Jakub "kuře" Kura - eWRC.cz
30. 6. 2018 09:10 − 2528× − 0

Dakar zachráněn, Peru finance našlo

Pořadatelům Dakaru letos odřekly takřka všechny jihoamerické státy a 41. ročník se definitivně potvrdil v Peru.

Ač po původním oznámení v květnu vypadalo jistě a pořadatelé připravili slogan "100 % Peru 100 % Dakar", minulý týden vypluly na povrch informace, že ani Peruánci si nejsou jistí tím, zda se jim chce z veřejných rozpočtů chce dávat 6 milionů USD pořádající organizaci ASO a současně vynaložit dalších 25 milionů USD na opatření spojená s rally. Vláda argumentovala tím, že země měla mimořádné výdaje a že musí svůj závazek ještě zvážit. Odpověď měla dát už minulý čtvrtek, ale nakonec si Peruánci dali načas a teprve nyní přichází s pro fanoušky a účastníky dobrou zprávou, jihoamerický Dakar se pojede v původně představené podobě a bude se konat na území Peru, které nakonec zdroje našlo a podporu rally ospravedlňuje národním zájmem, kdy soutěž bude sloužit k propagaci země a podpoře cestovního ruchu.

Organizátoři z ASO vydali krátké prohlášení na sociálních sítí k ohlášení zajištění konání rally: "Uvidíme se Limě… Dakar byl dnes označen peruánskou vládou za akci národního zájmu. Uvidíme se 6 ledna na startu!" Zajímavostí je, že na označení Dakaru jako akce národního významu se podíleli i peruánští závodnici, kteří vládě poslali dopis žádající právě o přidělení výše jmenovaného statutu.

Nic tedy nebrání tomu, aby Dakar 2019 proběhl v termínu 6. – 17. ledna a po letošním jubilejním 40. ročníku, který byl mnohými označován za jeden z nejtěžších Dakarů v jižní Americe přijde menší vystřízlivění, protože proti letošním 14 etapám bude na programu jen 10 závodních dnů rozdělených dnem volna. Organizátoři navíc přicházejí s novinkou známou z některých jiných dálkových soutěží, když odstoupivší posádky v autech a kamionech budou moci po dni volna s penalizací pokračovat a budou mít i vlastní klasifikaci.

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!