Jiří Šteg - eWRC.cz
16. 7. 2018 07:44 − 5961× − 5

Připravuje Ogier ústup z rally?

Nikoliv poprvé testoval Sébastieon Ogier okruhový speciál DTM.

Diskuse o budoucnosti Sébastiena Ogiera neutichají, spíše naopak. Čistě z hlediska věku natož z hlediska výkonů ovšem do sportovního důchodu zdaleka nepatří. Dávno pryč jsou doby vycházející hvězdy Citroenu, která vyvolávala svými kroky a výroky nevoli fanoušků. Jeho tvrdé zákulisní souboje s králem Loebem mu propůjčily pověst arogantního hráče nekompromisně zaměřeného na vlastní cíle a prospěch. Bez jisté dávky těchto vlastností ovšem nelze na vrcholu WRC uspět a postupem let se měnil nejen Ogierův obraz v očích fanoušků, ale nepochybně i on sám.

Příběh, který s Malcolmem Wilsonem napsali v loňském roce připomněl, že rally je na rozdíl od mnoha jiných sportovních disciplín stále ještě do značné míry záležitost srdce, nasazení a usilovné práce. Ty stále ještě (občas) dokáží nahradit miliony investované za pečlivého dohlížení manažerů zahleděných do svých marketingových a finančních instrumentů. Ogier se nakonec stal důstojným nástupcem krále Loeba nejen pro svých pět mistrovských titulů, ale i proto, že si získal především v posledních dvou letech sympatie fanouškovské obce. Jeho přístup se zlidštil a letos, kdy se mu v souboji o titul výrazně postavil Thierry Neuville, nevidíme u Ogiera žádné stopy hněvu, frustrace nebo rezignace. Buldoka, který jde nekompromisně za svým cílem připomíná spíše jeho soupeř. Stejně jako dříve Ogier ztratil letos sympatie řady fanoušků a až budoucnost – a případná proměna po eventuálním zisku titulu – ukáže, jestli je dokáže získat zpět.

Ale zpět k Ogierovi. V letošním roce dovrší 35 let, pro rally nikterak vysoký věk. Přesto se již v loňském roce silně spekulovalo o tom, že ukončí svou kariéru. Nakonec se rozhodl pokračovat i v letošním roce. Pilně se ale rozhlíží po dalších motoristických disciplínách, které by mu umožnily, aby se věnoval více rodině. V roce 2014 se totiž oženil s německou (původně fotbalovou) televizní reportérkou a moderátorkou Andreou Kaiser, se kterou má syna (2016). Protože německá rallyová scéna patří v Evropě mezi ty slabší, nelze očekávat, že by se v případném sportovním důchodu usadil právě na ní.

O tomto víkendu se ovšem událo něco, co vyvolalo řadu nových spekulací. Ogier ihned po testech nové aerodynamiky Fiesty WRC před NESTE Rally odletěl do holandského Zandvoortu, kde se jel další podnik DTM (německé mistrovství cestovních vozů). Neletěl tam ovšem jako divák, ale absolvoval seznámení s technikou DTM, konkrétně s vozem Mercedes AMG z roku 2016. Do tajů techniky jej nezasvěcoval nikdo menší než dvojnásobný bývalý mistr této série Timo Scheider. Nutno podotknout, že jednorázové nasazování v DTM není nic neobvyklého. Letos se v závodech například již objevil bývalý mistr Ekström v AUDI, v jednom z podniků bude startovat za BMW i legenda Alex Zanardi a u Mercedesu se již delší dobu mluvilo o (jednorázovém) nasazení „překvapivého jezdce“. Bude jím Ogier? Pro něj by to nebyl první start na okruhu. V roce 2013 porazil Sébatiena Loeba v Porsche Cupu na ikonické trati Monte Carla. Ve stejném roce testoval na krátkém Nürburgringu DTM AUDI a po testu tehdy prohlásil: „Dokáži si docela představit, že po skončení mé rallyové kariéry budu jezdit v DTM.“ Pravda, jeho loňské testování formule 1 na Red Bull Ringu ho do monopostu nepřivedlo, ale DTM je přece jen jiná káva. Objeví se Ogier letos jako host v DTM? A přesedlá po letošní sezoně na okruhy?

Komentářů celkem: 5
16. 7. 2018 07:57
0 0
Pokud někdo miluje rally a má ji v krvi, tak ho těžko uspokojí sterilní okruhy, i když ty DTM jsou ještě nejlepší volba
16. 7. 2018 12:54
0 0
Myslím že to rozhodne letošní titul, pokud ho získá pojede dál, pokud ne, skončí.
16. 7. 2018 19:27
0 0
Původně napsal ombre
Myslím že to rozhodne letošní titul, pokud ho získá pojede dál, pokud ne, skončí.
Můj typ je přesně opačný.
16. 7. 2018 20:29
0 0
Původně napsal Tom_crm
Původně napsal ombre
Myslím že to rozhodne letošní titul, pokud ho získá pojede dál, pokud ne, skončí.
Můj typ je přesně opačný.
smajlík Taktéž by mi to dávalo větší smysl. Že by to Ogier zabalil zrovna ve chvíli kdy mu konečně dorostl rovnocenný soupeř se mi nezdá. Právě teď bude mít největší motivaci za poslední léta.
17. 7. 2018 07:30
0 0
Myslím ze se pletete, jakmile ztratí sanci porazit Loeba, myslím ze skončí.

Ale uvidime samozrejme smajlík
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!