Jakub "kuře" Kura - eWRC.cz
23. 5. 2018 08:49 − 8216× − 8

Vrátí se Dakar do Afriky?

Pořadatelům Dakaru letos odřekly takřka všechny jihoamerické státy a 41. ročník legendárního dálkového závodu se pojede jen v Peru.

Jak už název napovídá, Rally Dakar se až do ročníku 2008 jezdila do Afriky a až na výjimky, kdy se jelo například do Kapského Města nebo do Sharm El Sheikhu, se obvykle končívalo v Senegalu u Růžového jezera ve městě, které dalo soutěži název – v Dakaru. V roce 2008 však byla soutěž na poslední chvíli odvolána kvůli teroristické hrozbě a od roku 2009 se celá karavana přesunula do Jižní Ameriky, kde rally našla svůj nový domov. První ročník hostily Argentina a Chile a právě první jmenovaná země se stala typickým místem pro tuto soutěž, avšak ani to v roce 2019 nebude platit, protože tato země se pro příští rok vzdala možnosti hostit u sebe Dakar, stejně se rozhodla i Bolívie a směřovat finance na potřebnější věci, než je poplatek pořádající organizaci A.S.O, se rozhodlo na poslední chvíli i Chile. Výsledkem je, že příští ročník se pojede jenom v Peru a organizátoři začínají přemýšlet, jak moc reálný je návrat na černý kontinent.

Jak informuje server autosport.com, ředitel Rally Dakar Etienne Lavigne přiznává, že se organizační tým začíná zaobírat myšlenkou Afriky. "Dokážete si asi představit, že v kontextu letošního roku pro nás vyvstává potřeba přemýšlet nad dalšími lokalitami, protože nemůžeme trpět za rozhodnutí států, která nemůžeme ovlivnit. Tuto situaci si nemůžeme dovolit, protože Dakar je největší rally na světě a také má z mnoha pohledů největší význam. Z toho důvodu potřebujeme plánovat do budoucna."

Jak dále Etienne Lavigne říká, objevují se první náznaky států, kterými by Dakar navrácený do Afriky mohl teoreticky vést. "Začali jsme pracovat na vytváření kontaktů ve státech jako jsou Alžírsko, Angola nebo Namibie. Už jsme podnikli několik cest do Alžírska, kde jsme se potkali s představiteli politické reprezentace a víme, že v zemi panuje ochota pro organizaci akce tohoto druhu. Všechny týmy a jezdci každý rok čekají, jak atraktivní a zajímavý Dakar bude. To je důvod, proč je potřeba přemýšlet do budoucna nad dalšími zeměmi," uzavírá ředitel Dakaru.

Komentářů celkem: 8
23. 5. 2018 09:161
3 0
Jako nic ve zlém, ale systém, kdy ty země ještě mají platit poplatky, je absurdní. Z Dakaru je strašný byznys...
23. 5. 2018 10:532
0 0
Přesně tak, jde jenom o prachy, kdyby nechtěli tak nehorázné peníze, rádi by si tam Dakar nechali !!!! A není mi jasný jak můžou chtít po Afrických zemích aby jim za to platili, sou chudé a maj svých problémů dost. Mám Dakar mooc rád ale za tohle by se měli chytit za ruce a nafackovat si. smajlík
23. 5. 2018 15:223
0 0
Zvláštní pohled pana ředitele, ASO že trpí rozhodnutím států mu neplatit za to si na jejich území bude pořádat komerční aktivitu?
23. 5. 2018 20:574
0 0
Poněkud nabubřelé vyjádření pana ředitele. Největší rally, největší význam, proto taky chceme nejvíc peněz. To ať se potom nediví, že státy odpadají jeden po druhém. Z čeho ty sumy zaplatí Alžírsko nevím, ikdyž se ekonomicky celkem dobře rozvíjí, třeba Butefika něco přisype ze svého. Ikdyž by se vynechala Mauretánie tak hezké etapy by se daly zvládnout mezi Marokem, Alžírskem a Tuniskem i s pravou pouští. Politicky se ale Maroko s Alžírskem moc nemusí. Varianta Namibie a případně JAR je ještě zajímavější, pravá Afrika, ale ty prašule že.
Fox
24. 5. 2018 11:075 Upraveno 11:09
0 0
Pokud se nepletu, tak Dakar byl, je a s největší pravděpodobností i bude stále v Senegalu.
To, že nenažraní pořadatelé hledají země, kde by měli největší komerční úspěch totálně pohřbilo ideu, s kterou Sabine rallye Dakar zakládal. Ono ve finále nakonec ani tak nejde o to, kde přesně se to bude pořádat, když se to tolik liší od toho, jak a proč vlastně "Dakar" vznikl...
24. 5. 2018 14:116
0 0
Miluji tento závod, sleduji jej od počátku, mám doma DVD, která vyšla, mám knihu atd.
Ale musím souhlasit že to, kam dovedli tuto rallye pánové Lavigne a spol. je opravdu smutné, je to už hlavně jen byznys pro pořadatele.
Miloval jsem toho ducha rallye pod taktovkou Thierry Sabina. Je škoda, že nynějším organizátorům už jde hlavně a jen o peníze... smajlík
24. 5. 2018 23:277
0 0
Maroko a Alžírsko jsou nesmysl, vždyť je mezi nimi uzavřená hranice. Výkřiky typu Angola, Namibie, JAR, jsou opravdu jen výkřiky. Chybí tradice, chybí návaznost tratí, chybí zájem, chybí peníze, chybí vše. Víte, tohle celé je jen vyvíjení tlaku na jihoamerické země. Doopravdy má tu Afriku, která dává smysl pro dakarské závodění, pod palcem Schlesser, protože už tam více než 10 let jezdí každou chvíli, má osobní kontakty se všemi zásadními lidmi v použitelných zemích a o svůj projekt se stará jako o domácího mazlíčka.
P.S. V červnu se na vše budete moci JL Schlessera zeptat v Praze osobně.
25. 5. 2018 13:018
0 0
Napadly mě tři možné varianty: 1) koupí si africký dakar
2) zvýší startovné, pak je jedno, jestli se to pojede v Africe nebo Americe.
3) a nebo to přestanou dělat
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!