Jakub "kuře" Kura - eWRC.cz
22. 6. 2018 22:24 − 4158× − 10

Safari o krok blíže návratu do MS

Dostat svou soutěž do MS se snaží hodně zemí a výjimkou není ani Keňa a její Safari rally, která udělala krok k zařazení do kalendáře.

O snahách Keni dostat Safari rally zpět do kalendáře MS jsme informovali již dříve a zatímco snahy o návrat afrického podniku již v nadcházející nevyšly, reálněji se rýsuje rok 2020, protože ve čtvrtek byla v sídle FIA v Paříži podepsána dohoda mezi keňskou vládou a promotérem. U podpisu nechyběl jak Oliver Ciesla za WRC Promoter GmbH, tak keňský ministr sportu Kirimi Peter Kaberia a hlavní tahoun snah o návrat Safari Phineas Kimathi. Pod dohledem prezidenta FIA Jeana Todta došlo k podpisům a v příštím roce se Safari rally pojede jako oficiální kandidátský podnik MS, kde nebudou chybět pozorovatelé za FIA a promotéra s úkolem posoudit, zda ročník 2020 dostane v MS zelenou.


Historicky nejlepší výsledek Škoda motorsport v MS je třetí místo A. Schwarze z ročníku 2001

Avšak všichni, kteří s nostalgickou slzou v oku vzpomínají na Safari rally jako extrémně dlouhou a náročnou soutěž mohou nyní svou pozornost zase pomalu vypnout, protože pokud by se v Africe jelo, tak by soutěž vycházela z klasického formátu tří dnů a klasické délky, pro "divočinu" už v dnešním MS není zřejmě místo. Ostatně letošní ročník zařazený do afrického šampionátu měl 9 rychlostních zkoušek, které daly dohromady 200 ostrých kilometrů, což je vzdálenost, za níž by se v dřívějších érách styděla i ta nejkratší etapa Safari rally.

"Již dlouhou dobu je součástí strategie rozvoje MS návrat africké soutěže a naplnění snu mnoha fanoušků o návratu této mýtické soutěže. Skutečně světový šampionát potřebuje soutěž na druhém největším kontinentu a keňská vláda je velmi oddána cílu návratu Safari rally k její někdejší slávě. Ale tohle je Safari rally moderní doby. Tradiční zkoušky po neuzavřených cestách byly nahrazeny rychlostkami v soukromých farmách a rezervacích a aby rally byla organizována podle současného formátu, bude připraven podrobný bezpečnostní plán. Neznamená to ale, že by soutěž nebyla výzvou. Šotoliny jsou v Keni náročné a můžeme se také těšit na pozoruhodné záběry africké divočiny a úžasné krajiny," říká pro server autosport.com k plánům na zařazení Safari rally do MS Oliver Ciesla.


V roce 2002 dovezl R. Kresta Octavii na sedmé příčce a je zatím posledním továrním jezdcem mladoboleslavského týmu, jenž dojel do cíle této rally

Jak jsme informovali již dříve, návrat Safari rally do MS má podporu vlády, která uvolnila poměrně značnou částku na podporu tohoto cíle a jak se nechává pro wrc.com slyšet keňský prezident Uhuru Kenyatta, soutěž je jedním z nástrojů, jak propagovat keňskou kulturu a posílit turismus. "Naše vláda má velký zájem o Safari rally a uděláme vše, co je v našich silách, abychom zajistili návrat této skvělé rally do MS. Podpis dohody je významným milníkem a dnem, na nějž jsme dlouho čekali. Takže když jsme se dostali do této fáze, je to velké potěšení. Pořád je před námi ale spousta práce a se všemi zúčastněnými budeme úzce spolupracovat na přípravě příštího kandidátského ročníku, abychom ukázali, že Keňa je opravdu schopné organizovat soutěž tak, jak se očekává," uzavírá Uhuru Kenyatta.

Komentářů celkem: 10
23. 6. 2018 10:47
0 0
Ahoj, Safari určitě byla moc pěknou soutěží, ale nějak nechápu (marketingovou hodnotu a logistiku) případné zařazení MS v roce 2020, kdy by se už neměla jet Sardinie... Jsem zvědav, jaké vyjádření k Safari bude mít Mäkinen.

Pro připomenutí:
Mezi zastánce změny lokality pro Italskou rally patří například Tommi Mäkinen: "Podle mého názoru bychom měli jezdit na pevnině, kde se přirozeně nachází větší množství lidí. Ostrov sám má málo obyvatel a návštěvníci mají i jiná lákadla. Také považte, jak snadné je na Sardinii přijet? Letecké spojení a logistika jsou příliš komplikované," říká šéf Toyota Gazoo Racing, jenž Italskou rally zažil ještě v Sanremu.

Na Safari už asi nebude pro mne reálné se dostat... smajlík
23. 6. 2018 19:40
0 0
Přesně tak, ona jim vadí Korsika a Sardínie a zařadí tam Keňu? Nesmysl. Ta doba se už nedá vrátit. Nikdo tam nebude startovat, je to nesmysl.
23. 6. 2018 19:59
0 0
Tu soutěž v MS nechci! Vratte nám Polsko! smajlík
24. 6. 2018 22:48
0 0
Tady je potřeba uznat, že v současné podobě MS už pro soutěž typu Safari není místo. Když už hledat zajímavé nové soutěže mimo evropský kontinent (což není podle mně úplně potřeba), větší smysl by dávala třeba několikrát zmiňovaná Kanada.
25. 6. 2018 12:29
0 0
Safari do MS WRC nepatří a snad to tak i zůstane... Rozbíjecí soutěž není pro WRC
25. 6. 2018 19:45
0 0
Prapůvod rally je:jízda za všech podmínek na jakémkoliv povrchu.Takže proč ne Safari?Ať se s tím popasují.Jsem pro.
Ty dnešní sprinty cca 300km a 15Rz oproti 80.letem cca800-1000km a 30Rz?
25. 6. 2018 20:16
0 0
zaprvé, auta na to nejsou stavěný, to znamená, že by se musely stavět zcela nově a jen pro tuto soutěž, takže úspora jako stehno...
zadruhé, Rallye Safari, jak ji zažil ještě Malina, je dnes úplně jiná, takže zapomeňme na erzetu dlouhou sto kiláků smajlík
zatřetí, mám rád, když si lidi nes.rou do huby, takže pokud jim vadí logistika a málo fanoušků na Sardošce, pak si neumím představit ty návaly potenciálních zákazníků v Keni smajlík
začtvrtý, money talk a navíc je to tak blbý, že to schválej, takže ať žije Safari rallye v MS, ale bude to debilita, kterou pochválí jenom promotér, protože u domorodců stoupne prodej jejich plechovek s obarvenou vodou smajlík
25. 6. 2018 22:07
0 0
Hustopeče to nejsou, ale pěkně kompaktní to letos bylo smajlík.
https://www.rally-maps.com/Safari-Rally-2018
27. 6. 2018 00:02
0 0
Taky absolutně nechápu marketingový tah tohohle nápadu! V době, kdy se SUV vozy prosazují proti osobákům i ve městech na obyčejných silnicích, ... jim to silniční auta budou vracet v africe v terénu? ..... Úplný nesmysl! Tohle je ještě větší hloupost jako rychlostní závody tahačů na okruhu!
27. 6. 2018 12:52
0 0
Ta soutěž se mi nikdy nelíbila a podle mého je nesmysl tam tahat tyhle nová WRC.Raději at vrátí Polsko,nebo nějakou úplně novou asfaltovou soutěžsmajlíksmajlíksmajlík
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!