Je 2. květen spojený pouze s tragédiemi ve světě rally?

Asi každý ví, že 2. květen se černě zapsal do dějin rally – zahynuli Bettega, Toivonen a Cresto. Co ale zázračné přežití v tento den?

Psát o tom stále dokola každý rok asi nemá smysl. Snažil jsem se proto najít nějakou událost, kde naopak ten nahoře držel 2. května nad posádkou v rally víc než ochrannou ruku. A nakonec jsem nemusel chodit ani tak daleko.

Právě 2. května roku 2003 totiž velmi těžce havarovala posádka Jan Kopecký – Filip Schovánek na Rallye Matador Tatry 2003. Stejně jako všichni víte, jak zemřel Toivonen na Korsice, tak jste už určitě všichni zahlédli vrak Octavie WRC po této nehodě. Jen těžko se dá najít více omlácené rally auto než tohle. Jen si myslím, že jste nikdo netušil, že datum této nehody je 2. května a že se shoduje s tragédiemi na Korsice.


Více fotografií na http://rswr.rajce.idnes.cz/Havarie_Jan_Kopecky_Rally_Tatry_2003/

Já jsem dlouho nemohl zjistit, zda se tak stalo první den soutěže (tedy 2. května) nebo až druhý den (3. května). Přesně si to nepamatoval ani sám Filip Schovánek. Nakonec mě odkázal na svého otce Pavla Schovánka, který si vedl pečlivé záznamy o každé jejich odjeté soutěži. A ten byl tak ochotný, že mě poskytl svůj kompletní záznam o soutěži tak, jak si ho před 15 lety zapsal. Vy si tak můžete přečíst některé, možná až dosud nepublikované informace a detaily z celé soutěže z pohledu posádky.

Soutěž ME v Púchově, sídle Matadoru, tedy pro kluky na domácí půdě. Atmosféra dobrá, po nepovedené Valašské rally auto doladěné a předělané, kluci navýsost spokojení, počasí téměř letní. Tratě RZ téměř shodné s loňským rokem, tzn. v pátek 5 tratí třikrát jedním směrem a tytéž RZ (s výjimkou jedné) třikrát opačným směrem v sobotu. Konkurence Pech, Cserhalmi (oba Focus), Béreš (Subaru WRC) a senzace soutěže Enge-Gross na Octávii WRC od Šilhánka.

První krátkou RZ s kamenitým prostředkem vyhrál Enge před našimi hochy a Pechem (rozdíly jen skutečně vteřinové), ale Enge na začátku druhé RZ odpadl na prasklou poloosu.

RZ 2, 3, 4 a 5 vyhrál Pech, naši byli vždy druzí, jen na RZ 5 třetí (za Pechem a Cserhalmim). Po prvním kole, tj. po RZ 5 ztráceli na Pecha 12,7 vteřiny, Cserhalmiho ztráta na první místo byla 20,6 vteřin a Bérešova již 42,2 vteřiny. Po doladění auta v servisu a výměně pneumatik kluci vyhráli RZ 6, 7, 8, na RZ 9 byli druzí za Pechem a RZ 10 vyhráli, takže po druhém kole ztráceli na vedoucího Pecha 4,3 vteřiny, zatímco třetí Cserhalmi již 40,0 a čtvrtý Béreš dokonce 1:10,9 vteřiny.

Kluci vyhráli ještě RZ 11, potom Pech trochu zrychlil, takže vyhrál RZ 12, 13 i 14 (naši vždy druzí) a zvýšil před poslední páteční RZ svůj náskok na 10,0 vteřiny. RZ 15 jeli kluci dobře a asi 1 km před cílem měli shodný čas s Pechem, potom však na velmi rychlém dojezdu do cíle RZ ve velmi lehké (neznatelné) levé zatáčce ve vysoké rychlosti těžce havarovali (železný sloup je roztočil, přerazili dřevěný sloup a značku, spadli z náspu cca 3 m do zoraného pole a tím se kutáleli téměř 100 m. Auto totálně zničené, Filip vystoupil sám, Honzovi, který byl v šoku pomohl uvolnit pásy, potom utíkal se značkou červeného kříže (žádost o lékařskou pomoc) k silnici, kde ukázal Bérešovi a Jandíkovi žádost o pomoc, vrátil se k Honzovi, kterého za pomoci diváka probral studenou vodou, teprve poté zjistil, že vlastně nemůže chodit a další práce organizoval vsedě u vozu. Po příjezdu ABA a sanitek oběma poskytli první pomoc (infůze), Honzu uložili do nosítek, Filipa na pojízdné křeslo a odvezli do nemocnice v Povážské Bystrici. Mezitím doběhli od stopky rodiče Filipa, táta zůstal u vraku a organizoval sebrání zbytků vozu a sehnal traktor na odtažení, máma odjela za kluky do nemocnice. Posléze dorazili první mechanici, vrak byl odtažen na silnici a po příjezdu vleku za pomoci diváků naložen. Mezitím se vrátila s prvními zprávami máma – Filip přeražený levý kotník (od řídící jednotky motoru), Honza otřes mozku, dvě tržné rány na hlavě a spousta modřin a podlitin po celém těle. Mechanici odjeli do Púchova, rodiče do nemocnice, kde již ředitel Matadoru pan Rosina organizoval převoz do soukromé nemocnice v Púchově. Tam dostal Filip sádru a byl propuštěn, Honza rentgeny, kapačka a uložení v nemocnici, kde s ním zůstal pan Kopecký. V sobotu 3.5. dopoledne Schovánkovi sbalili všechny věci na hotelu a přejeli do nemocnice k Honzovi, který již byl lepší (sám se přemísťoval na WC), takže po diskuzi Schovánkovi s Filipem odjeli domů, Honza s tátou zůstali v Púchově do neděle a domů přejeli až v neděli.


Více fotografií na http://rswr.rajce.idnes.cz/Havarie_Jan_Kopecky_Rally_Tatry_2003/

Příčina této těžké havárie: jednoznačně nějaká událost na pravém předním kole, v neděli 4.5. večer ještě ne přesně identifikovaná: prasklá pneu s okamžitým únikem vzduchu, utržený střed disku, pneu proražená od předmětu vhozeného na vozovku diváky po průjezdu Cserhalmiho. Rozhodně příčina nebyla v chybě posádky, což dosvědčoval i amatérský videozáběr, který se podařilo panu Kopeckému získat.

Soutěž po druhém dnu, kdy došlo ještě k havárii vyššího startovního čísla, při které bylo zraněno několik diváků, kdy Pech měl technické problémy a kdy na poslední RZ ztratil Cserhalmi téměř 2 minuty, vyhrál Pech před Cserhalmim a ten byl druhý o 6 vteřin před Bérešem.

Zapsal 4.5.03/ Schovánek P.

Jak vidět, 2. květen není v historii rally zapsán jen černým písmem. Naopak v tento den by Honza Kopecký i Filip Schovánek mohli slavit svoje druhé narozeniny. Tady měli mimořádné štěstí a někdo nahoře rozhodně nechtěl, abychom si tento den připomínali ještě více tragédií.

Komentářů celkem: 16
2. 5. 2018 21:42
0 0
Děkuji ještě jednou Pavlovi Schovánkovi za poskytnutí svých poznámeksmajlík. A pak jsem koukal - není na 4. fotce na silnici Milan Hauer? smajlík
2. 5. 2018 21:54
0 0
Je a v celé své kráse !!!smajlík
2. 5. 2018 23:16 Upraveno 23:18
0 0
Donutilo mne to pohledat ve skříni a našel jsem toto:
1. den - RZ 1,6,11 Vieska (5,00 km), RZ 2,7,12 Púchov (10,55 km), RZ 3,8,11 Lednica (6,10 km), RZ 4,9,13 Tunežice (5,55 km) a osudová RZ 5,10,15 Pružina (8,45 km)
Před tou poslední páteční to bylo přesně o 9,4 s pro Pecha, časy z RZ 15 se těm, co projeli, už nepočítaly.
Druhý den začalo pršet a na té nešťastné Pružině (v opačném směru nazývaná jako RZ Domaniža) šel ven Miro Roth (Renault Clio - N3) do diváků. Sedm zraněných (jeden vážně), z toho jeden pořadatel. Další dva průjezdy touto RZ zrušeny, ostatně nepočítaly se nakonec ani časy z prvního sobotního průjezdu (přitom Roth startoval až jako 14. v pořadí). Jinak se ale celá soutěž dojela.
2. den - RZ 16,20,24 Dohňany (4,85 km), RZ 17,21,25 Domaniža (7,75 km), RZ 18,22,26 Podhorie (5,45 km) a RZ 19,23,27 Lednické Rovné (10,95 km).
A jestli se nepletu, tak Enge přijel s tou prdlou poloosou už do cíle první erzety (mám pocit, že jsem se tam s ním bavil ve stopce RZ) a do té další už možná ani neodstartoval, ale krk na to nedám ...
2. 5. 2018 23:57
0 0
Neskutečně precizní zápis p. Schovanka
3. 5. 2018 04:59
0 0
Milan Hauer byl všude a je všude . To byl ještě mladý kluk smajlík
3. 5. 2018 06:39
0 0
Původně napsal Shacki
Děkuji ještě jednou Pavlovi Schovánkovi za poskytnutí svých poznámeksmajlík. A pak jsem koukal - není na 4. fotce na silnici Milan Hauer? smajlík
To nebude on, to je někdo "Novej" smajlík
3. 5. 2018 08:07
0 0
původní poznámky pana Schovánka mají obrovskou historickou hodnotu a je dobře, že je dal k dispozici smajlík
tenkrát jsem si to tam procházel a vrátil jsem se asi kilometr proti vložce, shodou okolností na místo, kde druhý den v obráceném směru havaroval Miro Roth...
celý rovný úsek až k místu Kopeckého havárie začínal ostrou pravou zatáčkou s mostkem a právě tam asi Honza dostal pomalej defekt (o předmětu na trati slyším poprvé a nic, co jsem viděl, tomu nenasvědčovalo, aspoň mně ne, v úseku od mostku se navíc jelo lesem, kde diváci snad ani nebyli), neměl šanci ho odhalit a až teprve v té mírné levé se nemělo auto o co opřít, protože v PP gumě už byl malej tlak, až sem se jelo pořád na plnej kotel, takže to přišlo v rychlosti blízké maximálce...
na asfaltu byly vidět stopy ráfku PP kola, který se už prořízl pneumatikou a taky od pneu LP kola, jak se Honza snažil dávat větší a větší rejd, aby zatočil, nepovedlo se, PP kolo trefilo ten promáčklej ocelovej sloup, jak je vidět na předposlední fotce, pak následoval dřevěnej sloup, náraz do náspu cesty, která vedle šikmo dolů na louku a pak už jen dvě, nebo tři místa, jak auto dopadalo na zem, odkud se opět odrazilo a letělo další metry vzduchem...
na dalších fotkách je ale vidět, že PP kolo nemá střed disku utržený, jak píše pan Schovánek, ale to je asi spíš detail, k odštípnutí límce ráfku došlo zřejmě při kontaktu s tím ocelovým sloupem...
i já jsem toho názoru, že nešlo o jezdeckou chybu, jak už jsem psal, nebyla šance ten pomalej defekt odhalit a ani na silnici nebyla po defektu až na poslední desítky metrů žádná stopa...
havárii Rotha druhý den jsem viděl přímo, ale to už je jiná kapitola...
PS: zdravím svůj fanclub smajlík
3. 5. 2018 08:35
0 0
Ten amatersky videozaznam by asi nebyl coz? Velke stesti jak to cele dopadlo...smajlík
3. 5. 2018 09:12
0 0
Chtěl bych upozornit, že ty příčiny nehody tak, jak si to zapsal pan Schovánek, jsou jednotlivé možnosti, ne všechno dohromady.
3. 5. 2018 09:13
0 0
Původně napsal shifty
Ten amatersky videozaznam by asi nebyl coz? Velke stesti jak to cele dopadlo...smajlík
Taky jsem poprvé slyšel, že by to mělo být natočeno. Filip říkal, že to také nikdy neviděl.
3. 5. 2018 09:25
0 0
Původně napsal Tomáš Tkadlec
Donutilo mne to pohledat ve skříni a našel jsem toto:
1. den - RZ 1,6,11 Vieska (5,00 km), RZ 2,7,12 Púchov (10,55 km), RZ 3,8,11 Lednica (6,10 km), RZ 4,9,13 Tunežice (5,55 km) a osudová RZ 5,10,15 Pružina (8,45 km)
Před tou poslední páteční to bylo přesně o 9,4 s pro Pecha, časy z RZ 15 se těm, co projeli, už nepočítaly.
Druhý den začalo pršet a na té nešťastné Pružině (v opačném směru nazývaná jako RZ Domaniža) šel ven Miro Roth (Renault Clio - N3) do diváků. Sedm zraněných (jeden vážně), z toho jeden pořadatel. Další dva průjezdy touto RZ zrušeny, ostatně nepočítaly se nakonec ani časy z prvního sobotního průjezdu (přitom Roth startoval až jako 14. v pořadí). Jinak se ale celá soutěž dojela.
2. den - RZ 16,20,24 Dohňany (4,85 km), RZ 17,21,25 Domaniža (7,75 km), RZ 18,22,26 Podhorie (5,45 km) a RZ 19,23,27 Lednické Rovné (10,95 km).
A jestli se nepletu, tak Enge přijel s tou prdlou poloosou už do cíle první erzety (mám pocit, že jsem se tam s ním bavil ve stopce RZ) a do té další už možná ani neodstartoval, ale krk na to nedám ...
Díky, ten itík jsem doplnil. Čirou náhodou nemáš (nebo kdokoliv jiný) výsledky v erzetách? Platí i pro jiné slovenské soutěže té doby. Díky
3. 5. 2018 13:27
0 0
Původně napsal Shacki
Původně napsal shifty
Ten amatersky videozaznam by asi nebyl coz? Velke stesti jak to cele dopadlo...smajlík
Taky jsem poprvé slyšel, že by to mělo být natočeno. Filip říkal, že to také nikdy neviděl.
Tak z jistého zdroje jsem dostal informaci, že nehoda byla natočena na kazetu, kterou na místě odkoupil pan Kopecký starší s tím, že to posádce nikdy neukáže. Pokud ji už nezničil, tak třeba jednou, až už Honza jezdit nebude... smajlík
3. 5. 2018 14:23
0 0
Další možná příčina toho defektu zde: https://youtu.be/CGGoHpathcg?t=324
3. 5. 2018 16:45
0 0
Podle mě je to Milan na té 4. fotce

4. 5. 2018 07:33
0 0
Tenkrát na nějakém motoristickém serveru byl článek s Filipovým popisem nehody a událostí po ní. O záznamu s nehodou se někde (tamtéž?) psalo, že ji má pan Kopecký zamčenou v trezoru.
Je někde k dohledání onboard z toho místa, klidně z jiného ročníku? Nebo přesné souřadnice? Jen pro představu toho místa v širší perspektivě
4. 5. 2018 07:48
0 0
pistt: nejmenovat a dodržovat utajení smajlík
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!