21. 8. 2018 06:37 − 3379× − 1

Filip Mareš: Čeká mě první barumka na čtyřkolce

Filip Mareš pokračuje i v letošní sezoně ve skvělých výsledcích a sbírání důležitých zkušeností na závodních tratích.

Předchozí dvě sezony se mu velmi vydařily, když se stal dvojnásobným juniorským mistrem České republiky v rally, ale také mistrem ČR ve dvoukolkách, juniorským šampionem FIA ERT a vicemistrem Evropy FIA ERC3. Těchto úspěchů dosáhl ještě ve voze pouze s přední poháněnou nápravou. Letos přesedl do čtyřkolky Škody Fabie R5 a soustředí se zejména na sbírání zkušeností v národním mistrovství, ale dosavadní výsledky ukazují o jak talentovaného jezdce se jedná.

To, jakým způsobem Filip vlétl do letošní sezony, překvapilo i jeho samotného a mimo osmého místo na Valašské rally sbírá umístění v první pětce absolutní klasifikace. Na vyškovském rallysprintu jej dělily dokonce od celkového vítězství pouhé dvě desetiny vteřiny. V průběžném pořadí mistrovství České republiky si před Barum rally drží druhou pozici a určitě se pokusí i na zlínských rychlostních zkouškách bojovat s Janem Černým a Václavem Pechem o udržení této příčky. V sezoně, kterou sám označuje jako učednickou, předvádí skvělé výsledky. „Tento rok a jízda ve fabii R5 je pro mě splnění snu. Je to něco jiného, než jsem byl doposud zvyklý. Zatím je to hlavně o sbírání zkušeností, ale druhá pozice v mistrovství České republiky je popravdě řečeno nad očekávání. Ještě však na své jízdě vidím několik chyb, které musím odstranit. Chtěl bych být ještě rychlejší a krůček po krůčku se k tomu dostáváme, ale máme nějaké rezervy, abychom se dostali na limit auta,“ hodnotí talentovaný závodník. Filip k závodění přistupuje s pokorou a své dosavadní úspěchy přijímá velmi skromně.

Závodní Škodu Fabii R5 pro Filipa Mareše připravuje Roman Kresta a jeho Kresta racing tým. Jedná se o tým s velmi profesionálním přístupem, což se závodnímu pilotovi líbí. Spolupráci zatím hodnotí velmi kladně a pochvaluje si jak skvělý chod týmu, tak pohodu, která se přenáší od přípravy vozu až k samotným závodům. „Pokouším se mít co nejvíce profesionální přístup, a to je u Romana Kresty výhodou. Je to legenda české rally a můžu se toho od něj spoustu naučit, což se také děje. Už na rallysprintu Kopná jsem viděl, jak moc si Romana váží lidé na Zlínsku a na Barum rally to bude podobné. Celý tým pracuje zodpovědně a všechno skvěle funguje,“ pochvaluje si vycházející hvězda české rally soutěžící za podpory Autoklubu České republiky.

Přípravy na Barum rally již jsou v plném proudu. Filip si po domácí Rally Bohemia vyhodnotil první polovinu letošní sezony, udělali si v týmu analýzy, kde je potřeba ještě zapracovat a uvědomil si, kde ještě má rezervy a kde mu chybí zkušenosti, aby dokázal ještě více zrychlit. Dokonce se poprvé s vozem fabia R5 projel na šotolinovém povrchu, kde nasbírali spoustu cenných podnětů a v budoucnu si určitě chce na nezpevněném povrchu zazávodit. „Před Barum rally už testovat nebudeme, až přímo na oficiálních testech před soutěží. Pokusím se ještě zrychlit a uvidíme, jak konkurenceschopní budeme na nesmírně těžké soutěži proti tolika skvělým jezdcům. Bude to první barumka na čtyřkolce, takže to bude náročné a nedokážu zatím říct, jaký bude náš cíl,“ prozradil jezdec, který bude krátce před startem oslaví sedmadvacáté narozeniny.

Komentářů celkem: 1
21. 8. 2018 14:25
0 0
Můj tip....Filip bude do 8.místa.smajlík
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!