2. 5. 2018 08:30 − 1791× − 1

V Belgii těsná přetahovaná škodováků

V Belgii se o víkendu odehrál už čtvrtý podnik tamního mistrovství a ani tentokrát nikdo nedokázal porazit jezdce škodovek.

Ještě než se blíže podíváme na souboje těchto jezdců, zabrousíme mezi zástupce ostatních značek. Guillaume de Mevius sezónu rozjel úspěchem na Rallye Monte-Carlo a pak přidal ještě pěkné třetí místo v úvodním dějství domácího mistrovství. Následující Spa Rally ale po havárii nedokončil a na Korzice kvůli destrukci vozu v testu vůbec neodstartoval. Čtvrtou belgickou rally začal pomaleji, ale i tak na páteční divácké superspeciálce dokázal utrhnout kolo. Teprve v pátém testu se dostal do top ten. V sedmé zkoušce ale svůj Peugeot 208 T16 R5 poslal mimo trať a s poškozeným chladičem odstoupil. Na post nejrychlejšího soupeře záplavy Fabií se kvalifikoval překvapivě Patrick Snijers za volantem Porsche. Ze sedmého místa jej v závěru druhé etapy srazily problémy s alternátorem a na osmé místo se dostal Achiel Boxoen. Ten měl v letošní sezóně patřit do enklávy okřídlených šípů, ale nakonec jej problémy se sponzory zavály za volant Fordu Fiesta R5. V neděli se dostal až na šesté místo, ale pak narazil do retardéru a s poškozeným vozem musel odstoupit.

Pieter Jean Michiel Cracco se těšil, jak svého týmového kolegu v závěru prožene a v přímém souboji porazí. K tomu ale po Boxoenově chybě nedošlo a Cracco svůj Ford Fiesta R5 na sedmé místo posunul bez boje. Teď už se podívejme na souboje Fabií na čele. Trochu jako exot mezi moderními R5 působila Fabia WRC Manuela Canal-Roblése, která se dostala v posledním dnu až na páté místo. Dokončit soutěž se bohužel pro poruchu převodovky nepodařilo. Páteční předehru obstaraly dva průjezdy diváckou superspeciálkou Citadelle a na prvním místě se objevil překvapivý vítěz Spa Rally Adrian Fernémont. Druhý den se sice propadnul na třetí místo, ale s odstupem 20,5 sekundy plánoval nedělní atak. Trať byla ráno mokrá a Fernémont zaútočil ve velkém stylu, při čemž opanoval čtyři zkoušky a přiblížil se čtyři sekundy za lídra.

Následně se ale k útoku odhodlal Cédric Cherain, který jel parádně i v sobotu, zajel šest nejlepších časů a držel se s odstupem 7,5 vteřiny na druhé příčce. V neděli přidal další tři dílčí triumfy, které mu vrátily zpět dočasně ztracené druhé místo. Fernémontovi tentokrát parádní výkon k vítězství nestačil a musel se smířit jen s bronzem. Cherain v závěru ohrožoval i vedoucího Verschuerena, dvakrát s ním zajel identický čas. A to i přesto, že předposlední test končil na prázdné pneumatice. V závěrečné zkoušce ale už nejrychlejšího času nedosáhnul a musel se smířit s druhým místem. Verschueren přijel na Rallye de Wallonie s jasným cílem. Pokud chce slavit letošní titul, musel zde bezpodmínečně zvítězit. Jeho úhlavní rival Kris Princen jej v obou společných letošních soubojích dokázal porazit, ale tentokrát si dal pauzu. Značkoví kolegové ale Verschuerenovi situaci nikterak nezlehčovali a úřadující šampión se pořádně zapotil. Nakonec ale dokázal útoky Fernémonta i Cheraina odrazit a s těsným náskokem 8,7 sekundy zvítězit. Situace v belgickém mistrovství se těsně před jeho polovinou dramatizuje, Princen už vede o pouhé čtyři body.

Stav šampionátu: 1. Princen 56, 2. Verschueren 52, 3. Fernémont 32, 4. Bedoret a Snijers 26, 6. Monnens 22

Komentářů celkem: 1
2. 5. 2018 08:331
0 0
Proti těm Porsche vypadají ostatní auta nudně...smajlík
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!