Strhujícím závěrem pro čtvrté místo

Vojtěch Štajf odstartoval do Rally Bohemia již po osmnácté.

- Jubilejní ročník tradiční soutěže ve znamení dechberoucího souboje o bronzovou příčku
- Čtvrtá příčka absolutně znamená podium v klasifikaci MČR
- Posun do TOP 5 v průběžném hodnocení mistrovství ČR
- Užitečná průprava na asfaltový povrch dalšího podniku seriálu MERC

Jubilejní 45. ročník tradiční Rally Bohemia se konal o uplynulém víkendu v okolí Mladé Boleslavi. Posádka Racing 21 – Klokočka ŠKODA teamu Vojtěch Štajf a Marcela Ehlová obsadili s vozem ŠKODA Fabia R5 skvělé 4. místo po souboji se třemi dalšími posádkami, trvajícím od začátku až do samotného závěru soutěže. Díky tomuto výsledku si zajistili cenné body za třetí příčku v klasifikaci domácího šampionátu.

Vojtěch Štajf odstartoval do Rally Bohemia již po osmnácté a posilněn nedávným solidním výsledkem ze zahraničního startu na Kypru dokončil úvodní městskou rychlostní zkoušku poblíž muzea Škoda Auto v Mladé Boleslavi na celkově sedmém místě s minimální ztrátou na své soupeře. Úvod byl částečně poznamenán i zvykáním si na nové brzdové obložení u jeho vozu ŠKODA Fabia R5. Ale již v první sekci sobotní etapy naznačila posádka Štajf – Ehlová své ambice usadit se v první pětce celkového pořadí, což se také naplnilo.

Vojtěch Štajf pokračoval, po vzoru z minulých soutěží, v zajíždění konzistentně rychlých časů, které ho nakonec posunuly až na celkově čtvrtou příčku po sobotní etapě. A zatímco na prvních dvou místech klasifikace Rally Bohemia byla situace poměrně stabilní, souboj o bronz dostal trojici jezdců včetně Štajfa do rozmezí pouhých třech sekund.

Situace se však začala výrazně měnit v nedělní druhé etapě, kdy z této trojice jediný Štajf nasadil nejtvrdší směs pneumatik. Chladnější ráno ukázalo, že tento typ pneumatik umožňuje při jejich zahřátí na správnou provozní teplotu agresivnější styl jízdy a projevilo se to i v dosaženém třetím nejlepším čase na 10. rychlostní zkoušce. Jezdecká chyba, způsobená právě nedostatečným ohřátím obutí, znamenala ale na následující zkoušce přetočení vozu hned v první ostré zatáčce a bohužel znamenala pro Vojtěcha Štajfa nejen ztrátu přibližně 10 sekund, ale také propad v pořadí až na místo šesté.

Jízda na samém limitu jezdce i soutěžního vozu v závěru soutěže však vrátila tuto posádku Racing 21 – ŠKODA Klokočka týmu do souboje o třetí příčku, který nakonec vyústil ve strhující drama o desetiny sekund v historickém centru Mladé Boleslavi. Cenné čtvrté místo na cílově rampě bylo nakonec i ziskem důležitých bodů za bronzovou příčku v klasifikaci domácího šampionátu.

„Krátce řečeno, neprodali jsme to. Jen jsem prostě nechtěl opakovat situaci ze Šumavy, kde jsem těsně před cílem poškodil auto a skončil bez bodů. Tady v Boleslavi se nám povedlo závod dokončit, ale s obrovským štěstím. Jeli jsme v závěru skutečně na limitu svém i auta a zažili jsme na poslední zkoušce opravdu horkou chvilku, ale zvládli jsme to se štěstím, které nám tentokrát přálo vrchovatě. Mrzela mě ta chyba, kterou jsem udělal dnes ráno, přestože to mohlo dopadnout mnohem hůř. Podařilo se nám s Marcelou nakonec zmíněné zaváhání napravit, ale věděli jsme, že pouhé dvě sekundy nebudou pro finální městskou erzetu komfortním náskokem. Proto jsme vsadili na jednu kartu a trochu víc zariskovali. Posun na celkově čtvrtou příčku nám umožnily i technické potíže Honzy Černého. Nelítostný, ale určitě férový souboj dokazuje také náš náskok pouhé desetiny sekundy před Filipem Marešem. Máme velkou radost z napínavého souboje v průběhu celého závodu s touto dvojicí rychlých jezdců. Teď doufáme, že některé zkušenosti ze zdejšího asfaltu využijeme o příštím víkendu na další soutěži seriálu MERC,“ sdělil na cílové rampě Vojtěch Štajf.

K průběhu soutěže se v cíli Rally Bohemia vyjádřila i navigátorka Marcela Ehlová: „Samozřejmě mám obrovskou radost. Byl to s klukama až neuvěřitelně těsný souboj. Dopadl naštěstí dobře i přes některé chyby, které jsme s Vojtou udělali. Děkujeme celému našemu týmu a tentokrát především našim zkušeným špionům, kteří nám zvlášť pro druhé průjezdy rychlostními zkouškami poskytli cenné informace. Jsem za tento výsledek opravdu šťastná.“

Již dnes se týmová posádka přesouvá na Blízký východ, kde se o nadcházejícím víkendu koná Rally Lebanon, třetí podnik seriálu Middle East Rally Championship.

Výsledky Rally Bohemia 2018:
1. Jan Kopecký – Pavel Dresler (CZ), Škoda Fabia R5
2. Václav Pech – Petr Uhel (CZ), Ford Fiesta R5, +37,6
3. Christian Ole Veiby – Stig Rune Skjaermoen (Nor), Škoda Fabia R5, +1:18,3
4. Vojtěch Štajf – Marcela Ehlová (CZ), Škoda Fabia R5, +1:26,2
5. Filip Mareš – Jan Hloušek (CZ), Škoda Fabia R5, +1:26,3

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!