2. 7. 2018 21:01 − 2124× − 0

Dramatický závěr slezského rajdu

Čtvrtá soutěž polského mistrovství přinesla ve své závěrečné části hodně dramatických událostí a první letošní triumf značce Ford.

O vzrušení se na Power Stage postarali ještě další dva jezdci této americké značky, kteří spolu bojovali o nejnižší příčku na pódiu. Dariusz Poloński na čtvrtém místě za svým značkovým kolegou Zbygniewem Gabryśem zaostával o jedenáct vteřin a reálně už na třetí místo moc pomýšlet nemohl. Pak ale na startu polokruhové zkoušky došlo k situaci, kdy byl zřejmě kvůli problémům s GPS signálem z Gabryśovy Fiesty do testu poslán jeho soupeř těsně před ním. Ke kolizi naštěstí nedošlo, ale výsledek zvlášť bodované zkoušky to přeci jen ovlivnilo. V celkových výsledcích Gabryś o bronzovou příčku naštěstí nepřišel, ale celá situace se ještě bude prošetřovat. Dalším dramatem se stal boj o vítězství, který rozhodly pouhé dvě desetinky. Ještě před měsícem se při Rajdu Dolnoślaském oslavoval historicky nejtěsnější polský rozdíl, který rozhodl o vítězi tamní rally. Tehdejší tři desetiny jsou však teď překonány.

Bohužel ani zde se to neobešlo bez menší kontroverze, kterou se stalo odvolání desetivteřinové penalizace za chybu v retardéru, které se původně měl vítězný jezdec dopustit. Teď se ale na průběh boje o triumf ve čtvrtém polském dějství sezóny podívejme pěkně od začátku. Obě zkoušky kratičké úvodní etapy ovládnul oficiální pilot polské stáje Škody Mikolaj Marczyk. Do druhé etapy vstoupil nejrychleji Tomasz Kasperczyk za volantem konkurenčního Fordu Fiesta R5 a v průběžném pořadí přeskočil Jakuba Brzezinského s další Fabií R5. Kasperczyk se kromě toho začal dotahovat i na lídra soutěže a před poslední dvojicí testů za ním zaostával už jen o 4,4 sekundy. O nervy drásající finiš bylo postaráno. Nakonec se však o největší nervové vypětí postaral vůz vedoucího jezdce, který začal stávkovat a Marczyk se po úseku pohyboval výrazně pomalejším tempem. Cíl soutěže sice uviděl, ale se skoro desetiminutovým odstupem až jako osmnáctý. Do závěrečné Power Stage i tak nastupovali dva jezdci s reálnou šancí vyhrát. Brzeziński totiž za vedoucím Kasperczykem zaostával jen o pět desetinek. Tři z nich ještě dokázal pilot Fabie R5 umazat, ale to bylo málo. Soupeř s Fordem těsný souboj dokázal vyhrát a v Rajdu Slaska obhájil své loňské premiérové vítězství.

Stav šampionátu: 1. Brzeziński 105, 2. Kasperczyk 57, 3. Grzyb 50, 4. Marczyk 42, 5. Byśkiniewicz 35, 6. Slobodzian 33

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!