Pontuse Tidemanda a Juusa Nordgrena zdržely defekty

V pátek ráno ale obě posádky ŠKODA potkala doslova pneumatiková pohroma.

› Vítězové minulých ročníků Portugalské rally a úřadující mistři světa Pontus Tidemand a Jonas Andersson se po dvou defektech se svým vozem ŠKODA FABIA R5 propadli na pátou pozici v kategorii WRC 2
› Juniorský tým ŠKODA ve složení Juuso Nordgren/Tapio Suominen byl taktéž postižen dvěma defekty a v současné sobě je na průběžné deváté pozici kategorie WRC 2
› Šéf ŠKODA Motorsport Michal Hrabánek: „Pontus i Juuso měli opravdu smůlu, nicméně cenné body do hodnocení mistrovství světa jsou stále dosažitelné.“

Matosinhos, 18. května 2018 – Úřadující mistry světa Pontuse Tidemanda a Jonase Anderssona (S/S) postihly během páteční etapy Portugalské rally (17. 5.–20. 5. 2018), která je šestým podnikem letošní sezóny mistrovství světa v rally, s jejich vozem ŠKODA FABIA R5 dva defekty. Aktuálně jsou na pátém místě, ale stále mohou dosáhnout na cenné body do hodnocení mistrovství světa. Jejich mladí týmoví kolegové Juuso Nordgren a Tapio Suominen (FIN/FIN) postihla stejná smůla a na konci páteční etapy jsou v kategorii WRC 2 na devátém místě.

Tovární posádky ŠKODA Pontus Tidemand/Jonas Andersson a Juuso Nordgren/Tapio Suominen odstartovaly do Portugalské rally, šestého kola letošní sezóny mistrovství světa v rally, s vozy ŠKODA FABIA R5 velmi dobře. Před deseti tisíci nadšenými diváky zajely na speciální úvodní zkoušce v Lousadě stejné nejrychlejší časy.

V pátek ráno ale obě posádky ŠKODA potkala doslova pneumatiková pohroma: „Nevím, jak se to stalo, ale na 15. kilometru mě postihl defekt. I když povrch byl relativně hladký, s defektem si moc nepomůžete,“ komentuje první den Pontus Tidemand. Jeho týmový kolega Juuso Nordgren ukázal na mezičasech slibné výsledky, nicméně také jemu se přihodil defekt. „Na některých místech jsou kameny, občas je to prostě loterie. Když některý trefíte, snadno vám prorazí pneumatiku,“ vysvětluje Nordgren. Následkem toho ztratily posádky ŠKODA přibližně minutu a půl a propadly se ve výsledkové listině.

Pontus Tidemand se musel vyrovnat se specifickou výzvou. Protože se z důvodu snížení hmotnosti rozhodl vzít si pouze jedno rezervní kolo, další defekt na zbývajících dvou ranních zkouškách, které měly dohromady 45 kilometrů na nezpevněném povrchu, by jej vyřadil ze soutěže. Švédský mistr světa kategorie WRC 2 opatrně dojel do další rychlostní zkoušky. Na poslední zkoušce před polednem zajel s velkým odstupem nejrychlejší čas, za ním dojel jeho týmový kolega Nordgren.

Při opakování ranních zkoušek se obě posádky ŠKODA v kategorii WRC 2 propracovávaly startovním polem. Tidemand zajel na páté rychlostní zkoušce další nejrychlejší čas a dostal se na čtvrté místo. Finská juniorská posádka ve složení Juuso Nordgren/Tapio Suominen s vozem ŠKODA FABIA R5 své týmové kolegy následovala a byla průběžně na pátém místě. Ale na další zkoušce pneumatiková pohroma posádek ŠKODA pokračovala. Po dalším defektu se Tidemand propadl na pátou pozici, zatímco Nordgren po druhém defektu zakončil první den na deváté pozici v kategorii WRC 2.

„V této rally máme smůlu. Nicméně stále probíhá a do konce zbývá ještě dlouhá cesta. Pořád můžeme bojovat o hodnotné body do mistrovství světa. Letos je Portugalská rally bezpochyby nejnáročnějším podnikem mistrovství světa, mnoho našich soupeřů trpělo podobně jako my,“ komentoval šéf ŠKODA Motorsport Michal Hrabánek.

Stejně jako v roce 2017, také letos je sobotní etapa (19. května) na Portugalské rally nejdelší. Měří téměř 155 km a je rozdělena na šest rychlostních zkoušek s kombinací písku, kamení a při druhých jízdách i vyjetých kolejí. V neděli (20. května) se pojede spektakulární smyčka Fafe s pěti rychlostními zkouškami na hladkých šotolinových cestách, na nichž je také legendární skok, který je zřejmě divácky nejpřitažlivějším místem celé rally. Celkově na týmy čeká 20 rychlostních zkoušek s 358,19 kilometru. Vítěz vystoupí na pódium v neděli v 15:45 ve městě Matosinhos nedaleko Porta.

Průběžné pořadí Portugalské rally po druhém dni (WRC 2)
1. Greensmith/Parry (GB/GB), Ford Fiesta R5, 1:44.27,8 h
2. Pieniazek/Mazur (POL/POL), ŠKODA FABIA R5, +34,3 s
3. Lefebvre/Moreau (FRA/FRA), Citroën C3 R5, +34,8 s
4. Heller/Olmos (CHL/ARG), Ford Fiesta R5, +1.28,4 min
5. Tidemand/Andersson (S/S), ŠKODA FABIA R5, +1.44,6 min

Číslo dne: 4

Čtyři defekty (každá posádka dva) zdržely tovární týmy ŠKODA Tidemand/Andersson a Nordgren/Suominen během páteční etapy Portugalské rally.

Komentářů celkem: 1
19. 5. 2018 09:20
1 0
Jako Šlajs s Tučkem - stejné chyby, stejné známky smajlík
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!