Sicilské vítězství zůstalo doma

Dlouhých osm let trvalo než největší sicilskou automobilovou událost Targa Florio znovu ovládnul místní jezdec.

Posledním ročníkům slavného závodu s více než stoletou tradicí vládnul Paolo Andreucci, který i letos do Palerma přijel jako lídr mistrovství. Jezdec Peugeotu 208 T16 R5 vyhrál obě dosud odjeté soutěže šampionátu a svým soupeřům se začíná pomalu ale jistě vzdalovat. Simone Campedelli úplně nezvládnul vstup do sezóny, když v Rally Il Ciocco skončil až třetí. V Sanremu už pilot Fordu Fiesta R5 s Andreuccim bojoval jako rovný s rovným, ale souboj těsně prohrál. Umberto Scandola první rally roku nedokončil, ale v Sanremu už si dojel pro tučný bodový příděl za třetí příčku. Zatím ale nedokáže se svou Škodou Fabia R5 sekundovat nejrychlejší dvojce. Parádně do sezóny vlétnul Andrea Crugnola, když v úvodní soutěži dojel druhý. V Sanremu už pilot Fordu Fiesta R5 nestačil na pětici rychlejších soupeřů, ale Targu Florio rozjel znovu parádně.

O úvodní dějství se v pátek večer postarala divácká motanice v přístavu. Crugnolu tam o dvě desetiny porazil jediný soupeř, kolega od Fordu Campedelli. Zbytek soutěže se už odehrál v sobotu na klasických rychlých asfaltových úsecích. Úprava harmonogramu pro letošek způsobila, že se během jediného dne odjelo 150 ostrých kilometrů, bohužel všechny pouze na pěti úsecích v celkem třech průjezdech. Crugnola se hned ráno propadnul na šesté místo a následně v RZ 4 odstoupil pro problém s nábojem kola. Ráno posádky nemile překvapil déšť a s kluzkou tratí se nejlépe dokázal vypořádat Luca Panzani, který se zároveň stal lídrem soutěže. O vedoucí příčku ale hned záhy přišel a pak celé odpoledne bojoval s místním Salvatorem Riolo o čtvrté místo. Pilot Fabie R5 zde před osmi lety dokázal vyhrát, ale letos se musel smířit alespoň s malým triumfem v interním souboji. Panzani v úplně poslední zkoušce tedy přišel o čtvrté místo. Naštěstí pro něho Riolo není přihlášen do mistrovství a pilot Fordu tak bral dokonce třetí největší bodový obnos ze všech.

Třetím lídrem rally se po RZ 3 stal Andreucci. Na nekorunovaného krále Sicílie zle dotíral Campedelli a po první třetině dlouhé etapy za ním zaostával jen o 1,4 sekundy. Bohužel hned v první zkoušce druhé sekce druhý muž šampionátu poslal svou Fiestu mimo trať a musel odstoupit. Ve stejném úseku došlo i tak ke změně lídra, kterým se nově stal Andrea Nucita. Sicilan už letos absolvoval obě úvodní soutěže a po havárii v Il Cioccu si vyjel pěkné čtvrté místo v Sanremu. I tentokrát využíval služeb Hyundaie i20 R5 a je trochu škoda, že není přihlášen do mistrovství a neboduje. S Andreuccim to neměl mladý Sicilan lehké, po desátém testu se čas obou protagonistů srovnal na stejnou hodnotu. Ještě před koncem předposlední sekce ale Nucita dokázal vybojovat čtvrtminutový náskok. Na třetím místě se držel Scandola, který sice tempu nejrychlejší dvojice nestačil, ale mířil za solidním bodovým přídělem. Andreucci už v závěrečné části rally na svého soupeře v Hyundai nezaútočil. Svou roli možná sehrál i fakt, že mu druhé místo za neregistrovaným jezdcem stačilo k třetímu největšímu zisku bodů v řadě. Nucita každopádně předvedl parádní výkon a na rodné půdě oslavil svůj vůbec největší úspěch kariéry.

Stav šampionátu: 1. Andreucci 42, 2. Campedelli 22, 3. Scandola 20, 4. Crugnola 17, 5. Panzani 12, 6. Michelini 10

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!