Na Slovensku stále nerozhodně

V Trebišově se odehrál druhý ročník DeutschMann Rallye a před závěrečnými Košicemi zajistil nejzajímavější možné rozlosování.

O titul spolu celý rok ve velkém stylu bojují dva jezdci škodovek. Grzegorz Grzyb zvítězil v předcházejícím Lubeníku a znovu se ujal těsného vedení, jak je letos zvykem. Polský pilot vyhrál i úvodní soutěž v Prešově a počínaje další rally začala pravidelná stíhací jízda Martina Kočiho. Ten s druhou Fabií R5 vždycky vyhraje následující rally a pokaždé se dotáhne na polského soupeře. Ani jednou se mu zatím v této sezóně nepodařilo od svého soupeře odpoutat a v Třebišově jej tak znovu čekalo stahování bodového manka.

Mezi produkčními vozy si naopak hodně suverénně počíná Jozef Béreš jun. sedlající Mitsubishi Lancer EVO IX. Tentokrát ovšem senzační vstup do soutěže zaznamenal vítěz úvodní Rallye Prešov Tomáš Konečný s poslední evolucí Subaru WRX Sti. V první přírodní zkoušce se vyhoupnul do čela a parádním výkonem si vybudoval skoro čtvrtminutový náskok na Béreše. Bohužel jeho senzační jízdu v šestém testu překazil dvojitý defekt, ke kterému na náročných tratích s rozbitým povrchem neměl nikdo moc daleko. Tentokrát smůla postihla Konečného a poslala jej na finální druhé místo. Další vítězství v řadě tedy ukořistil Béreš jun.

Vraťme se ale zpátky do absolutního pořadí. O úvod soutěže se už v pátek večer postarala divácká superspeciálka přímo v Trebišově. Nejrychlejšího času tam dosáhnul Grzyb, ale svému hlavnímu soupeři Kočimu nadělil jen sedm desetin. Jakmile se v sobotu ráno vyrazilo do lesů, situace na čele se obrátila vzhůru nohama. Grzyb vůbec nechytil tempo a během pěti zkoušek poztrácel celou půlminutu. Teprve v sedmém testu se polskému jezdci podařilo zajet nejrychlejší čas, ale to už vzhledem k obřímu manku bylo trochu pozdě. Koči na své domácí trati zářil a soupeři nedával šanci. Pěkný souboj celou sobotu probíhal o třetí příčku, kterou hned ráno uvolnil Roman Odložilík, když odstavil svůj Ford Fiesta R5.

Tomáš Kukučka i tentokrát pokračoval ve Škodě Fabia WRC, jen vyměnil český exemplář z Profika za slovenský. A s tím měl nakonec daleko víc štěstí. Hned na páteční divácké superspeciálce sice chyboval a málem vykroužil o jeden okruh více, ale v sobotu už to bylo o něčem jiném. Celý den se urputně dotahoval na Petera Gavláka ve Fabii R5, aby jej až v úplně posledním testu přeskočil. Na rampě se ještě Kukučka radoval a stříkal šampaňským, ale o skvělý výsledek nakonec přišel. Sportovní komisaři mu dodatečně na konto připsali třicetivteřinovou penalizaci za chybu v retardéru. Duel o trebišovské vítězství naštěstí žádná penalizace nepokazila. Grzyb v závěrečné sekci dokázal přitlačit na pilu, ale stačilo to jen na snížení manka. Koči vybojoval třetí triumf sezóny, kterým zase, jak je letos zvykem, srovnal krok se svým soupeřem. Závěrečná rally se odehraje v říjnu znovu v okolí Košic, což by mělo hrát do karet Kočimu. Situace je však otevřená a začíná se znovu od nuly. A pokud se soutěž odjede jako dvouetapová, vyrovnaný bodový stav může zůstat i na samém konci sezóny.

Stav šampionátu: 1. Grzyb a Koči 165, 3. Gavlák 97, 4. Béreš Jr 80, 5. Smékal a Konečný 65

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!