4. 9. 2018 12:39 − 2349× − 0

Eerik Pietarinen získává další velký úspěch

Mladý finský pilot před měsícem zvítězil na domácí půdě v hodnocení WRC2 a teď o víkendu se stal i mistrem domácího mistrovství.

Pietarinena letos doma porazili pouze dva jezdci, nejprve v zimě Kalle Rovanperä a pak minule při Pohjanmaa Ralli úřadující šampión Teemu Asunmaa. Tomu už ale i přes tento drobný úspěch muselo být jasné, že korunu pro krále finských cest brzy odevzdá novému majiteli. Kromě Pietarinena o sobě dal během roku pořádně vědět další mladík Emil Lindholm, ale zatím se zmohl jen na několik druhých míst. Výsledkové listiny pravidelně ovládali piloti Fabií R5, k nimž patřili všichni výše jmenovaní. Juha Salo zůstává věrný Peugeotu 208 T16 R5, ale proti mladším kolegům ve škodovkách neměl šanci a maximálně skončil dvakrát pátý. Do šampionátu zavítal i jeho trojnásobný šampión Jari Ketomaa. S Hyundaiem i20 R5 ale absolvoval jen dvě zimní soutěže a pak jeho krátké vystoupení bez výraznějších úspěchů skončilo.

Zajímavostí finského mistrovství je uspořádání startovního pořadí, kdy na trať jako první vyrážejí jezdci klasifikace SM3 a SM4 určené speciálům R3, R2 a dvoulitrovým Hondám Civic Type-R. Lídr šampionátu SM1 Pietarinen tak do rally nastupoval se startovním číslem 21 a první zkoušku stejně jako ostatní piloti čtyřkolek vůbec neabsolvoval. Po průjezdu osmnácti vozů byla totiž přerušena. Následně soutěž získala svůj tradiční obraz. Na první příčku se čtyřmi nejrychlejšími časy procpal Pietarinen a nevypadalo to, že by měl být tentokrát někým poražen. Lindholm se alespoň dokázal popasovat s „finským Japoncem“ Takamoto Katsutou a vybojovat druhé místo. Katsuta ve Fordu Fiesta R5 tak obsadil nejnižší pódiový stupínek, ale na své konto si připsal třeba skalp jiného zahraničního hosta, Nikolaye Gryazina ve Fabii R5. Úřadující mistr Asunmaa tentokrát doplatil na defekt, který kromě jiných zpomalil i Marka Mäntyho usedajícího do další Fabie R5. Asunmaa poslední soutěž v roli šampióna dokončil na šestém místě těsně před vítězem klasifikace SM2, Henrikem Pietarinenem za volantem Mitsubishi Lancer EVO IX. Eerik Pietarinen tedy znovu vyhrál a po předposlední rally už se definitivně stává finským šampiónem.

Stav šampionátu: 1. E. Pietarinen 127, 2. Asunmaa 83, 3. Lindholm 77, 4. Mänty 59, 5. Gryazin 57, 6. Salo 44

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!