Jakub "kuře" Kura - eWRC.cz
18. 8. 2018 08:18 − 7435× − 7

Jan Kopecký: Německá rally je dobrou přípravou na Barumku

Kostelecký jezdec má letos dobře rozjetou sezónu ve WRC2 a právě z Německa se vydá hned na start do Zlína, dalšího podniku ERC.

Zlínská Barumka klepe na dveře a oficiální web mistrovství Evropy přinesl rozhovor s asi nejžhavějším kandidátem na vítězství, kterým není nikdo jiný než Jan Kopecký, který v éře Fabie R5 kraluje jak českým tratím, tak moravské soutěži.

Žádný jiný jezdec na Barum rally nevyhrál tolikrát jako ty, co stojí v pozadí tvých úspěchů?

Mám rád tento hodně rychlý a uskákaný typ zkoušek. Když jsem startoval v Česku, tak všechny zkoušky mají tento charakter, Barumka je mou domácí soutěží a i to je možná tím důvodem. Musíte mít k dispozici opravdu dobré auto a samozřejmostí je i dobrý tým. Důležitý je samozřejmě i spolujezdec, protože rytmus čtení rozpisu je rychlý a musíte si rozpis adaptovat, protože pokud ho kompletně nepochopíte, tak není žádný šance, jak dostat do hlavy všechny informace. Vše musí přijít ve správný čas a k tomu musí výborně fungovat auto, protože na těchto uskákaných cestách v něj musíte mít absolutní důvěru.

V České republice jsi 22 soutěží nepoznal hořkost porážky, což je úžasný výkon. Jaký to ale teď na tebe vytváří tlak, aby tato série pokračovala?

Takový počet soutěží je skutečně úžasný a myslím, že pro kohokoliv v budoucnosti to nebude vůbec snadné zopakovat. Poděkování ale patří i Škodě, protože postavila opravdu skvělá auta, ve která máme důvěru. Víme, že se neporouchají a víme, že fungují dobře i při ježdění přes velké nerovnosti či kameny. Není to tedy jen má zásluha, je to i zásluha celého týmu.

Loni byl pro tebe ve Zlíně velkým soupeřem Alex Lukyanuk. Co si o něm jako jezdci a soupeři myslíš?

Alexey Lukyanuk was a big threat to you in Zlín last season. What do you think of him as a driver and competitor? Je to výjimečný člověk a myslím, že by tuto rally chtěl vyhrát. Říká, že jde o jeho nejoblíbenější rally a myslím, že udělá vše pro to, aby nás porazil. Je jisté, že se jen tak nevzdá a opět bude bojovat o vítězství.

Jak se těším na souboj s Dani Sordem na domácí půdě?

Je dobré, že se Barumky zúčastní, protože to ukazuje, že se jedná o opravdu prestižní soutěž. Znám Daniho mnoho roků, protože jsme spolu v minulosti mnohokrát závodili. Ohledně jeho startu jsou hodně nadšení i čeští fanoušci, kteří budou mít možnost vidět jednoho z nejlepších jezdců na asfaltu na Barumce a to je něco.

Kdyby za tebou přišel pro rady, jakou by jsi mu před startem dal?

Myslím si, že má dostatek zkušeností, aby se na něco potřeboval ptát, ale kdyby měl jakoukoliv otázku, tak se mě samozřejmě může zeptat. Nemám problém s tím mu poradit.

Jak se na start připravuješ? Je naplánován nějaký test například?

Kromě velkého testu v podobě Německé rally v podstatě žádný. Nepojedeme se stejným autem, ale budeme mít stejný setup a napříkald zkoušky v Baumholderu jsou hodně uskákané, takže i tam mohu poznávat auto. Ale jinak nepůjde o nic zvláštního. Nastavení bude hodně podobné tomu, co jezdíme v Česku.

Pomůže ti fakt, že do Zlína přijedeš rozjetý z Německa?

Jasně, pomůže, ale odjet dvě soutěže v takovém krátkém času je i tak docela náročné. Z Německa se vracíme v neděli pozdě večer a v pondělí se musíme rychle přesunout do Zlína. To není úplně optimální a pokud bude vedro, tak očekávám, že budu unavený. Ale věřím, že jsme na to připraveni a řeknu to takhle, Německá rally je dobrou přípravou na Barumku.

Poslední otázka, hodně velký potenciál ukazuje Filip Mareš. Co si myslíš o jeho dosavadních výkonech a jakou má, dle tebe, budoucnost?

Doufám, že se mu bude dařit, protože rady v Česku chybí mladý talent, který by bojoval se mnou nebo s Pechem. Doufejme, že Filip jím bude. Dělá opravdu dobrý progres, učí se rally za rally. Barumka pro něj bude určitě náročná, ale pokud má velkou motivaci a odvahu, tak na ní může zajet pěkné časy.

Komentářů celkem: 7
18. 8. 2018 09:381
0 0
Rallly ? v nadpisu ??pak i ještě jednou na konci,plus chyba u Mareše, rady místo tady.... chlapci, čtete to vůbec po sobě???
18. 8. 2018 12:172
0 0
Domnívám se, že rozhovor byl veden v angličtině, otázky, jak uvedeno pokládal někdo z oficiálního webu a odpovědi jsou přeloženy "otrocky" z angličtiny. Chtělo by to ještě překlad z češtiny do češtiny......
18. 8. 2018 13:343
4 1
Pro redaktory - ztěch keců od debílků si nic nedělejte, opravdoví fandové jsou šťasní že tento portál existuje, cchlapci velikej dík !
18. 8. 2018 15:284
1 0
Jsem rád za každé info z tohoto sportu a články od ,,Kuřete" jsou dobré. Jen kdyby bylo víc takových kuřat ....smajlík
18. 8. 2018 21:575
0 0
Honzy si jako jezdce nesmírně vážím. Co si budeme nalhávat je to náš nejlepší. Přesto doufám, že po těch letech nadvlády továrny na Barumce mu Dani naloží. Vzhledem k problémům s prodejem Hyundai je to skvělý marketing a věřím, že pro každého fanouška to bude užasná podívaná. GO Baumka GO.smajlíksmajlíksmajlíksmajlíksmajlík A jak píšou ostatní fanoušci - kašlete na "hnidopichy" každá zpráva je skvělá. Díky ewrc.
19. 8. 2018 12:146
0 0
Marketingově by Hyundai pomohlo spíš kdyby se zbavili psychopata Vošického a přestali šikanovat své dealery. Sordo bude bojovat na Barumce o bednu, ale pochybuju že s Kopeckým o vítězství.
22. 8. 2018 23:497
0 0
No, tak pro domovníka,myslím, že jsi domovník právem, na víc nemáš....kdyby jsi chtěl být něco jiného...: taxse měl lýp učyt....cchlapče debile...
Pro Ric Cz: Možná, až jsi třeba půjdeš koupit nové auto a jeden blatník či dveře bude jiné barvy, než zbytek, prodavač Ti řekne, nebuď hnidopich, hlavně že to jezdí, no né....důležitý je obsah, ne forma...že jóóó??

No a teď vážně, skutečně si myslíte, že si takový server, jako je ewrc.cz, nezaslouží článek bez pravopisných chyb ?? V titulku...??
Já si Jakuba Kury vážím za to, jak se stará o historiky, že píše poutavé články o rally, ale vyčítám mu, že si to po sobě, co napíše, prostě ještě jednou nepřečte...vím, že to má složité, ale to, co mi vadí, nejsou vysloveně gramatické chyby,ty udělám i já, ale většinou jsou to velmi viditelné překlepy , jako ty tři " l" ve slově rally.... a to mne vždy naštve, protože to je jen nedůslednost v tom, co dělám...ostatně minimálně dvě chyby v tom článku stále jsou....
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!