3. 9. 2018 16:51 − 2330× − 0

Niki Mayr-Melnhof se stal rakouským mistrem

Již předposlední dějství rakouského mistrovství rozluštilo nejžhavější tajenku, kdo se stane novopečeným mistrem.

Letošní sezóna oproti té loňské vypadala jako nebe a dudy. Tehdy spolu hned celá trojice jezdců sváděla krásný souboj o titul až do závěrečné soutěže. O jeho vítězi se tak rozhodovalo v přímém souboji, na který se všichni tři dostavili vyzbrojeni speciály WRC. Před letoškem však většina vozů královské kategorie z Rakouska zmizela. Hermann Neubauer přesedlal do Fordu Fiesta R5 a vyrazil do Evropy, Raimund Baumschlager se vrátil k osvědčené Škodě Fabii R5, kterých má plnou garáž, a Niki Mayr-Melnhof po krachu hlavního sponzora musel být rád i za sezónu ve Fiestě R5. Gerwald Grössing zůstal Fiestě WRC věrný i nadále, ale po havárii ve Schneebergland Rallye se rozhodl předčasně ukončit kariéru. Ve WRC značky Ford se letos třikrát ukázal Gerhard Aigner, ovšem na start aktuální Wechselland Rallye už přijel vyzbrojen Fabií R5. Se stejným vozem do předposlední soutěže odstartoval vítěz úvodní Jänner Rallye Johannes Keferböck, který si kromě lídra mistrovství mohl jako jediný ještě dělat naděje na titul.

Do domácího mistrovství se při předposlední soutěži vrátil rovněž Raimund Baumschlager, který se po ošklivé havárii při Rebenland Rallye objevil jen u nás na Bohemce. Úvodní zkoušku zajel rakouský matador o osm vteřin pomaleji než Mayr-Melnhof, ale už v té následující lídra mistrovství o tři sekundy porazil. Zajímavá přetahovaná o každou vteřinku pokračovala i ve zbytku první etapy, na jejímž konci se z vedení přeci jen radoval pilot Fordu. Baumschlager za ním ale zaostával jen o 8,7 sekundy a stále mohl směle pomýšlet na vítězný návrat. Sobotní etapa začala za hodně dramatických podmínek, když se na trať snesla obrovská kvanta deště a úvodní zkouška byla v průběhu přerušena. Mayr-Melnhof v mokru navýšil náskok na skoro čtvrt minuty, ale hned záhy zaútočil Baumschlager a snížil své manko na 6,6 sekundy. Tím se ale bohužel jeho vystoupení ve Wechselland Rallye uzavřelo, na přejezdu jeho Fabii zradila pohonná jednotka.

Na druhé místo poskočil Keferböck, který se ale ocitnul v pořádném vzduchoprázdnu. Za vedoucím Mayr-Melnhofem zaostával o dvě a půl minuty a na třetího Gernota Zeiringera se Škodou Fabia Super 2000 měl k dobru tři a půl minuty. O zajímavé souboje se v sobotu postaral alespoň Aigner, který v desáté zkoušce chyboval, mimo trať nechal přes tři minuty a spadnul na sedmou příčku. Pak ale začal stahovat a v každé z posledních tří zkoušek si polepšil o jedno místo. V té poslední se dokonce procpal až na pódium. Jeho složení tak ve výsledku přesně kopíruje současný stav šampionátu. Nejvyšší stupínek už počtvrté v sezóně obsadil Mayr-Melnhof a to znamená jediné. Někdejší okruhový pilot, který svou první rally absolvoval teprve před třemi lety, se stává novopečeným mistrem Rakouska v automobilových soutěžích. Zatímco v absolutním pořadí po odstoupení Baumschlagera skončily zajímavé souboje, ve dvoukolkách to vřelo až do finiše. Ve velkém stylu si to spolu rozdávali dva piloti Opelů Adam R2 Luca Waldherr a Wilhelm Stengg jun. V cíli hovořily 3,9 sekundy ve prospěch prvního jmenovaného. Právě dvoukolky nabídnou jakési malé opakování loňského fantastického trojboje o titul. Do závěrečné Niederösterreich Rallye odjíždí jako lídr Luca Waldherr, ale druhý Christoph Zellhofer se Suzuki Swift Super 1600 zaostává jen o pouhý bod a další dva pak ztrácí Stengg.

Stav šampionátu: 1. Mayr-Melnhof 133, 2. Keferböck 87, 3. Aigner 83, 4. Grössing a Kalteis 34, 6. Rigler 33

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!