Marek Felt - eWRC.cz
1. 8. 2018 07:13 − 3022× − 0

Peták s Benešovou zavzpomínali na premiérový start

Před třiadvaceti lety na zdejších rychlostních zkouškách absolvovali první společný závod.

Tehdy Josef Peták s Alenou Benešovou startovali s enkovým Nissanem Sunny GTI. Výsledkem bylo prvenství ve třídě a sedmá příčka absolutně.

Alena Benešová od té doby absolvovala celkem 195 startů a jen jednou usedla vedle Jaroslava Staňka. V ostatních případech byla vždy po boku příbramského jezdce. K jubilejní dvoustovce jí po absolvování letošního ročníku Invelt Rally Pačejov chybí pouze čtyři zářezy. Zůstává tak otázkou, kdy tuto zakulacenou hodnotu pokoří.

Vraťme se ale k samotnému závodu. Josef Peták s Alenou Benešovou startovali v Pačejově s vozem Ford Focus RS WRC 06, který připravuje tým Honzy Dohnala. Příbramská dvojice, startující za domácí Automoto klub Pačejov v AČR, vyrazila vstříc osmi rychlostním zkouškám se startovním číslem 7, tedy na stejné pozici, jak dokončili společný premiérový start. Ještě před startem jsme tak v rychlosti vyzpovídali Pepu Petáka. „Jsme moc rádi, že zde můžeme startovat. A i z tohoto důvodu patří poděkování Ondrovi Joskovi, společnosti Chládek a Tintěra Pardubice a dalším přátelům, kteří nám umožnili startovat v Pačejově s tak nádherným vozem, jakým Ford Focus WRC bezesporu je. Letošní start je pro mne a Alu hodně vzpomínkový závod, protože jsme tady v roce 1995 spolu startovali vůbec poprvé. A jaké jsou naše cíle? Máme dva. Chceme si hlavně domácí závod užít a dále bychom velmi neradi ublížili autu. Takže pojedeme s respektem. To ale neznamená, že bychom zapomněli na diváky. Jak jen to půjde, budeme se snažit i je pobavit,“ řekl před startem příbramský jezdec.

Po úvodní sekci to nicméně nevypadalo na kdovíjaké seznamování se s vozem. Osmé místo nebylo vůbec špatným výsledkem, když vezmeme v úvahu, že v závodním voze Josef Peták od Pražského rallysprintu neseděl a Alena Benešová prošla křtem až na první rychlostní zkoušce. „Je to úžasný zážitek. Před závodem jsem neměla možnost se s vozem svézt, a tak až první rychlostní zkouška byla ostrým testem. Zejména Čečelovická RZ byla parádní a ani mi nevadilo, že nevidím vůbec nic z auta,“ zhodnotila úvod Alena Benešová.

Stejná příčka patřila posádce Fordu Focus WRC také po druhé sekci. To ale ještě nevěděli Pepa s Alenou, co je čeká na posledních dvou rychlostních zkouškách. Obloha se začala pomalu, ale jistě zatahovat a na řadu přišel krátký, ale docela silný déšť. Příbramská dvojice vyjela ze servisu jako většina posádek na suchých pneumatikách. Peták s Benešovou ale podmínky zvládli a závod úspěšně dokončili na osmém místě absolutně. „Na posledních dvou RZtách to nebylo jednoduché. Začalo to tak, že mi na startu sedmé RZ zhasl motor. Tím, že zapršelo a tratě byly mokré, necítil jsem se nejlépe. Naším cílem bylo WRCčko dovézt v pořádku do cíle. Déšť nicméně náš cíl trochu zkomplikoval. Popravdě jsem se takhle ještě snad nikdy nebál, abych autu neublížil. Ale to patří k rally, a proto je to tak krásná motoristická disciplína. A pokud bych měl závod zhodnotit celkově, tak do 101% spokojenosti chyběla cílová sedmička, ale celkově jsme si s Alou závod užili maximálně. Velký dík patří celému týmu za perfektně připravené auto a stejně tak během celého závodu. A další velké poděkování patří organizátorům za skvěle připravenou a bezchybnou soutěž,“ oddychl si Josef Peták v cíli pačejovského sprintu.

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!