Jakub "kuře" Kura - eWRC.cz
4. 5. 2018 21:12 − 1982× − 0

Lukyanuk po pátku udává tempo na Kanárech

Druhá soutěž mistrovství Evropy se odehrává na Kanárských ostrovech a po první etapě je nejrychlejším Alex Lukyanuk.

Na Kanárských ostrovech pokračuje druhým podnikem mistrovství Evropy a ač se oproti úvodu na Azorech neukázaly některé posádky, sešla na na prvním asfaltu sezóny slušná konkurence 27 vozů specifikace R5 a na startu nechyběly nejrychlejší posádky prvního podniku ME. Rally Islas Canarias rozdělila svou kilometráž takřka rovnoměrně mezi obě etapy, když se oba dva dny liší v délce o pouhý jeden kilometr, přičemž kratší je ta dnešní. Ta přinesla 100 měřených kilometrů. Páteční dění se odehrálo na čtyřech úsecích, které se všechny jely dvakrát, z této porce byly tři úseky klasickými vložkami, na závěr dne se pak dvakrát obkroužila divácká speciálka v Las Palmas. Včerejší kvalifikace naznačila, že mezi nejrychlejšími budeme muset počítat s Gryazinem, jenž se na asfaltu rozjížděl při dvou soutěžích v Itálii, rychlost nechyběla ani Lukyanukovi. Po dvou letech s Peugeotem se nyní s Hyundai i20 R5 vrátil do ERC Suárez, jenž byl třetí v kvalifikaci.

No a byl to právě Lukyanuk, který začal soutěž nejrychleji, když úvodní 10 km dlouhý test Valsequillo vyhrál o 13 desetin před Suárezem. Třetí čas zaznamenal při prvním letošním startu v ERC Grzyb a čtvrtý byl evropský debutant Brynildsen. Na následujícím testu vypálili evropanům rybník jezdci španělského šampionátu, kteří těžili z pozdější startovní pozice a nejlépe zajel Cruz s Porsche a tento jezdec se taktéž dostal do čela soutěže. V rámci klasifikace ERC byl nadále nejrychlejší Lukyanuk před Pellierem a Gryazinem. Třetí test se pak nesl v ruské režii, když nejlépe zajel Lukyanuk následován Gryazinem a takové bylo pořadí i po první sekci. Na třetím místě byl Suárez, čtvrtý byl Crus a páté místo držel Pellier.

Nejrychleji začal Lukyanuk i v opakovaných průjezdech a dva nejrychlejší ruští jezdci byli zaznamenání i ve stopce následujícího testu. Odpoledne zahájil svůj postu pořadím vzhůru dvojnásobný německý šampion Kreim, který byl na čtvrtém místě, avšak soupeři za ním zaostávali o pouhé vteřiny. Když i poslední klasický test měl mezi nejrychlejšími jezdci pořadí Lukyanuk, Gryazin, nedalo se na závěrečných superspeciálkách očekávat změny pořadí, tedy za podmínky, že by jeden z jezdců neudělal chybu. Ta nepřišla a po první etapě Rally Islas Canarias tedy bude na prvním místě nocovat Lukyanuk, jenž má 20 sekund náskoku na druhého Gryazina. Ten má další půlminutu náskoku na třetího Kreima, jenž se na stupně vítězů dostal po prvním průjezdu superspeciálky Las Palmas de Gran Canaria, kdy měl shodný čas se Suárezem a když Němec druhé kolo zajel rychleji, připadl poslední stupínek na pódiu jemu.

Pod stupni vítězů, s malou ztrátou necelých tří sekund nocuje čtvrtý Suárez, pátou příčku drží Loubet s další i20 R5. Na šestém místě je pak klasifikován Magalhaes, jenž soutěž začal desátým časem a postupně se prokousával pořadím vzhůru. Jen 13 desetin na loňským vícemistrem ERC jede nováček u Peugeotu Pellier, sedm sekund ztrácí na osmém místě maďarský šampion Herczig. Devátou příčkou se ERC vrací Grzyb a desítku uzavírá Ares, jenž je úřadujícím španělským mistrem.

Pořadí mezi juniory U28 kopíruje celkové pořadí, proto se pojďme alespoň stručně podívat na juniory v "malorážkových" vozech R2, tedxy JERC U27. Zde začal nejlépe domácí Llarena s Peugeotem 208 R2, avšak hned po RZ2 se do čela dostal Sesks s továrním Adamem, pro nějž se jedná o jedny z vůbec prvních ostrých zkušeností s asfaltem v závodním voze. Pořadí na čele se měnilo dále po RZ4, kdy se do vedení dostal Gago, avšak mezi trojicí Gago, Sesks a Llarena byl minimální rozestup, přičemž i čtvrtý Wagner neztrácel na stupně příliš mnoho. Další změna pořadí přišla po RZ6, kdy se na první místo vrátil Sesks a tímto bylo pořadí v JERC U27 určeno až do konce etapy. Po pátku tak vede Sesks s titěrným náskokem 7 desetin na Gaga a dalších 33 sekund zpět pak následuje Llarena. O vyrovnanosti pole svědčí i to, že čtvrtý Wagner ztrácí na první příčku 17 sekund, o něco více již ztrácí pátý Kristoferson. Náš Brož, jenž je jediným českým zástupcem na startu, drží devátou příčku.

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!