6. 7. 2018 09:59 − 1583× − 0

Kanadská dominance Subaru zlomena

Kanadskému mistrovství nadále vládne značka Subaru, i když se ze startovních listin stáhnul tovární tým.

Ještě vloni jeho barvy hájil Antoine L’Estage a získal svůj rekordní desátý titul. Pro letošek si starty musí platit sám a tak se objevil až na druhé soutěži sezóny v Invermere. Tu samozřejmě klasickým suverénním způsobem ovládnul, ale na start v následující Rallye Baie des Chaleurs už peníze nezbyly. Ring se tak opět vyprázdnil a vítězství si ve třetí kanadské soutěži roku mohl připsat kdokoliv ze širší špičky. Jako hlavní favorit se na start rally postavil její předloňský vítěz Joël Levac se svým tradičním Mini WRC. Po vynechání Rocky Mountain Rally se do šampionátu vrátil vítěz úvodního dějství Karel Carré a se svým Subaru si jistě troufal na návrat do vedení. To zatím drží díky bronzovým příčkám z obou úvodních soutěží Simon Vincent s Imprezou o několik generací starší.

Boris Djordjević se jako jeden z mála snaží prosadit proti početnému poli Subaru za volantem konkurenčního Mitsubishi. Sezónu odstartoval až na konci května v druhé soutěži, ale nově postavený Lancer EVO X jej kvůli technické závadě do cíle nedovezl. Velkou šanci na úspěch měl v Rallye Baie des Chaleurs i další pilot Mitsubishi Jean-Sébastien Besner, ostatně vloni tam skončil na pěkném druhém místě. Stejný výsledek o rok dříve na tomto podniku zaznamenal místní pilot Subaru André Leblanc, další článek dlouhého seznamu favoritů na vítězství. V neposlední řadě se muselo počítat i s jeho značkovým kolegou Maximem Labrie, který předloni vedl dlouhou bitvu s L’Estagem o titul.

Nejrychlejší časy od začátku soutěže zajížděl favorizovaný Levac, ostatně s jediným vozem WRC v poli ani nemohl mít menší ambice. Pokud by sehnal finance na více než obvyklé dvě mistrovské soutěže ročně, může se klidně stát hlavním favoritem na titul. Bohužel na konci etapy se jeho spolujezdkyně Stéphanie Lewis dopustila fatální chyby, když svého pilota poslala předčasně do časové kontroly. Na konto jim přibyla obří desetiminutová penalizace a posádka se za daných okolností rozhodla odstoupit. Takhle se do boje o titul těžko zapojí. Ve hře se naopak stále drží Vincent, ovšem první etapa mu moc nevycházela. Hned ráno ztratil tři minuty kvůli prasklé poloose svého historického Subaru a na konci dne se držel s osmiminutovou ztrátou jako pátý. Až čtvrtou příčku držel místní Leblanc, který nechal minutu přetočením a zhasnutým motorem na známém diváckém místě Camp Brule. Několik sekund před ním se však držel Djordjević zpomalený na začátku dne problémy s výkonem svého Mitsubishi a třetího do mariáše dělal těmto dvěma aktuálně druhý Carré. Minimální rozestup necelé čtvrtminuty sliboval od této trojice atraktivní boj o druhé místo. To první získal po odstoupení Levaca Besner a do druhého dne šel s velmi komfortním náskokem přes tři minuty.

Djordjević se musel i v neděli potýkat s technickými problémy svého Lanceru, ale tentokrát mu vydržel v kuse až do konce rally a ještě dovezl posádku na bednu. Technickými problémy po jednom trochu větším skoku o pódium naopak přišel Leblanc a musel se smířit s pátým místem. O příčku výše tento incident vynesl Vincenta, který tak získal dostatek bodů na to, aby se udržel v čele šampionátu. Stájový kolega z týmu Test Racing Carré startoval v New Richmondu vůbec poprvé, ale i přesto se dokázal popasovat se všemi nástrahami složité rally se zkouškami v délce 257 km a získat parádní druhou příčku. Stejná Carrému patří i v hodnocení šampionátu. Senzační vítězství si klidnou jízdou bez chyb na třetí soutěži sezóny připsal Besner a zároveň dokázal po dvou letech prolomit dominanci značky Subaru. Ještě k tomu se v jeho případě jednalo o jeho první vítězství v mistrovské soutěži.

Stav šampionátu: 1. Vincent 40, 2. Carré 39, 3. Besner 23, 4. L’Estage 22, 5. Leblanc a Spencer 18

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!