23. 8. 2018 12:21 − 2191× − 0

Nedobytná škodovácká tvrz ve Švédsku padla

V prvních čtyřech soutěžích letošního švédského šampionátu se z vítězství radovaly jen posádky ve vozech Škoda Fabia R5.

Dvě vítězství si na své konto připsal Fredrik Åhlin a po čtvrté soutěži se držel ve vedení šampionátu. Na startu té páté se však účastník juniorského mistrovství Evropy neukázal, a pokud chce o titul ještě zabojovat, musí odstartovat na závěrečné East Sweden Rally na začátku září. Obrovská příležitost se tím pádem naskytla hned celé trojici jeho pronásledovatelů, které od sebe dělí pouhé čtyři body. Nejvíce jich zatím posbíral Martin Berglund, který se svou Škodou Fabia R5 zvítězil v poslední dosud odjeté soutěži Rally Askersund. Další pilot českého speciálu Mattias Adielsson se stal v zimě třetím a posledním vítězem některé z dosud odjetých soutěží. Na start předposlední soutěže dorazil se stejně tučným bodovým kontem jako osamělý mohykán v boji proti škodovácké nadvládě Johan Holmberg. Pilot Fordu Fiesta R5 letos žádnou rally ještě nevyhrál, ale dvakrát se už dokázal prodrat na pódium.

Prvním lídrem soutěže se stal šestatřicetiletý Mattias Monelius, který se do švédského šampionátu vrátil po dvou letech. Tehdejší Ford Fiesta R5 však vyměnil za ve Skandinávii hodně populární Fabii R5. Na konci etapy tvořené pouhými dvěma průjezdy kratičkým sedmikilometrovým úsekem už se z vedení o necelou vteřinu radoval jiný Mattias, Adielsson. V sobotu jej však přibrzdily technické potíže jeho škodovky a paradoxně právě to jej vrátilo do duelu s Moneliusem. Ten tempu nejrychlejší dvojice nestíhal a propadnul se na třetí příčku. Velký zájem o ní s opraveným vozem projevoval i Adielsson a po RZ 5 svého jmenovce přeskočil. Boj o vítězství se smrsknul na duel Holmberga s Berglundem. Pilot Fordu si už v pátek dokázal vytvořit desetivteřinový náskok. Ve druhé etapě si oba borci připsali stejný počet dílčích vítězství, ale to nemuselo vůbec nic znamenat. Holmbergův celkový sobotní čas byl ve výsledku o více než 7 vteřin lepší a pilot Fordu konečně dokázal rozdrtit početní převahu škodováků. Za zmínku stojí i dvojice speciálů Škoda Fabia WRC, které se umístily v top ten EC Snapphanerallyt. V čele šampionátu Åhlina vystřídal Berglund, ale o titul se na začátku září ještě odehraje lítý boj. Bodové rozdíly jsou minimální a zájemců o titul je více než dost.

Stav šampionátu: 1. Berglund 95, 2. Holmberg 91, 3. Åhlin 83,5, 4. Adielsson 80, 5. Thunström 62, 6. Jonasson 36

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!