Jakub "kuře" Kura - eWRC.cz
22. 6. 2018 10:58 − 6741× − 3

Dakar 2019 provází potíže

Pořadatelům Dakaru letos odřekly takřka všechny jihoamerické státy a 41. ročník by se měl konat pouze v Peru.

Jak už bylo oznámeno dříve, kvůli odřeknutí takřka všech států zbylo jako poslední místo pro Dakar 2019 Peru, avšak začínají se objevovat náznaky, že by to ani v této zemi nemuselo být s osudem podniku úplně růžové, jelikož země musí uvážit, zda má kvůli jiným, nenadálým výdajům, dostatek peněz k tomu, aby se Rally Dakar mohla v Peru jet. Ač se minulý měsíc zdálo, že vše je vyřešeno a domluveno, dohoda mezi pořádající organizací ASO a vládou Peru je spíše "dohodou o dohodě budoucí", neboť definitivní rozhodnutí ještě nepadlo, ač to musí být hotovo do 30. června. No a za pověstných pět minut dvanáct informují peruánská média o tom, že tamní vláda si vyhodnotila, že Rally Dakar pro zemi není finančně výhodný a příjmy z konání rally výrazně nepřevýší náklady.

Peru totiž musí zaplatit pořádající organizaci ASO poplatek ve výši 6 milionů USD jen za to, že slavná dálková soutěž zemí pojede, další výdaje na logistiku, infrastrukturu a zajištění bezpečnosti pak zemi přijdou na dalších 25 milionů USD. Naopak plusy, které soutěž zemi přinesla byly za loňských pět etap vyčísleny na 40 milionů USD, což není po odečtení nákladů nijak výrazný zisk. Proto Peru váhá, zda rally bude hostit a finální rozhodnutí přijde příští čtvrtek.

K nastalé situaci říká předseda vlády César Villanueva: "Je jasné, že Rally Dakar zajistí Peru mezinárodní pozornost, země je v dobré ekonomické kondici a rally by byla dobrým nástrojem, jak zemi propagovat. Děláme vše pro to, aby se Dakar 2019 konal, ale vše se definitivně teprve rozhodne," dodává předseda vlády. Jak to se slavnou rally se dozvíme poměrně brzy, po zrušení ročníku 2008 kvůli teroristickým hrozbám, by však další rušení popularitě podniku určitě nepřidalo. Organizátoři jsou poměrně jistí konáním podniku a pomalu začínají přípravy roadbooku.

Komentářů celkem: 3
22. 6. 2018 11:351
0 0
Určitě je ze strany Peru co zvažovat, ale úplně bych netvrdil, že "zisk" 22,5% z "obratu" není nijak "výrazný". Mínusy - 25 + 6 = 31mio a plusy jsou 40mio ergo 40 - 31 = 9mio. A nechytejte mě za slovo "obrat a zisk", beru je jako volný překlad slov "plusy" a "mínusy".
23. 6. 2018 18:192
0 0
Myslím, že je čas vrátit se do Afrikysmajlíksmajlíksmajlík
23. 6. 2018 18:343
0 0
Přesně tak... Jen, ať si letos nabijou huby za ty jejich nesmyslné požadavky smajlík
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!