Jakub "kuře" Kura - eWRC.cz
8. 6. 2018 20:50 − 3349× − 0

Ogier je po pátku ve vedení na Sardinii

Světový šampionát o tomto víkendu pokračuje na šotolině italského ostrova Sardinie, kde se po první etapě nejlépe vede Sebu Ogierovi.

Na Sardinii pokračuje mistrovství světa v rally a v rámci první etapy bylo na posádky připraveno devět měřených testů, přičemž včera se započalo diváckou motanicí Ittiri Arena Show a dnes se následně pokračovalo na osmičce klasických vložek. Nejdelší byla ta s názvem Tula, která měřila lehce přes 22 kilometrů a oproti loňské verzi narostla o šest kilometrů. Test nabízí mix všeho, začíná se spíše v pomalejším, aby následně vložka byla rychlejší a před cílem přijde zase zpomalení, nechybí nějaké ty skoky a průjezd mezi větrnými elektrárnami. Další dnešní test Castelsardo se vrátil do harmonogramu po roční pauze, vloni naopak nechyběl Tergu – Osilo, kde loni havaroval Kris Meeke. Poslední vložkou první etapy byla Monte Baranta, která nabídla částečně upravenou podobu oproti minulosti.

Na speciálce ve čtvrtek začal nejlépe Ogier, ale na druhého Mikkelsena najel jen jednu desetinu. A byl to právě norský jezdec, který po prvním pátečním klasickém testu šel do čela průběžné klasifikace, protože Mikkelsen RZ2 vyhrál a na druhého Ostberga si získal náskok 10 sekund. Třetí byl Neuville, čtvrtý Latvala, avšak toto pořadí dlouho nevydrželo, protože hned po dalším testu opustil nejrychlejší pětici Ostberg, naopak za Mikkelsena se posunul Neuville a třetí byl Tänak. Estonec vyhrál předposlední vložku sekce a posunul se před Belgičana na druhé místo, avšak Neuville si stříbrný post po RZ5 vzal zpět a do servisu v polovině dne se přijíždělo v následujícím pořadí. Vedoucí Mikkelsen měl 14 sekund na druhého Neuvilla, ten pak 24 desetin na Tänaka. Čtvrtý byl Suninen a za mladým Finem jel s další Fiestou WRC Ogier.

Odpoledne se hned po RZ6 děly ve vývoji pořadí zajímavé změny, jezdci si stěžovali na bláto a kaluže, do čela se z pátého místa posunul Ogier, který ve vložce druhému Lappimu dal 12 sekund. V průběžném pořadí se Francouz dostal o 35 desetin před Mikkelsena, dalších pět sekund ztrácel Neuville. Konec dobře rozjeté soutěže přišel na RZ7 pro Mikkelsena, když převodovka jeho i20 WRC odmítla další spolupráci a Nor musel putovat do rally2. Za Ogiera se tak posunuli Neuville a Tänak, vítězstvím ve zkoušce se na čtvrtou příčku posunul Suninen a pátý jel Latvala. Osmá zkouška změny do pořadí nepřinesla, naopak RZ9 v TOP 5 poměrně silně úřadovala, když mimo cestu skončil do té doby čtvrtý Suninen a ze třetího místa musel kvůli poškození chladiče po doskoku odstoupit Tänak.

Po pátku je tedy ve vedení Rally Sardegna Ogier s náskokem 18 sekund na druhého Neuvilla, smůla soupeřů posunula na bednu Latvalu, který za jezdcem Hyundai zaostává o dalších 18 sekund. Čtvrté místo drží Lappi, pátý je Ostberg, toho s odstupem tří sekund a kousku následuje Paddon. Breen s druhou C3 WRC je klasifikován na průběžné sedmé příčce, osmým místem se už dostáváme k WRC2, kde vede Lefebvre s tovární C3 R5 před Kopeckým s tovární Fabií. Desítku pak uzavírá Ciamin s i20 R5, pro nějž jde o druhý světový start se čtyřkolkou.

Ve WRC2 včera začal nejlépe Veiby před Kopeckým a Lefebvrem, avšak po první klasické zkoušce se před Nora posunul jak Lefebvre, tak Loubet. Na RZ3 zajel nejlépe Arai a šel do vedení, před oba Francouze se dostal i Veiby, který po vítězství v následujícím testu šel zpět do čela. Když na RZ5 Japonec havaroval, stal se nejbližším Veibyho pronásledovatelem Lefebvre následovaný Loubetem a Kopeckým. Na RZ6 skončil mimo cestu Kajetanowicz, jenž po třech titulech mistra Evropy vyrazil do světa, ale debut si asi představoval jinak. Po první testu druhé páteční sekce se opět měnilo pořadí i na čele, vedoucího Veibyho potkaly problémy se zavěšením a dostali před něj jak Lefebvre, tak Kopecký. Nor ztrácel i na následující vložce, a za vedoucí duo se posunul Ciamin a toto pořadí vydrželo až do konce dne. Lefebvre tak má po pátku náskok necelé čtvrtminuty na Kopeckého, český jezdec má k dobru minutu na Ciamina, další minutu ztrácí Andolfi a pátý je Katsuta.

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!