3. 9. 2018 11:25 − 1599× − 0

Duel o belgický trůn: sedmé dějství

Belgický titul letos bezesporu získá pilot Škody Fabia R5, jenže který ze dvou hlavních favoritů to nakonec bude.

Souboj o belgický trůn se stejně jako v uplynulé sezóně omezil na duel dvou jezdců identických škodovek, Krise Princena a Vincenta Verschuerena. Tedy s tím rozdílem, že vloni do pozdní fáze zůstával ve hře i zástupce Peugeotu Kevin Abbring. Letos to Guillaume de Mevius se žlutou 208 T16 R5 moc daleko nedotáhnul, tři z jeho čtyř startů skončily havárií. V Omloop van Vlaanderen hrál hlavní roli v prezentaci koncernu PSA Kevin Demaerschalk, když stejně jako v předešlé Ypres Rally usednul za volant žlutého Citroënu C3 R5. V úvodu rally se Demaerschalk i přes defekt v RZ 1 usadil na čtvrtém místě za trojicí nejrychlejších škodovek. Boj s nedotáčivostí C3 skončil na samém konci první etapy špatně, uraženým kolem o betonový sloupek. Nová R5 od Citroënu se zatím zdá jako opravdu zakletý vůz, kdy jen málokterý z dosavadních startů dopadnul dobře. Snad se již brzy za volantem nového speciálu objeví nějaký špičkový jezdec a prokáže jeho nesporné kvality. V Belgii by to bylo potřeba, tamní šampionát se mění v dosti nudný Fabia R5 Cup.

V pozici lídra mistrovství s osmibodovým náskokem dorazil na start Verschueren a k jeho uhájení se vyzbrojil zcela novou Fabií R5. Její nastavení se jezdci v úvodních kilometrech moc nezdálo a nejrychlejšího času dosáhnul teprve ve čtvrtém testu. Jelikož ale ještě přidal jedno probrzdění, na konci první etapy se musel spokojit s druhým místem a mankem 11,3 sekundy. Princen tedy začal sedmé dějství boje o titul lépe. Ostatně nic jiného mu při jeho bodové ztrátě ani nezbývalo. Na titul už musí zapomenout, ale do elitní trojice stále vítězi Spa Rally cesta vede. Adrian Fernémont ve Flandrech začal na třetím místě, které s odstupem 24,6 sekundy držel i na konci dne. Na čtvrté místo se po odstoupení Demaerschalka vrátil jiný junior, v tomto případě reprezentující Škodu, Sébastien Bedoret. Do soboty nastupoval Bedoret s minimálním odstupem 8,8 vteřiny a celý den se urputně snažil vecpat na pódium. Fernémont ovšem potvrzoval, že jeho vítězství ve Spa nebyla žádná náhoda. Mladému kolegovi ve stejném voze dokázal odolat a vybojoval další parádní výsledek s třešničkou v podobě pódia.

Čelo výsledků ovládly speciály Škoda a po předčasné stopce Demaerschalkova Citroënu C3 R5 se nejrychlejším jezdcem konkurenční R5 stal mladý Pieter Jan Michiel Cracco. S Fordem Fiesta R5, u kterého hodně zlobily brzdy, ale nejrychlejší čtveřici ani vzdáleně neohrožoval a nakonec nestačil ani na dvě fantastická Porsche a musel se smířit se sedmým místem. Zmíněná dvojice speciálů GT se posunula na páté a šesté místo hned v sobotu ráno, kdy odstoupil nejrychlejší pilot produkčního vozu Andy Lefevere. Kdo čekal, že bude v krásném duelu dvou Porsche udávat tón Patrick Snijers, musel být zklamán. Už první etapu totiž o devět desetinek vyhrál Gunther Monnens. První sobotní sekce mu vyšla lépe, ale v té druhé pro změnu kraloval Snijers a snížil své manko zpátky na 3,4 sekundy. V samém závěru se na oba dotáhnul ještě Timothy van Parijs se třetím 997 GT3, ale nakonec se propadnul za dvě rychlejší R5. Monnens si musel svůj triumf doslova a do písmene vybojovat a musel z něj mít opravdovou radost. Radostně se musel po prvních dvou ranních zkouškách cítit i Princen, když náskok zvedl na čtvrt minuty. Následně ale chyboval a skoro o deset vteřin přišel. Verschuerenovi se však s novou Fabií, u které navíc zlobil ventil pop-off, moc nedařilo a skoro celou soutěž tahal za kratší konec. Princen o vedoucí příčku tedy nepřišel a získal letošní už třetí triumf. Před závěrečnou dvojicí soutěží se tak situace na čele šampionátu ještě více dramatizuje, obhájce titulu Verschueren už vede jen o čtyři body.

Stav šampionátu: 1. Verschueren 104, 2. Princen 100, 3. Snijers 62, 4. Bedoret 60, 5. Fernémont 50, 6. Munster 48

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!