25. 7. 2018 10:35 − 1850× − 0

Nováček vítězí na španělském asfaltu

Víkendová Rally de Ferrol nabídnula divákům jednu z nejpestřejších startovních listin této sezóny.

Samozřejmě na kvalitu vrcholu španělského asfaltového šampionátu v podobě evropské Rally Islas Canarias nedosáhla, ale v rámci ryze domácích podniků zaujala. Hlavní role v boji o vítězství se jako obvykle očekávala od početné tříčlenné skupiny jezdců ve vozech Hyundai i20 R5. José Antonio Suaréz z pěti odjetých soutěží absolvoval čtyři, přičemž dvakrát odstoupil hned v první rychlostní zkoušce. Ve zbylé dvojici soutěží první test dokončil a obě nakonec vyhrál. Kvůli takovéto nízké spolehlivosti to bude mít s případným bojem o titul hodně těžké. Zato úřadující mistr Iván Ares vyhrál hned první odjetou rally a v obhajobě loňského úspěchu je namočen až po uši. S někdejším šampiónem Miguelem Fusterem, který se do šampionátu vrátil s Fordem Fiesta R5 , to ale nebude mít vůbec lehké. Fuster si na své konto už připsal dvě vyhrané soutěže a po tom posledním v červnové Rally de Ourense se vyšvihnul do čela průběžného pořadí.

Surhayen Pernía pilotuje už druhým rokem Hyundai i20 R5, ale své značkové kolegy není schopen pořádně potrápit. Namísto boje se sobě rovnými ve vozech R5 se Pernía musí prát s piloty ve speciálech národní kategorie obdobné mezinárodní R4. Javier Pardo se Suzuki Swift Sport R+ je navíc zatím úspěšnější a před jezdcem Hyundaie drží třetí místo v šampionátu. Po více než roce se do domácího mistrovství při Rally de Ferrol vrátil loňský účastník juniorského mistrovství Evropy do 28 let Pepe López. S portugalským Citroënem DS3 R5 začal parádně a hned první test vyhrál. Na druhé zkoušce ale junior nechal skoro čtvrt minuty a propadnul se až na třetí příčku. Směrem nahoru naopak postoupil nejrychlejší pilot této zkoušky Fuster. Hodně rozhořčený do cíle zkoušky dorazil Suárez, který ztratil nějakých deset vteřin za pomalu jedoucím Pardovým Swiftem. První etapu nakonec zakončil na čtvrtém místě, ovšem za vítězem zaostával o pouhých 4,4 sekundy a udržoval si velké naděje na triumf.

Do problémů se v závěrečné superspeciálce dostal Fuster a z vedení se propadnul až na třetí příčku. Tu druhou nakonec opanoval López a etapovým vítězem se stal nejrychlejší jezdec závěrečných dvou zkoušek Ares. Vzhledem k zmíněnému minimálnímu rozestupu celé čtveřice by se dalo říct, že se v neděli začínalo prakticky od nuly. López druhou etapu začal dosti smolně, když kvůli problémům s převodovkou ztratil skoro osmnáct vteřin a propadnul se o dvě příčky. Pátý Pernía za ním v tu dobu však zaostával o minutu a půl a celý den naopak bojoval s nejrychlejším pilotem Suzuki, kterým se tentokrát stal Joan Vinyes. Pilot Swiftu nakonec dokázal pilota Hyundaie udolat a vybojoval čtvrté místo. K tomu mu také pomohl Fuster, který v RZ 7 u své Fiesty urazil kolo. Vedení si naopak tou dobou stále udržoval s náskokem skoro čtvrt minuty Ares. Bohužel v předposlední zkoušce doplatil na defekt a musel se tentokrát smířit jen se třetím místem. To mu v boji s Fusterem o titul zrovna moc nepomohlo a jejich bodový rozestup zůstává velmi vyrovnaný. Hyundai i přes svou početnou sestavu podruhé v řadě neuspěl. Tentokrát jim vypálil rybník mladík za volantem Citroënu López. Suárez si alespoň připsal bonusové body v Power Stage, ale stále nemohl zkousnout páteční zdržení za Pardem. López si totiž první triumf na soutěži španělského asfaltového mistrovství připsal právě o necelých deset vteřin.

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!