšuje smajlík a jednak bysme (tedy bychom smajlík neměli co číst. Mailovou adresu má taky, tak se mu dá vždycky napsat, pokud člověk najde nějakou nesnesitelnou chybu a ne to řešit na diskusi. Třeba se taky dá udělat fórové téma a tam to řešit.
2. 5. 2018 21:43
0 0
Kucí už jsem zrušil veškeré kritiky "našeho kuřete" a vy ostatní udělejte totéž.Páč jak se nase.e tak si tady nic nepřečtetesmajlík
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!