7. 8. 2018 10:03 − 1862× − 0

Madeira zůstává pod domácí nadvládou

Čtvrtý díl seriálu Tour European Rally se o víkendu odehrál na asfaltových cestách turisticky oblíbeného ostrova Madeira.

Toto zařazení sice populární rally nabízí alespoň nějaké zahraniční mediální pokrytí, ale na období působení v seriálu IRC a ME asi organizátoři přeci jen vzpomínají raději. Množství zahraničních posádek směřujících tehdy na vzdálený ostrov bylo rozhodně výrazně vyšší než teď. Letos se na start postavily pouze dvě zahraniční posádky a ani jedna z nich v samotném průběhu rally nehrála důležitou roli. Belgičan Joachim Wagemans si na Madeiře odbyl premiéru ve voze R5. S Peugeotem 208 T16 se však zmohl většinou jen na časy na pomezí první a druhé desítky. V konečných výsledcích se pak do top ten dostal jen díky smůle několika daleko rychlejších soupeřů. Ital Giandomenico Basso už čtyřikrát ochutnal pocit vítěze Rali Vinho da Madeira a letos se mohl stát nejúspěšnějším jezdcem historie této rally. Ke startu s Hyundaiem i20 R5 se dostal v podstatě náhodou, když obsadil místo zraněného Carlose Vieiry. Hned na první přírodní zkoušce v sobotu dopoledne ale musel svůj vůz odstavit s poruchou transmisí.

I když zahraniční jezdci do hlavního dění v soutěži nezasáhli, neznamenalo to, že by o vítězství nezabojovala zajímavá skupina posádek. Kombinace dobře obsazeného portugalského mistrovství s atraktivní špičkou madeirského šampionátu se zasloužila o atraktivní podívanou už v minulých letech. Lídr portugalského mistrovství Armindo Araújo chtěl v Atlantském oceánu udělat další důležitý krok k zisku titulu a se svým Hyundaiem i20 R5 zvítězil v tradiční páteční divácké superspeciálce. V sobotu ráno se do čela prodral loňský vítěz rally Alexandre Camacho. Oproti předešlému roku Madeiřan osedlal Škodu Fabia R5 a s ní si počínal daleko dominantnějším způsobem než s loňským Peugeotem. Vyhrával jednu zkoušku za druhou a v první etapě prohrál pouze jedinkrát. V šesté zkoušce dokázal Camacha porazit Miguel Nunes, další z místní špičky. Nunes byl v posledních letech několikrát blízko triumfu na největší ostrovní soutěži, ale ani jednou neuspěl. Naposledy vloni jej ze hry vyřadila porucha brzd jeho Hyundaie i20 R5, když soutěž vedl. Letos Nunes pilotuje Citroën DS3 R5, ale rychlostně na vedoucího škodováka kromě onoho jediného testu neměl. Každopádně do nedělní poslední etapy odjížděl s půlminutovým odstupem jako druhý.

José Pedro Fontes přivezl i na Madeiru nový Citroën C3 R5, ale na domácího soupeře se starší generací francouzské R5 recept nenašel a během soboty na něho poztrácel skoro celou minutu. Joao Silva, další místní jezdec za volantem DS3 R5, jel také rychleji než Fontes, ale pak v RZ 5 ošklivě havaroval a skončil se svým spolujezdcem v nemocnici. Pedro Meireles se svou Škodou Fabia R5 havaroval jen o jediný test později. Jezdce z kontinentální Evropy chtěl potrápit i další domácí rychlík. Pedro Paixao ale se čtyřkolkou startoval teprve podruhé a postupně zrychloval. V neděli se pilot Hyundaie i20 R5 probojoval až na pěkné čtvrté místo, ale pak mu jeho vůz v poslední zkoušce bohužel vzplál. Na konečnou čtvrtou příčku se tak posunul místní Rui Pinto, který proti početné skupině R5 vyrukoval s Fordem Focus WRC 09. Na pátou příčku poskočil Ricardo Teodósio, který během rally bojoval hlavně se svým nejbližším soupeřem v mistrovství, dalším škodovákem Miguelem Barbosou. Ten v předposledním testu havaroval a spadnul na čtvrté místo v pořadí šampionátu. Teodósio soutěž dokončil, získal důležité body a průběžné druhé místo si udržel. Na třetí nakonec poskočil Fontes, jenž v neděli bez větších potíží dokázal ubránit bronzový stupínek ve výsledcích rally. Lídrem mistrovství zůstává i nadále Araújo, po sobotních problémech ale do cíle dojel na slabém sedmém místě. Po loňském vítězství domácího jezdce letos pro Madeiru přišel ještě větší úspěch, domácí získali double. Nunes zůstal i po letošním ročníku soutěže bez vítězství, ani v neděli na svého soka nedokázal úspěšně zaútočit. Camacho přezbrojil na nejúspěšnější techniku z kategorie R5 a na jeho výkonu to bylo hned znát. Rally dominoval a v cíli si mohl znovu vychutnat šampaňské pro vítěze.

Stav šampionátu: 1. Araújo 121,85, 2. Teodósio 98,88, 3. Fontes 82,88, 4. Barbosa 78,36, 5. Meireles 61

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!