5. 9. 2018 13:48 − 2287× − 0

Bolívijské zjevení na španělské šotolině

Za čtyři týdny oslaví bolívijský jezdec Marco Bulacia Wilkinson teprve osmnácté narozeniny, ale už teď sbírá velké úspěchy.

Na mezinárodní scénu světa rally vniknul tento talentovaný mladík vloni, ale z obou šotolinových podniků italského mistrovství odstoupil po havárii. Letos jeho posun vpřed pokračoval až do WRC2 a v Mexiku hned skončil na pěkném čtvrtém místě. Vystoupení v argentinském dílu WRC2 pak znovu skončilo havárií. O víkendu Bulacia vyrazil na start pátého dějství šotolinového mistrovství Španělska a ozkoušený Ford Fiesta R5 vyměnil za Škodu Fabia R5. Soutěž rozjel fantasticky, třemi nejrychlejšími časy. Následně na něho ale začal pořádně tlačit ten nejpovolanější, lídr šotolinového šampionátu Xevi Pons. Někdejší tovární pilot Subaru a Citroënu letos prožívá jednu z nejúspěšnějších sezón kariéry. V domácím šotolinovém mistrovství rozděleném na dvě půlky po čtyřech soutěžích se stal jednoznačným půlmistrem. Ani jednou jej nikdo z četných soupeřů ve vozech R5 nebyl schopen porazit.

A za maximem bodů Pons směřoval i tentokrát. Jako třešničku na vydařený dort však chtěl usadit skalp mladého Bolívijce a v závěru rally přitlačil na pilu. K jezdci škodovky se Španěl dokázal před posledním testem přiblížit na nicotný rozdíl 2,6 sekundy. V úplně závěrečné zkoušce však Ponse zbrzdil defekt a musel se smířit s druhým místem. O maximum bodů do mistrovství otevřeného jen Španělům ale nepřišel ani tentokrát. Zajímavostí soutěže byla španělská specialita, speciály tamní kategorie N5. Jedná se o jakousi místní obdobu mezinárodní zatím zcela nefungující kategorie R4. Španělé jsou dál a na startu Ral.li Ciutat de Cervera se takových vozů objevilo celých sedm a pole bylo navíc hodně pestré, šlo o pět různých modelů. Nejrychleji se s tratí popasoval Javier Pardo, když své Suzuki Swift R+ do cíle dovezl na pátém místě celkově. Na evropského juniora Efréna Llarenu a jeho Peugeot 308 N5 sice zbyla až šestá příčka, ale v rámci N5 RMC Cup, tedy poháru speciálů N5 vyrobených stájí RMC, bral vítězství.

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!