Jakub "kuře" Kura - eWRC.cz
17. 6. 2018 09:43 − 4302× − 3

Ani česko-slovenská špička dohromady nevyzrála na Kopeckého

Rally Hustopeče, čtvrtý podnik letošní sezóny, nepřinesly změnu trendu a na trůnu českých soutěží nadále sedí Jan Kopecký.

O uplynulém víkendu se český šampionát vrátil zpět na Moravu, když si posádky daly dostaveníčko v okolí Hustopečí, kde se konal další ročník tamní, stále oblíbenější, soutěže. Harmonogram soutěže vycházel z obvyklého schématu – pátek odpoledne shakedown a následně večer první etapa, v sobotu se pak pokračuje dalšími rychlostními testy v rámci druhé etapy. V rozložení vložek do jednotlivých dnů se proti minulosti udály menší změny, například polookruhová vložka v okolí Starovic se po dlouhé době jela v první etapě a posádky si tak tento test vychutnaly i po setmění. Tento den se také soutěžící poprvé přiblížili velmi populárnímu místu u rozhledny na Kraví Hoře a stejně tak se do těchto míst podívali i v sobotu v rámci televizním přenosem vysílaného testu Němčičky. Nejdelším testem soutěže byla RZ Horní Bojanovice – Diváky – Nikolčice, která se starala o závěr obou sobotních sekcí a svými 22 km o 8 km převyšovala délku druhého nejdelšího testu.

Ještě než vůbec soutěž začala, přišla o jednoho z favoritů, protože motor Pechovy Fiesty odmítl spolupracovat už na shakedownu a Plzeňan se musel balit. Pro mnoho dalších, kteří sice startovní rampu přejeli, soutěž končila hned po RZ1, kdy ji nedojelo hned 10 vozů, mezi nimi například Jakeš s Fabií S2000 nebo horký favorit na úspěch ve dvoukolkách Wagner s Peugeotem 208 R2. To však neplatilo o Fabii R5 Kopeckého, který začal nejlépe a o 38 desetin šel do čela před Dohnala a Kočiho. Další test se rušil kvůli rozražení jednoho z retardérů a v první sekci tak zbylo odjet jen první Bořetice. Tam se za Kopeckého posunul Grzyb, jenž poskočil o čtyři příčky. Dvanáct sekund za polským lídrem klasifikace MSR byl klasifikován Kopáček, čtvrtý byl Černý a pátý Dohnal.

Ve druhé sekci pokračoval další odpad posádek, když se letošní hustopečská rally ukázala být velmi náročnou a své oběti si přičítala rychlým tempem. Sekci totiž nebylo souzeno dokončil například Kopáčkovi, Drotárovi či Vlčkovi s Nešetřilem. Na čele naopak pokračoval v zaznamenávání nejrychlejších časů Kopecký, jenž měl po RZ4 náskok takřka půlminutu na druhého Dohnala, který na druhých Starovicích zatroubil k útoku a poskočil pořadím vzhrůru o tři příčky. Za ním pak nadále jeli Grzyb, Kopáček a Černý, přičemž všichni byly vměstnání do rozestupu v řádu několika sekund. Jak už bylo nadneseno, dokončit sekci nebylo kvůli havárii přáno Kopáčkovi, čímž se po RZ5 na dělené třetí místo posunul Mareš a na páté místo šel pak Koči. V posledním testu dne potkal defekt Dohnala, který se propadl na sedmou příčku, na druhé místo za vedoucího Kopeckého šel Grzyb, třetí nocoval Mareš, který měl s odstupem jedné sekundy za zády Kočiho. Devatenáct desetin zpět byl Černý a tři desetiny ztrácel Tarabus.

I v sobotu se pokračovalo v Kopeckého rytmu, po prvních Štibořicích se za jeho záda dokázal posunout Mareš a na pódium šel i Koči, protože Grzyb v testu lehce ztratil. Pořadí se přelévalo i v RZ8, kdy si umístění prohodili Koči s Marešem a stejně tak v boji o čtvrtou příčku měl momentálně navrch Černý před Grzybem. Z prvního průjezdu RZ9 projelo několik aut, než se nad vinicemi začal vznášet zlověstný černý kouř, který značil problémy. Ty potkaly Dohnala, jehož Focus WRC zachvátily plameny a účinkování tohoto jedinečného speciálu na českých tratích ukončil požár, který auto spálil na uhel. Z hlediska vývoje celkového pořadí se nic nezměnilo na první příčce Kopeckého, druhý byl s necelou minutou odstupu Koči a na třetí příčku se posunul Černý před Mareše. Pátý byl Grzyb, který už na jezdce před sebou ztrácel 10 sekund.

V poslední sekci si už Kopecký vítězství pohlídal třemi nejrychlejšími časy a připsal si 20. výhru v českém mistráku v řadě. Jasno bylo i o druhé příčce, kterou si pohlídal Koči, jenž tak v rámci hodnocení MSR srovnal opět krok s Grzybem, když oba soupeři o titul vyhráli po jednom, samostatně hodnoceném, dni Rally Hustopeče. Třetí příčku si z jihomoravských vinic odváží Černý, který porazil Mareše o necelých deset sekund, naopak Mareš porazil o téměř půlminutu pátého Grzyba. O pouhé dvě desetiny dokázal na posledním testu překonat šestý Tarabus sedmého Pospíšilíka, i když u pilota dalmatýnské Fabie R5 je nutno zmínit ztrátu způsobenou výletem mimo trať a následným startováním vozu na úvodní sobotní vložce. Osmou příčku a první letošní výsledek v TOP 10 si odváží Trojan, devátý byl s další Fabií R5 Gavlák a desítku uzavřel Růžička s Fiestou R5.

V rámci třídy 3 začal nejrychleji Březík před Jelínkem a Šiklem a podobu výsledkům po pátku daly druhé Starovice, kde se dokázal Jelínek dostat před Březíka a po pátku následně oba jezdce dělilo 19 desetin. Třetí Šikl pak zaostával o necelých sedm sekund, 16 desetin nazpět byl Béreš, který vedl svou třídu v rámci slovenské klasifikace. V sobotu začal úřadovat Březík, který se po RZ9 dostal do čela a pro vítězství si jel až do posledního testu, ve kterém jej potkal defekt a vzhledem k časové ztrátě jezdec odevzdal jízdní výkaz. Vítězství tedy oslavil Jelínek o 65 desetin před Šiklem, třetí příčku si pak odvezl Béreš. Mezi dvoukolkami začal nejlépe Smékal před Caisem a Talašem, avšak Caisovi nebylo souzeno etapu dokončil a po RZ3 už bylo pořadí v podobě Talaš, Barčák a Smékal. Když už se ve druhé sekci poslednímu jmenovanému takřka povedlo ztrátu vynulovat, přišla v RZ6 další a po pátku vedl dvoukolky Talaš před Barčákem a Dohnalem. V sobotu se po prvních Štibořicích dostal Barčák před Talaše a toto pořadí platilo i po první sobotní sekci. Na druhých Štibořicích však Talaš Barčákovi porážku vrátil a šel zpět do čela, kde setrval až do konce. Na posledním testu se před Barčáka dokázal posunout Dohnal a pilota Adamu R2 tak odsunout na třetí příčku. Čtvrté místo bral Smékal a pátý dokončil Knápek.

Komentářů celkem: 3
17. 6. 2018 12:141
0 1
RZ 7 Šitbořice
19. 6. 2018 06:052
0 0
Nebyla ta výhra jednadvacátá v řadě? Naposled pokud mě paměť slouží trefil na Krumlově 2014 betonovou skruž a odstupoval v závěru soutěže a od následující Bohemky 2014 byl neporažen...
19. 6. 2018 08:163
1 0
Škodovka to v tiskovce psala jako 20. a nějak jsem neměl chuť to ověřovat a projednou jim věřil https://www.ewrc.cz/clanek/32466-kopecky-s-dreslerem-vyhrali-domaci-20-soutez-v-rade/
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!