3. 7. 2018 20:04 − 2847× − 0

Radouň ve dne i v noci, jako velký závod

Druhý závod ČMPR 2018 se zase o kousek přiblížil velkým mistrákům

Radouňská rallye patří k nejoblíbenějším soutěžím Českomoravského poháru rally (ČMPR). Soutěž se jezdí od roku 2008 v okolí čtyř obcí, které mají v názvu slovo Radouň. Centrem této jihočeské rally je Okrouhlá Radouň. Do devíti rychlostních zkoušek a 105 ostrých kilometrů odstartovalo v pátek 22. června 2018 v podvečer pole čítající 111 posádek. Noční etapa v něm udělala slušný vítr, přesto do druhého dne, jenž byl poprvé hodnocen samostatně, vyrazilo 95 dvojic.

Zajímavý primát drží Tomáš Zeman (Škoda 130 LR). Jako jediný absolvoval všech 12 závodů, které se dokud konaly. Zeman startoval i letos a opět zdárně dorazil až do cíle. Nejúspěšnějším jezdcem je ale Martin Šikl. Radouňskou rally v minulosti dokázal čtyřikrát vyhrát. Dodnes se na ní rád z velkého mistráku zavítá svézt. Loňský, a vlastně i ten letošní ročník ale patřil jinému jezdci, Januszi Lelkovi z Polska, obhájci celkového vítězství v ČMPR.

První tři rychlostní zkoušky nejlépe vyšly Ondřeji Šimkovi, který stejně jako Lelek jezdí s Mitsubishi Lancer Evo IX. Pak se před něj dostal Lelek a svou pozici nepustil až do cíle. Za jeho záda se po slabším začátku propracoval Šikl jedoucí se Subaru Impreza. Šimek druhý den po závadě odstoupil a na stupních vítězů se uvolnilo místo pro Aleksandera Labedže s lancerem šesté evoluce. Polské posádky první pětici absolutního pořadí dominovaly, čtvrtý byl Tomi Jarkiunas a pátý Piotr Grochocki.

Další příčky v elitní desítce absolutního pořadí už zase patřily domácím závodníků. Šestý byl Václav Liška s Mitsubishi, za ním Ondřej Plechatý se čtyřkolkou Mazdou 323 GT-R, započítávanou do třídy historiků H6. S nenápadným Peugeotem 106 S16 předvedl neskutečnou jízdu Jan Koudela. Dojel osmý celkově a zároveň první mezi dvoukolkami a ve třídě A2. Na deváté místo poskočil na poslední rychlostní zkoušce Zdeněk Němec, který těsně překonal Denise Nováka s dieselovou octavií (vítěz A6). Němec se představil s nádherným vozem Škoda Fabia Kit Car. Tento model měl svou závodní premiéru v roce 2005 a dochoval se v několika málo posledních kusech. Němec s ním na Radouni zároveň vyhrál třídu A3.

Jedenácté místo absolutně a druhé mezi historiky – za Plechatým – obsadil Jan Krejča se Škodou 130 LR, jenž o necelých devět vteřin překonal Josefa Urbana. Jejich škodovky vládly třídě H3. Nejrychlejším jezdcem H4 byl Michal Sucharda s VW Golf GTi, v kategorii H5 se nejvíce dařilo Aleši Ritschlovi se Škodou Favorit 136L. Jan Nejezchleba se Suzuki Swift GTi zvítězil v A1, v A5 bral poháry Michal Novák se Škodou Octavií. Poslední dvě třídy vyhrály nesmrtelné a stále oblíbené Trabanty. Jiří Formánek sedlal Trabant P800 RS a vyhrál třídu H2, zatímco v H1 se z vítězství radoval Jiří Dohnal s Trabantem P601.

Pořadatelé ani závodníci to při Radouňské rallye vůbec neměli jednoduché. Hodně přihlášených posádek, páteční rychlostní zkoušky končily až dvě hodiny po půlnoci, místy pršelo a hodně se ochladilo, v sobotu se počasí zase úplně otočilo. Vše se ale podařilo zdárně zvládnout, a i nehody přinesly újmu jen na materiálu, nikoliv na zdraví zúčastněných. Vydařila se i premiéra koncepce se dvěma samostatně hodnocenými etapami. Posádky byly spokojené, za své vložené peníze si maximálně zazávodily. I když třeba v pátek někdo musel odstoupit, v sobotu zase mohl jet dál. Takhle by měly vypadat všechny závody.

Můžeme se již nyní těšit na Rallye Železné hory, třetí závod Českomoravského poháru rally 2018. Závodit se bude v sobotu 28. července v okolí Chrudimi.

Výsledky Radouňské rallye 2018:

1. Lelek Janusz – Bolek (Mitsubishi Lancer Evo IX) 54:09,7
2. Šikl Martin – Vilímek Petr (Subaru Impreza) +20,4
3. Łabędź A. – Cienkosz A. (Mitsubishi Lancer Evo VI) +2:04,8
4. Jurkiunas Tomi – Olsauskas O. (Mitsubishi Lancer Evo IX) +2:22,0
5. Grochocki Piotr – Rajca Maciej (Subaru Impreza STi) +3:00,7
6. Liška V. – Kumbárová L. (Mitsubishi Lancer Evo VI) +4:08,4
7. Plechatý O. – Ryšánková E. (Mazda 323 GT-R) +4:22,3
8. Koudela Jan – Nádvorník Jan (Peugeot 106 S16) +4:54,6
9. Němec Zdeněk – Petrželka M. (Škoda Fabia Kit Car) +5:14,8
10. Novák Denis – Kubů F. (Škoda Octavia TDI) +5:16,9

Kompletní výsledky najdete na serveru eWRC.cz. Průběžné absolutní pořadí ČMPR po dvou závodech najdete v samostatném článku.

Videa, fotogalerie, články a magazíny hledejte také na www.msrevue.cz. Máme rádi motorsport!

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!