Toyota Yaris WRC se v Německu vrací na asfalt

Povrch na Německé rallye je tak různorodý, že tento podnik můžeme označit za tři rallyové soutěže v jednom balení.


Po vítězství na domácích šotolinových cestách ve Finsku se tým TOYOTA GAZOO Racing WRT (World Rally Team) vydává do Německa s cílem předvést své schopnosti na různorodých asfaltových erzetách. Německá rallye je první podnik na asfaltu od dubnové Korsiky a jede se v termínu 16.-19. srpna.

Jezdci Jari-Matti Latvala, Ott Tänak a Esapekka Lappi budou moci ukázat v praxi, jakého pokroku s Toyotou Yaris WRC mezitím dosáhli.

Povrch na Německé rallye je tak různorodý, že tento podnik můžeme označit za tři rallyové soutěže v jednom balení: vlásenkovité úseky mezi vinicemi s výhledy na řeku Moselu nedaleko města Trevír, notoricky obtížný vojenský prostor Baumholder s řadou velmi náročných povrchů nebo rychlé a úzké venkovské cesty kolem servisního parku u jezera Bostalsee v Sársku. Volbu obutí a nastavení vozidla mohou navíc komplikovat změny klimatických podmínek, které jsou zde poměrně časté.

Jezdci letos vystartují i skončí ve městě St. Wendel, kde se uskuteční i superspeciálka, kterou akce ve čtvrtek večer začne. Pátek začíná dvojicí erzet kolem vinic před divácky atraktivní rychlostní zkouškou na cestě zpět do servisního parku. Všechny tři rychlostní zkoušky se poté zopakují i odpoledne. Na sobotu je naplánováno osm rychlostních zkoušek v kombinaci průjezdů po proslulém železobetonovém povrchu Panzerplatte ve vojenském prostoru Baumholder a úzkých venkovských cest směrem na jih.

Neděle začíná návratem na vinice, kde se uskuteční dva průjezdy přes Grafschaft, po nichž následuje Power Stage u hory Bosenberg před dojezdem do cíle.

Tommi Mäkinen, šéf týmu:

„Na Německou rallye vyrážíme s dobrými pocity. Myslím si, že naše předstartovní zkoušky probíhaly velmi dobře. Naše vozy Yaris WRC zatím na asfaltu vykazovaly velmi dobré schopnosti, a tak doufáme, že dalšího pokroku dosáhneme i v této rallye. Vyšli jsme z loňských zkušeností a zapracovali na vylepšení hned v několika oblastech. Ott vloni v Německu zvítězil, takže víme, že jsme konkurenceschopní, protože i Jari-Matti a Esapekka tam vyhráli erzety. Také vloni měli možnost zjistit, že cesty v prostoru Baumholder mohou být celkem záludné, protože zde měli oba defekt. Některé další erzety jsou zase celkem úzké a s blátem na trati snadno uděláte chybu.“

Jari-Matti Latvala, jezdec, vůz č. 7:

„Po Rallye Finsko ze mne opadl stres a z Německé rallye mám dopředu dobré pocity. Doufám, že dokážeme navázat tam, kde jsme naposledy skončili, a udržíme si tak dobrý rytmus až do konce roku. Myslím, že náš vůz by měl být v Německu dobrý: již vloni jsme tam byli dost konkurenceschopní. Mám moc rád malé venkovské cesty v polích, úzké, ale zároveň rychlé, stejně tak jako vojenský prostor, kde je také několik pěkných úseků. Pokud jde o počasí, musíme se připravit na všechno, protože dokáže být dosti proměnlivé.“

Ott Tänak, jezdec, vůz č. 8:

„Po našem finském vítězství vyrážíme do Německa s vysokými cíli. Chci to vzít podnik za podnikem, zkusit z každé rallye vytěžit maximum a uvidíme, zda se vrátíme do bojů o mistrovský titul. V Německu si to vždy užívám. Mám rád výzvy v podobě tolika různých povrchů. Budeme muset sledovat počasí, protože když jsem tam vloni rallye vyhrál, volba obutí hrála velkou roli. Yaris WRC se na asfaltu zatím choval celkem dobře, takže doufám, že budeme mít vše potřebné k boji o samotný vrchol. Cítíme se jistě.“

Esapekka Lappi, jezdec, vůz č. 9:

„Německá rallye je vždy hodně náročná. Zpravidla tam zaprší a často se změní podmínky i během jediného dne. To může situaci zkomplikovat, protože tam hodně řežete zatáčky a povrch může být hodně bahnitý. V minulosti to tam pro mne bylo náročné, ale tato výzva se mi vlastně líbí. Také se těším na návrat na asfalt. Na Korsice se nám podařilo pěkně nastavit vůz a měli jsme dobré tempo. Německo je úplně jiná rallye, ale doufejme, že to dokážeme zopakovat.“

JAK TO PROBÍHALO VLONI?

Juhovi Hänninenovi chyběl jen krůček k pódiovému umístění, a tak po dvou vítězstvích v rychlostních zkouškách na rallye, kde předtím šest ročníků vynechal, vybojoval pro Toyotu čtvrté místo. Jeho úspěchem je i vítězství v proslulé rychlostní zkoušce Panzerplatte, nejdelší z celé rallye. Jari-Matti Latvala rovněž dosáhl dvou vítězství v rychlostních zkouškách a dojel jako sedmý, zatímco Esapekka Lappi dokončil tento náročný podnik poslední den vítězstvím v rychlostní zkoušce.

Komentářů celkem: 1
15. 8. 2018 12:22
0 0
smajlíksmajlíksmajlík Ať to frčí, kluci moji!
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!