22. 5. 2018 18:20 − 2023× − 1

Finské léto stejné jako zima

O víkendu na tradičních šotolinových cestách v okolí města Kuovola odstartovala letní část finského mistrovství.

V roli jasného lídra do ní vstupoval Eerik Pietarinen, který v zimě se svou Škodu Fabia R5 vyhrál dvě ze tří odjetých soutěží. Tu zbylou opanoval Kalle Rovanperä, ale ten o úspěch ve finském mistrovství logicky nejeví žádný zájem. Nejbližšími pronásledovateli lídra mistrovství se tak stali jeho značkoví kolegové Emil Lindholm, Marko Mänty a Teemu Asunmaa. Jen jeden z těchto tří jezdců Fabií R5 byl letos schopen Pietarinena porazit, a to Asunmaa během Vaakuna Ralli. Bohužel zcela mimo hru se letos ocitnul Juha Salo, jehož Peugeot 208 T16 R5 už pomalu dosluhuje. Díru do světa moc nemůže udělat s upraveným produkčním vozem Subaru Jarkko Nikara. Pro letní část sezóny tak jeho stáj snížila množství úprav a vůz uzpůsobila pravidlům SM2, která jsou tím pravým domovem finských produkčních vozů.

Ani v této „druhé“ lize neměl Nikara zrovna na růžích ustláno. Ale souboj s Henrikem Pietarinenem pilotujícím Mitsubishi Lancer EVO IX někdejší účastník projektu Pirelli Star Driver nakonec ustál a s náskokem 2,4 sekundy klasifikaci SM2 opanoval. Dvojnásobný vítěz O.K. Auto-Ralli Salo ani tentokrát nenašel recept na porážku škodovácké armády a musel se smířit pouze s pátým místem. Na druhou stranu se svým loňským soupeřem a pozdějším mistrem Asunmou prohrál o pouhých deset sekund. Letos se ale do čela vyšvihnuli noví jezdci a ti laťku nastavili ještě výše. Jedním z nich je Mänty, který celý den tvrdě zápolil s Lindholmem. Do cíle dorazil rychleji druhý jmenovaný, ale v jeho prospěch hovořilo jenom osm desetinek. Mänty se i přes porážku může těšit z druhé příčky v aktuálním hodnocení šampionátu. Perfektní výkon na rychlých šotolinách předváděl Nikolay Gryazin, který si na své konto připsal čtyři nejrychlejší časy a vybudoval si náskok čtvrt minuty na nejbližšího pronásledovatele. Bohužel Rusova Fabia R5 nastolené tempo nevydržela a zastavila se. Do vedení se následně dostal Pietarinen, kterého stejný vůz naopak podržel, a třetím letošním vítězstvím znovu navýšil vedení v šampionátu.

Stav šampionátu: 1. Pietarinen 99, 2. Mänty 53, 3. Lindholm 51, 4. Asunmaa 48, 5. Tukiainen a Gryazin 27

Komentářů celkem: 1
23. 5. 2018 14:391
0 0
Nikolay Gryazin odstopil na následky havárie nikoliv pro technickou závadu. Trefil čumákem břeh v zatáčce a skončil v příkopě. Vyprošťování auta trvalo tak dlouho, že nemělo pak cenu pokračovat. Jinak do té doby jel o ligu výš než ostatní. Měl jsem tu čest soutěž vidět na vlastní oči včetně právě zmíněného odstoupení Gryazina, takže informace je ověřená smajlík
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!