28. 5. 2018 10:02 − 3413× − 5

Nad Tatrou se blýská

Slovenský šampionát zavítal po prešovském úvodu do Tater na tamní zajímavé hornaté tratě.

Májové počasí si s posádkami zahrálo podobně jako v Českém Krumlově. Pořádná bouřka se přihnala z ničeho nic, zaplavila servisní zónu a donutila organizátory zrušit druhý průjezd popradským úsekem. V Popradu se už v pátek večer odstartovalo tradičním diváckým úsekem přímo v ulicích města. Nejrychlejšího času tam dosáhnul Martin Koči se svou Škodou Fabia R5. Jen šest desetinek vteřiny na něho ztratil vítěz Prešova a lídr šampionátu Grzegorz Grzyb s další škodovkou. Třetího času v Popradu dosáhnul hostující český jezdec Jan Černý se svým Fordem Fiesta R5. Po skvělém výkonu v Krumlově se další úspěch v týdenním rozmezí ale nekonal, v sobotu hned ráno český pilot ze zdravotních důvodů odstoupil. Na stejné zkoušce zakončil debut s nově pořízenou Škodou Fabia R5 i Tomáš Ondrej. Stejná technika po odjetí čtyř zkoušek vyřadila ze hry pátého nejrychlejšího jezdce z Rallye Prešov Petera Gavláka.

Grzyb v sobotu dopoledne nebyl schopen úplně ideálně do proměnlivých podmínek zvolit správné obutí. Vyhrál sice třetí zkoušku, ale celkově do servisní pauzy přijížděl jako druhý se čtvrtminutovým odstupem. Mezi produkčními vozy se tentokrát vůbec nedařilo vítězi z Prešova Tomáši Konečnému, který se svým Subaru poslední generace skončil až na páté příčce. Naopak zcela suverénní výkon podal Jozef Béreš jun., když se svým Mitsubishi Lancer EVO IX druhé posádce bratrů Lapdavských v Subaru nadělil tři a půl minuty. Béreš jun. řádil i v absolutním pořadí, kde jej o páté místo Vlastimil Majerčák se svou Fiestou R5 připravil až v úplně posledním testu. Cenný skalp pilota WRC (Škoda Fabia) Tomáše Kukučky si ale Béreš jun. udržel až do cíle. O bronzový stupínek sváděli parádní souboj László Német ve Fabii R5 a Jaroslav Melichárek s Fordem. Maďarovi výrazně pomohlo vítězství v předposlední zkoušce a pódium si uhlídal. O první příčku tak těsná přetahovaná neprobíhala, Grzyb se tentokrát na loňský tatranský vítězný výkon nezmohl. Koči tehdy s polským soupeřem prohrál o sedm desetin, letos mu porážku vrátil i s úroky v podobě 34,9 vteřiny.

Stav šampionátu: 1. Grzyb a Koči 55, 3. Melichárek 38, 4. Smékal 24, 5. Hanuš 22, 6. Marczyk a Német 21

Komentářů celkem: 5
28. 5. 2018 10:361
0 0
tak to vypadá, že Koči chytil druhej dech a slušně všem ulítnul
29. 5. 2018 08:302
0 0
Omlouvám se za možná hloupý dotaz, nicméně slovenský mistrák zase tak nesleduji - proč nejede Valda? Děkuji.
29. 5. 2018 13:243
0 0
protože prachy?
29. 5. 2018 18:564
0 0
Nóó to taky ale někde proběhlo že nějak stratil chuť a motivaci(asi kvůli těm chechtákům) a nechá si nějaký čas oddech.
30. 5. 2018 06:565
0 0
Děkuji za info. Škoda, takhle to možná spadne do klína Kočimu, kterého upřímně moc nemusím pro jeho chování... Ale třeba ho to aspoň mentálně zklidní. Ačkoliv Grzyb mu to asi také nenechá zadarmo... smajlík
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!