Německý lev se postavil na zadní

Boj o letošní německý titul se zatím odehrával mezi dvěma jezdci škodovek, ti si ale musí dávat velký pozor na dalšího soupeře.

Německá stáj Peugeotu pro letošek spojila síly s jedním z nejzvučnějších jmen německého rallysportu současnosti. Marijan Griebel získal v posledních dvou letech juniorský titul mistra Evropy a v kategorii U28 chtěl s 208 T16 R5 zůstat i letos. Nakonec se ale bude s francouzskou značkou soustředit hlavně na úspěch v domácím šampionátu, do kterého však vůbec nevstoupili dobře. Úvodní sárské soutěže se Griebel kvůli poškozenému motoru prakticky vůbec nezúčastnil. V následujících třech podnicích však pravidelně bodoval a pomalu se začal dotahovat na vedoucí dvojici. Tu tvoří piloti škodovek Dominik Dinkel a Christian Riedemann. První jmenovaný vloni získal titul vicemistra a s odchodem šampióna Fabian Kreima do ME se letos stal favoritem číslo jedna. Ve vedení šampionátu se Dinkel skutečně ocitl, ale jeho náskok po nedokončené ADAC Rallye Stemweder Berg povážlivě klesnul. Do hry se totiž zapojil zotavený Riedemann a ten poslední odjetou rally dokázal vyhrát. Naštěstí se mu podařilo sehnat peníze a odstartoval i teď na ADAC Cosmo Rallye Wartburg.

Na start se postavil i dvojnásobný německý mistr Ruben Zeltner, ale po parádním třetím času v první zkoušce jeho Porsche zastavila porucha převodovky. Technické problémy na konci první etapy vyřadily ze hry i Sebastiana von Gartzena. Úřadující vicemistr dvoukolek potřetí v řadě usednul za volant Fordu Fiesta R5 a nevedl si vůbec zle. Až do problémů v závěrečném pátečním testu se držel na skvělé čtvrté příčce za nejrychlejším triem. Následně pozici nejrychlejšího ze zbytku světa ukořistil Carsten Mohe se svým překrásným Renaultem Mégane Maxi. Roman Schwedt celou rally bojoval s palivovou pumpou svého Peugeotu 207 Super 2000 a na ohrožení Moheho si zrovna netroufal. Do cíle dojel Schwedt pátý a Mohe znovu ukázal, že i se speciálem dvacet let staré koncepce se dá bojovat s modernějšími vozy.

Lídr mistrovství Dinkel v úvodu první etapy vůbec nedokázal reagovat na rychlost svých dvou velkých rivalů. Nejrychlejšího času dosáhnul až za tmy na závěrečném testu Cosmodrom by Night, ale ten mu pomohl jen na zmírnění odstupu na třetím místě na 21 sekund. Pilot druhé Fabie R5 Riedemann si na své konto v pátek připsal rovněž jen jediný nejrychlejší čas a do sobotního dne šel s odstupem 14,3 sekundy. Naprosto senzačním způsobem si totiž v první etapě počínal Griebel. V sobotu ráno mu však trochu začal docházet dech. Riedemann naopak vyhrál tři zkoušky v řadě a lídra stáhnul jen na 6,1 sekundy. Následně do oblasti soutěže připlul pořádný deštěm nalitý mrak a situaci zcela zvrátil. Jezdec Peugeotu z náročných mokrých podmínek vytěžil maximum a náskok zvedl až na 22,8 vteřiny. Voda prospěla i Dinkelovi, který se přiblížil 1,8 sekundy za Riedemanna. Tato rally ale k lídrovi mistrovství nebyla vůbec milosrdná, v závěrečné sekci jeho výkon opět opadnul a Dinkel se musel smířit se třetím místem. Body za druhé místo ukořistil Riedemann a teď jej čeká náročnější boj. Se sponzory o peníze na pokračování ve fantasticky rozjeté sezóně. Parádní vítězství, své první v šampionátu, ukořistil Griebel a společně s body za vyhranou Power Stage postoupil na druhé místo šampionátu. Peugeot rozhodně není ze hry a do boje o titul ve své již třetí sezóně napne všechny síly.

Stav šampionátu: 1. Dinkel 91, 2. Griebel 85, 3. Riedemann 83, 4. Schwedt 55, 5. Tempestini, Gassner jun. a Rovanperä 30

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!