21. 5. 2018 07:17 − 1432× − 0

Seznam přihlášených s puncem kvality a kvantity

Nejstarší automobilová soutěž na Slovensku, pětačtyřicátý ročník Rallye Tatry 2018 hlásí velmi kvalitní seznam přihlášených posádek.

A to nejen ze strany kvality, ale i kvantity. Pořadatelům z AOS klubu Poprad se přihlásil rekordní počet 75 soutěžících z 5 evropských států – Slovenska, Česka, Polska, Maďarska a Itálie. Fanoušky rallysportu čeká v termínu 25. – 26. května bezpochyby velký motoristický svátek roku pod Tatrami. K největším favoritům se řadí trojice špičkových jezdců Grzegorz Grzyb z Polska, slovenský jezdec Martin Koči a Jan Černý z České republiky. Diváci uvidí ve slovenské premiéře poprvé soutěžní speciál Hyundai i20 R5, přičemž počet přihlášených vozů této progresivní kategorie dosáhl na Slovensku rekordního čísla 11! Do Popradu přijede i hvězda světového motorsportu a přední jezdec formule E Felix Rosenqvist ze Švédska.

„Je vidět obrovský kus práce organizačního výboru v posledních letech. To se příznivě odrazilo na složení startovního pole. Letošní počet přihlášených týmů je pro nás rekordním číslem. Máme přihlášených celkem 60 posádek v rámci hodnocení Mistrovství Slovenska, dále 14 soutěžících pojede do klasifikace Slovenského rally poháru a jedna posádka startuje v rámci Rallyškoly. Zajímavý bude souboj posádek s celkem jedenácti vozy kategorie R5. Fanoušci se mohou těšit na krásné závody, diváckým tahákem je československá premiéra vozu Hyundai i20 R5. Těší nás rovněž značný zájem zahraničních posádek, přičemž hned dvanáct soutěžících přijede jen z České republiky,“ uvedl na tiskové konferenci Stanislav Hanzeli, šéf organizačního výboru a ředitel Rallye Tatry.

Hlavní favority letošního ročníku najdeme mezi devíti prioritními jezdci. K největším aspirantům na prvenství se řadí trio Grzegorz Grzyb, Martin Koči a Jan Černý. Startovní číslo 1 poveze mnohonásobný slovenský šampion a polský mistr Grzegorz Grzyb (RUFA SPORT) na voze Škoda Fabia R5, vítěz loňského ročníku Rallye Tatry a prvního podniku letošního slovenského šampionátu v Prešově. Jednačtyřicetiletý Polák v letošní sezoně vyhrál úvodní domácí podnik Rajd Swidnicki Krause a startuje opět na vybraných soutěžích v mistrovství Evropy. V silné konkurenci ERC na Kanárských ostrovech dojel na slušném šestém místě. Pětadvacetiletý Košičan Martin Koči v barvách ŠKODA Slovakia Motorsport se soustředí po startu v úvodní soutěži evropského mistrovství na Azorech nyní výhradně na slovenský šampionát a s vozem Škoda Fabia R5 patří k horkým kandidátům na prvenství pod Tatrami. Český jezdec Jan Černý (MOGUL Racing Team) pojede v Tatrách poprvé, k dispozici má vůz Ford Fiesta R5, se kterým Francouz Bryan Bouffier vyhrál v loňské sezoně dva podniky mistrovství Evropy.

Na čelní příčky pomýšlejí dále Vlastimil Majerčák, Jaroslav Melichárek, Igor Drotár (všichni Ford Fiesta R5), Peter Gavlák (Škoda Fabia R5) a Tomáš Kukučka (Škoda Fabia WRC). Největší pozornost na seznamu došlých přihlášek budí vůz korejské značky Hyundai s typovým označením i20 kategorie R5. Do vozu soutěžního dravce z Asie se posadí polsko-italská dvojice Daniel Chwist, Nicola Arena. V elitní třídě 2 najdeme celkem dvanáct přihlášek, mimo již zmíněných jsou to český jezdec Věroslav Cvrček ml. (Škoda Fabia S2000), László Német z Maďarska, dále Tomáš Fusko (oba Škoda Fabia R5) a Vladimír Hanuš (Ford Fiesta R5). Mezi jedenácti přihlášenými ve třídě 3 patří k favoritům český šampion Martin Březík, dále Jozef Béreš jr., Adam Fabrika (všichni Mitsubishi Lancer EVO IX), Tomáš Konečný, Lukáš Lapdavský (oba Subaru Impreza WRX STI) a další.

Hodnotný motoristický sport a dramatické souboje o drahocenné vteřiny se očekávají i v souboji „dvoukolkářů“. Mezi jezdci jedoucích na vozech s jednou poháněnou nápravou patří k adeptům na vítězství úřadující slovenský šampion ve dvoukolkách a ve třídě 6 Martin Kysucký s vozem Peugeot 208 VTi R2, vítěz z Prešova Egon Smékal z České republiky (Citroen DS3 R3T Max), dále Rastislav Chvála (Peugeot 208 R2), Martin Koiš (Ford Fiesta R2), Rafal Pochlopien z Polska (Opel Astra), Ján Laurinc (Renault Clio Williams) atd. V šampionátu historických automobilů se utkají v boji o prvenství Jozef Béreš st. (Mazda 323 4WD) a Martin Dudžák (Škoda 130 LR).

Rally v Popradu se započítává do 2. ročníku Tatransko-Valašského poháru, jehož úvodní dva díly se jely při úvodním podniku českého šampionátu Kowax Valašská rally ve Valašském Meziříčí koncem března. Společný česko-slovenský pohár rozjel nejlépe ze sedmnácti registrovaných posádek právě český jezdec Martin Březík, na druhém místě je Petr Krajča (Renault Clio Sport), třetí příčce vévodí Radim Orava (Volkswagen Polo). Bez šance na medailové příčky není další Čech Jiří Pohlídal jr. (Renault Clio Sport). V rámci pohárového hodnocení se přihlásilo do Tater 8 posádek.

V rámci Slovenského rally poháru (SRP) je přihlášeno 14 soutěžících. V Popradu se objeví například Tomáš Polovka (Seat Ibiza 2.0 16V), Pavol Spišák (LADA VFTS), Jakub Kolek (Citroën C2), Matej Krišanda (Seat Ibiza GTi), Marek Králik (Škoda Felicia) nebo Rastislav Zvalo (Citroën Saxo).

Pětačtyřicátý ročník Rallye Tatry 2018 se pojede v osvědčeném modelu pátek – sobota. V pátek 25. května proběhne slavnostní start v 18 hodin, divácky atraktivní noční městský okruh v ulicích Popradu začíná ve 21:30 hodin. V sobotu 26. května se pojede sedm klasických rychlostních zkoušek na úsecích Huta, Poprad a Vikartovce, přičemž první vůz se objeví na cílové rampě před OC Forum v 16:30 hodin. Trať měří celkem 318 km a obsahuje 8 rychlostní zkoušek na čtyřech úsecích v celkové délce 95 km.

Další zpravodajský servis v rámci 45. Rallye Tatry 2018 přineseme v následujících tiskových zprávách. Uveřejněné budou postupně na oficiální webové stránce www.rallyetatry.sk a na jejím facebookovém profilu.

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!